”Kummankin vanhemman on vaan nieltävä ylpeytensä. Kukaan vanhempi ei voi poikkeusoloille mitään eikä kyseessä ole onneksi pysyvä tilanne. Tämä päättyy aikanaan.” kiteytti eräs isä minulle koronasta ja lapsen luonapidon mahdollistumisesta.  Lapsen oikeutta toiseen vanhempaansa ei saa aiheetta haitata tai estää, poikkeusolojenkaan aikana. Lapselle on tärkeää kuulla, ettei toisella vanhemmalla ja toisessa kodissa asuvilla sisaruksilla ole hätää. Hän kaipaa tietoa siitä, miten toisen kodin lemmikit voivat ja mitä kavereille kuuluu. Toivon mukaan vanhemmilta löytyy ymmärrystä, paitsi lasten huolia, myös toisiaan kohtaan. Pääosan tällä hetkellä hoitovastuusta kantava vanhempi tarvitsee tukea ja rohkaisua toiselta vanhemmalta. Kuten myös vanhempi, joka ikävöi ja kaipaa lasta luokseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistus antaa vanhemmille konkreettisia vinkkejä siitä, miten vuoroasumista sekä lapsen tapaamisoikeutta olisi syytä toteuttaa. Vanhempien olisi pyrittävä asialliseen keskusteluyhteyteen. Vaikka yhteistyö ei ennen olisi ollut mahdollista, niin nyt olisi laitettava keskinäiset ristiriidat sivuun ja toimittava lapsen parhaaksi. Jos maailmalla jopa sotatoimet lakkaavat koronaepidemian ajaksi, niin eikö rauhanaika olisi mahdollista myös keskenään riitaisille vanhemmille. Toisen vanhemman syyttely tai mustamaalaaminen ei ainakaan edistä tilannetta. Nyt ei ole aika uhkailla, kiristää tai syyllistää toista vanhempaa.

Vanhempien olisi tärkeä yhdessä miettiä, miten lapsen luonapito ja tapaamiset toteutuvat kaikkien näkökulmasta turvallisesti. Koronaan sairastumisen ja sille altistumisen liittyvät riskit on huomioitava. Vanhemmilta vaaditaan nyt kykyä harkintaan sekä tahtoa laittaa oma etu taka-alalle. Jos mahdollista, niin toteuttakaa tapaamiset sovitun mukaisesti. Jos riskinä on lapsen sairastuminen, niin sopikaa poikkeusjärjestelyistä ja palatkaa normaaliin päiväjärjestykseen viimeistään epidemiakauden päättyessä ja rajoitusten purkamisen myötä. Sopikaa yhdessä siitä, millä tavoin vanhempina vaihdatte kuulumisia lapsen tilanteesta ja miten lapsi pitää yhteyttä vanhempiinsa epidemian aikana.

Onneksi nykypäivä mahdollistaa yhteydenpidon moninaisin keinoin, vaikka livetapaamisia ja luonapitoa ei voisikaan toteuttaa sovitun mukaisesti. Voisikin puhua etätapaamista lapsen ja vanhemman välillä, vaikka etäyhteys ei kasvokkaista kohtaamista ja yhdessäoloa korvaakaan. Ehkä tästä poikkeuksellisesta ajasta voi muodostua uusia pysyviä käytäntöjä lapsen ja vanhemman suhteen ylläpitämiseksi tai kahden kodin kuulumisten vaihtotavoiksi. Nyt on myös oivallinen tilaisuus ottaa käyttöön maksuton Kaksi kotia -sovellus, joka on tarkoitettu yhteydenpitoon vanhempien sekä lasten kesken. Sovelluksen avulla vanhemmat voivat jouhevasti kommunikoida keskenään ja lapset voivat osallistua yhteydenpitoon lähettämällä omia viestejä ja kuvia vanhemmilleen.

Kun lapsi on luonasi

  1. Mitä lapselle kuuluu – lähetä toiselle vanhemmalle kuvia lapsen päivästä.
  2. Pyydä lasta piirtämään tai kirjoittamaan viesti toiselle vanhemmalle.
  3. Anna lapselle lupa sekä mahdollisuus soittaa ja olla yhteyksissä toisen vanhemman kanssa.
  4. Jos mahdollista, niin käyttäkää kuvapuheluita (vaikka ulkona, jos haluat suojata yksityisyyttäsi).
  5. Lähetä lapsen tekemä kortti, kirje tai piirros postilla / sähköpostilla toiselle vanhemmalle.
  6. Pidä päivittäin päiväkirjaa, johon merkitset ylös lapsen kuulumisia, taitojen kehittymistä ja ajatuksia. Jos mahdollista, jaa päiväkirja toisen vanhemman kanssa sähköisesti (esim. google docs avulla).
  7. Suhtaudu positiivisesti toisen vanhemman toiveeseen ja pyrkimyksiin saada tietoa lapsen kuulumisista.

 

Kun lapsi on toisen vanhemman luona

  1. Lähetä aina vastaus lapsen viesteihin.
  2. Vastaa lapsen soittoihin, mutta älä utele toisen vanhemman tekemisistä. Keskity kuuntelemaan lapsen kuulumisia ja ajatuksia.
  3. Soita puheluita tai kuvapuheluita (vaikka ulkona, jos haluat suojata yksityisyyttäsi).
  4. Lähetä lapselle kirje tai kortti postitse tai sähköpostilla.
  5. Lue lapselle iltasatu kuvapuheluna tai puheluna.
  6. Pidä päiväkirjaa, johon kokoat ja kirjoitat lapselle muistoja hänen lapsuusajastaan ja yhteisistä hetkistänne.
  7. Suhtaudu positiivisesti toisen vanhemman tapaan ja pyrkimyksiin viestiä lapsen kuulumisista.

Tukea, ohjausta ja neuvontaa eronneille ja erotilanteessa eläville vanhemmille saat apua eroon-chatistä arkisin kello 10-15 sekä maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 17-19. Älä epäröi ottaa yhteyttä pienissä ja isoissa asioissa. Kahdenkeskinen keskustelu eroauttamisen ammattilaisen kanssa helpottaa omaa oloa, antaa näkökulmia ja luo toivoa omaa selviytymiseen. Chat on avoinna sivulla ensijaturvakotienliitto.fi sekä apuaeroon.fi.

Kirjoittaja: Päivi Hietanen

Päivi Hietanen toimii asiantuntijana Ero lapsiperheessä tiimissä. Hänen vastuualueina ovat Ero lapsiperheessä-tilaisuudet (Eroneuvo), Erovertaiskahvilat, Apua eroon chat, lasten ja nuorten chat sekä eroauttamisen verkkopalveluiden kehittäminen. Toimenkuva sisältää alle 12-vuotiaiden lasten eroauttamisen kehittäminen. Toimii yhteistyössä jäsenyhdistysten sekä muiden alan toimijoiden kanssa. Kouluttaa ammattilaisia ja alan opiskelijoita mm. ero, eron jälkeinen vanhemmuus sekä lapsi erossa teemoista. Osaamisalueina myös vapaaehtoistyö ja vertaistuki osana eroauttamista. Hietanen on yksi Yhteistyövanhemmuuden käsikirjan toimittajista ja artikkeleiden kirjoittajista.