Elin hyvin epäsäännöllistä elämää ennen raskautta. Söin pari kertaa päivässä ja nukuin huonosti. En harrastanut liikuntaa, poltin tupakkaa ja käytin alkoholia jonkin verran. Olin koko ajan väsynyt ja todella usein huonolla tuulella. Minulla oli heikko olo ja pääkipuja.

Lopetin alkoholin käytön ja tupakoinnin heti raskauden tullessa ilmi. Vasta viidennellä kuulla kuulin neuvolan terveydenhoitajalta liikunnan ja hyvän ravinnon tärkeydestä etenkin raskaana ollessa. Aloin syömään aamupalaa ja edes yhden lämpimän aterian päivässä. Rupesin käymään myös kävelyillä lähimetsissä.

Ensikodista päivärytmi vauvalle ja minulle

Vauvan syntymän jälkeen elämäntilanteeni oli haastava ja sain apua ensikodista, kun vauva oli 3kk. Siellä opeteltiin aivan uusi päivärytmi. Ensin keskityttiin vauvan rytmeihin, sitten ne lisättiin minullekin.

Suosittelen kaikille päivärytmin tekemistä itselle jo raskautta suunnitellessa. Se helpottaa arkea, kun oma rytmi on kunnossa vauvan synnyttyä. Silloin on helpompi rakentaa vauvallekin päivärytmi ja vauva erottaa päivän yöstä.

Vauvan rytmi 3-9kk ikäisenä:

7-8 herätys
8 aamupesut
8.15 aamupuuro/-velli
10-12 ensimmäiset päiväunet
12 lounas
15 välipala
16-17 pienet päiväunet
17 päivällinen
19 iltapuuro
20 iltapesut
21 nukkumaan

Vauvan kasvaessa iltapäivän unet jäivät pois, kiinteä ruoka lisääntyi ja maito vähentyi.

Päivärytmistä apua arkeen ja jaksamiseen

Rytmit auttoivat selkeästi arjen hoitamisessa. Kun tiesin, milloin vauva nukkuu ja syö, pystyin helpommin suunnittelemaan päivän ohjelmaa, ottamaan tarvittavia ruokia vauvalle mukaan jos mentiin kyläilemään, vaunulenkit ja kauppareissut vauvan uniajalle ja omille lääkärikäynneille. Vauva oli paljon iloisempi, kun rytmit olivat kunnossa. Aiemmin vauva nukkui huonommin ja oli itkuisempi.

Itselle rytmit auttoivat arjen suunnittelun lisäksi omaan väsymykseen. Tuli nukuttua paremmin, vaikka vauva yöllä herättikin. Sain syötyä 4-5 kertaa päivässä ja koin olevani terveempi kuin pitkiin aikoihin. Vauva-aikana rytmit helpottavat arkea, arjen suunnittelua esimerkiksi neuvola- ja lääkärikäyntien osalta, ystävien tapaamisia ja kaupassa käyntejä.

Rytmit tuovat turvaa isommillekin lapsille

Nykyään minulla on kaksi lasta, 5- ja 7-vuotiaat. Meillä on samat rytmit kuin aiemmin. Lapset eivät enää nuku päiväunia, mutta nukkuvat yöt kokonaisena. Viikonloppuisin pidämme saman rytmin kuin arkena.

Rytmit helpottavat edelleen arkeamme. Esimerkiksi syömisen säännöllisyys pitää lasten verensokerit ja mielen tasaisempana. Lapset ärtyvät, jos eivät saa tasaisin väliajoin ruokaa. Syömme jokaisen aterian viikonloppuisin yhdessä, arkisin päivällisen ja iltapalan.  Teemme myös paljon eväsretkiä lähimetsään. Se tuo mukavaa vaihtelua arjen ruokailuun.

Rytmit ovat selkeyttäneet päiviämme ja päivien suunnittelut on helppo toteuttaa rytmien ansiosta.

Rytmit ja säännöllisyys tuo turvaa lapselle ja hän oppii ennakoimaan päivän kulkua.

Kun meillä on sama rytmi lasteni kanssa, niin vietämme huomaamattamme enemmän aikaa yhdessä perheenä.

Säännölliset rytmit auttavat myös minua arjen suunnittelussa, kun tiedän esimerkiksi illalla monelta lapset nukahtavat ja saan silloin omaa aikaa. Huomaan myös yksin ollessani voivani paremmin, jos noudatan samaa päivärytmiä kuin lasten kanssa.

Jos teidän perheen päivärytmi mietityttää, puhu asiasta oman neuvolan terveydenhoitajan kanssa, Baby blues -työntekijän kanssa tai Vauvaperheiden chatissa . Lue lisää vauvaperhe.fi -sivulta vauvaperheen päivärytmistä ja hyvästä unesta. www.vauvaperhe.fi –> Vauvan vuorokausirytmi

Marja, kokemusasiantuntija

Kirjoittaja on ensikodista apua saanut äiti. Kuva: kuvituskuva, Tiuku Pennola