Palvelut
Vauvaperheohjaus / Helmi
Voit ottaa yhteyttä Vanhemmuuden tuki -yksikkö HELMEN vauvaperheohjaukseen, mikäli kaipaat apua ja tukea
* raskauden herättämiin tunteisiin
* jaksamattomuuteen
* synnytyksen jälkeiseen alakuloon
* vauvantahtisen arjen rytmittämiseen
* mikäli vauvasi on itkuinen tai nukkuu huonosti
* varhaiseen vuorovaikutukseen
* vauvan ja vanhemmuuden tuoman ilon löytymiseen
Toimintamme tavoitteena on ennaltaehkäistä vanhempien uupumista ja vanhemmuutta kuormittavaa stressiä.
Kohtaamme perheitä yksilöllisesti yksilö-, pari- ja perhetapaamisilla ja teemme kotikäyntejä. Voimme keskustella tilanteestasi myös puhelimitse.
Hoivaa ja leiki -ryhmä / Avopalveluyksikkö Liina
Hoivaa ja leiki -ryhmä on Avopalveluyksikkö Liinan suljettu ryhmä raskaana oleville äideille. Ryhmä alkaa raskausaikana noin rv 23-32 ja jatkuu kun vauvat ovat 2-3 kk ikäisiä.
Ryhmässä pääset keskustelemaan äitiydestä, odotusajasta ja pikkuvauva-arjesta. Pääset läpikäymään vanhemmuuden tuomia tunteita ja kurkistamaan samalla vauvan maailmaan. Ryhmässä saat leikkiä ja kokea ilon hetkiä yhdessä vauvasi kanssa rennossa ja turvallisessa ympäristössä.
Ryhmään kuuluu alkuhaastattelu, neljä ryhmätapaamista raskausaikana, ohjaajan kotikäynti kun vauva on syntynyt, sekä seitsemän ryhmätapaamista yhdessä vauvan kanssa. Ryhmäkäynnit toteutetaan kerran viikossa.
Ryhmä on luottamuksellinen ja maksuton ja ryhmään otetaan korkeintaan viisi odottajaa kerrallaan. Ryhmä kokoontuu pääosin Avopalveluyksikkö Liinan tiloissa, mutta on toteutettavissa myös muualla tarpeen mukaan.
Ensariryhmä
Ensariryhmä on ensimmäisen lapsen saaneille äideille tarkoitettu, suljettu ryhmä.
Ryhmässä pääset käymään läpi monia vanhemmuuteen, lapsen kasvuun ja perhe-elämään liittyviä teemoja. Hyödynnämme ryhmässä eri alojen osaajia, jotka vierailevat ryhmässä ryhmäkauden aikana. Saat ryhmästä myös hyvää vertaistukea uudessa elämäntilanteessa.
Ryhmä kokoontuu kerran viikossa, 10-12 kertaa, Koivutuvalla.
Ryhmään voi ilmoittautua alle 1-vuotiaan lapsen kanssa. Ryhmä toteutetaan yhteistyössä Koivutuvan kanssa kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.
Vauvaperheryhmä / Helmi
Vauvaperheryhmä on ohjattua ja kuntouttavaa vauvaperhetyötä, joka perustuu ammatilliselle ohjaukselle sekä toisilta ryhmässä olevilta vanhemmilta saadulle vertaistuelle.
Ryhmä tarjoaa sinulle tukea monenlaisiin vanhemmuuden haasteisiin, kuten väsymys, stressi, masennus tai keinottomuuden tunteet. Ryhmästä saat vahvuutta vanhemmuuteen, sekä tukea lapsiperheen arjen rytmin ja rutiinien rakentumiseen, vauvan kasvuun ja iänmukaiseen kehitykseen. Tarkoituksenamme on vahvistaa voimavarojasi vanhempana, sekä tukea varhaista vuorovaikutusta ja turvallista kiintymyssuhdetta lapsen kanssa.
Vauvaperheryhmässä on kerrallaan 4-6 vanhempaa ja heidän alle 3-vuotiaat lapsensa. Mukaan ryhmään voit tulla jo vauvan odotusaikana. Tuttu ja turvallinen ryhmä kokoontuu noin neljän kuukauden ajan kolme kertaa viikossa, neljän tunnin ajan päivittäin. Päiväryhmät alkavat kahdesti vuodessa; tammikuussa ja syyskuussa.
Viikoittaisten ryhmätapaamisten lisäksi toimintaan sisältyy yksilö- ja perhetyöskentelyä. Työskentely voidaan toteuttaa joko päiväryhmätoiminnan tiloissa tai perheenne omassa kodissa.
Pidä kiinni® – avopalvelu / Liina
Avopalveluyksikkö Liinan Pidä kiinni® -hoitojärjestelmä auttaa sinua silloin, kun alkoholi, lääkkeet tai huumeet ovat pieni tai suuri haaste perheenne raskaus- ja pikkulapsiaikana. Avopalveluyksikkö Liinassa tuetaan päihteetöntä raskautta ja pikkulapsiarkea, sekä tarjotaan tukea varhaiseen vuorovaikutukseen. Toimimme yhteisökuntoutuksen menetelmällä, jossa saat tukea tavoitteessasi muilta yhteisön jäseniltä. Toimintaamme kuuluu luontolähtöisyys, voimauttava valokuvaus sekä teemalliset ja toiminnalliset ryhmät.
Yhteisö kokoontuu kaksi kertaa viikossa. Sen lisäksi voit tavata omaa ja lapsesi lähityöntekijää kerran kuussa tai tarvittaessa useammin. Toiminnan pääpainona on lapsilähtöisyys. Palvelu räätälöidään sinun tarpeittesi mukaisesti ja tapahtuu yhteistyössä lähi- ja viranomaisverkoston kanssa.
