Vauvaperheet Synnytysmasennus

Palvelut eivät välttämättä tunnista äidin masennusta

Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry:n puheenjohtaja Marianna Peren mielestä yhdistyksen vapaaehtoistyöllä on suuri merkitys.

— Äiti pääsee kiinni palveluihimme matalalla kynnyksellä ja ilman masennusdiagnoosia. Hän voi esimerkiksi soittaa tukipuhelimeen, chattailla tai mennä vertaistukiryhmään.

Peren mukaan yhdistyksen vapaaehtoiset tietävät hyvin, mistä synnytysmasennuksessa on kyse. He ovat itsekin sairastaneet sitä ja toipuneet.

— Auttajamme ovat käyneet vapaaehtoistyön koulutuksen. Jokaisen pitää myös sitoutua järjestämäämme työnohjaukseen.

Äimän vuosien mittainen työ on tuottanut tulosta. Marianna Perekin on huomannut muutoksen vähitellen etenevän.

— Vuonna 2009 tulin äidiksi ensimmäistä kertaa. Siihen aikaan ei synnytysmasennuksesta juurikaan puhuttu. Tänä vuonna meille syntyi taas vauva, ja nyt neuvolassa oli asiasta paljonkin tietoa saatavilla.

Koulutuksessa kunnolla esiin

Sote-palvelujärjestelmä sen sijaan ei vieläkään oikein tunnista synnytyksen jälkeistä masennusta. Samoin alan ammattilaisten koulutuksessa on paljonkin kehittämistä.

— Tulevien kätilöiden ja neuvolaterveydenhoitajien koulutuksesta on karsittu. Synnytysmasennus käsitellään opetusohjelmassa vain lyhyesti, kertoo Äimä ry:n toiminnanjohtaja Laura Piirainen.

Tilanteeseen vaikuttaa myös se, että terveydenhuollon palvelut on viritetty tiukalle.

— Neuvolatyön käsikirjassa on ohjeet siitä, että äideiltä pitäisi kysyä masennuksesta. Todellisuus on hyvin toisenlainen. Työntekijöillä on kova kiire ja he eivät aina oikein uskalla ottaa asiaa puheeksi. Seuraava äiti kun odottaa jo käytävässä.

Piirainen odottaa paljon Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmalta (LAPE). Ajatuksena on perustaa perhekeskuksia, joissa olisi saatavilla julkisen sektorin ja järjestöjen palveluita.

— Jos neuvolan työntekijä huomaisi, että äidillä saattaa olla masennus, hän voisi varata saman tien lääkäriajan. Äitiä ei myöskään tarvitsisi ohjata yksin kotiin, vaan perhekeskuksesta löytyisi heti osaavia vapaaehtoisia häntä tukemaan.

Chattaa, soita tai tarkista, missä Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä  ry:n vertaisryhmät kokoontuvat.