Uniohjaus / Helmi
Vanhemmuuden tuki -yksikkö HELMEN uniohjauksesta saat apua ja tukea vauvan ja pienen lapsen unipulmiin liittyvissä asioissa. Kun lapsen päivärytmiin ja uneen liittyvät asiat askarruttavat sinua, ole yhteydessä, niin mietitään yhdessä ratkaisuja tilanteeseen.
Perheesi tilanteesta ja tarpeesta riippuen voimme miettiä unijakson toteutumista ympärivuorokautisessa yksikössämme Ainassa.
Pidä kiinni®- ensikoti Iida
Ensikoti Iida on osa valtakunnallista Pidä kiinni® -hoitojärjestelmää, jonka ensikodit ovat erikoistuneet päihderiippuvuudesta kärsivien vauva- ja pikkulapsiperheiden kuntoutukseen, sekä varhaisen vuorovaikutuksen ja vanhemmuuden tukemiseen. Kuntoutuksen tavoitteena on tukea vanhempia päihteettömyydessä ja vanhemmuudessa lapsilähtöisesti, ehkäistä sikiövaurioita ja turvata lapsen kasvu ja kehitys. Kuntoutuksemme perustuu yhteisöllisyyteen ja vertaisuuteen.
Iidassa voit harjoitella pikkulapsiperheen arkea ja päihteetöntä elämäntapaa viisipaikkaisessa, kodinomaisessa kuntoutusyhteisössä, jossa koko perheelläsi on mahdollisuus osallistua kuntoutukseen. Jokaisella perheellä on käytössään oma huone sekä kaikkien käytössä olevat yhteiset tilat.
Iidassa sinua tuetaan varhaiseen vuorovaikutukseen ja turvallisen kiintymyssuhteen luomiseen vauvan kanssa. Lisäksi tuemme sinua päivittäisissä toiminnoissa ja arkirytmin löytymisessä sekä opettelemme yhdessä arjen hallintaa. Tämän tueksi sinulle laaditaan yksilölliset tavoitteet yhdessä yhteisön kanssa.
Jos tulet ensikotiin jo raskausaikana, saat tukea tulevaan synnytykseen, sekä omaan että vauvan hyvinvointiin. Sinua tuetaan vuorovaikutukseen vauvan kanssa jo raskausaikana, jotta lapsi pysyisi mielessäsi ja kiintymyssuhde alkaisi kehittyä jo ennen vauvan syntymää. Vauvat huomioidaan ensikoti Iidan kaikessa kuntoutustoiminnassa.
Kuntoutuksemme toimii yhteisökuntoutuksen periaatteella, jossa painotetaan yhteisöllisyyden tietoista hyödyntämistä kuntoutumisen tukena. Yhteisökuntoutuksessa opettelet elämisen ja itsesi hoitamisen taitoja sekä toipumista tukevia asenteita päihteettömässä ympäristössä. Moniammatillinen henkilökuntamme on perheesi tukena ympäri vuorokauden. Asiakasperheidemme lapsilla sekä vanhemmilla on jokaisella oma lähityöntekijä. Yhteisökuntoutuksen lisäksi työskentelemme kanssasi yksilö-, pari- ja ryhmämuotoisesti.
Iloa yhdessä -ryhmä / Vanhemmuuden tukiyksikkö Helmi
Iloa yhdessä -ryhmä on Vanhemmuuden tukiyksikkö Helmen avoin ryhmä vauva- ja taaperoikäisille ja heidän vanhemmilleen. Ryhmä kokoontuu perjantaisin kolmen tunnin ajan. Päivään sisältyy yhdessäolon lisäksi myös ruokailu ja yhteistä tekemistä lapsen kanssa.
Ryhmä on avoin, eli voit osallistua niihin ryhmäkertoihin kun haluat. Ryhmiä järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin.
PINNA – Bonusäitien vertaisryhmä
Mikäli olet uusperheen äiti ja kaipaat vertaistukea, tervetuloa keskustelemaan arjesta, tunteista ja elämästä muiden uusperheiden äitien kanssa. Ryhmässä pohditaan arkea kaikkine iloineen ja suruineen vertaisuuteen perustuvassa, ammatillisesti ohjatussa ryhmässä. Ryhmässä voit kuulla muiden kokemuksia, ja kertoa omista kokemuksista sen verran kuin itse haluat. Ryhmässä käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.
Ryhmä kokoontuu kriisi- ja väkivaltatyön yksikkö Väkevän tiloissa. Ryhmän kesto on 1,5-2 tuntia kahden viikon välein, kahdeksan kertaa. Osallistujan toivotaan sitoutuvan ryhmään sen toimintajakson ajaksi.
Lasten erovertaisryhmä
Vanhempien eron kokeneiden lasten vertaisryhmässä lapsesi pääsee jakamaan kokemuksiaan ja tunteitaan muiden kanssa, joilla on samankaltainen elämäntilanne. Ryhmän perusperiaatteina on lapsen näkökulman vahvistaminen, vertaisuus ja voimavarakeskeisyys.
Käsittelemme vanhempien eroa ikätasonmukaisesti; leikkien, piirtämisen, pelaamisen ja tarinoiden kautta. Ryhmän tavoitteena on auttaa lastasi käsittelemään vanhempien eroon liittyviä tunteita ja eron tuomia muutoksia. Ryhmässä tuetaan lapsia hyväksymään vanhempien ero osaksi omaa elämäänsä.
Ryhmä kokoontuu kerran viikossa yhteensä viisi kertaa. Ryhmäkerran kesto on kaksi tuntia.
Ryhmään kuuluu vanhempien alkuhaastattelu ja lopputapaaminen. Tarjoamme välipalan osallistujille. Ryhmiä järjestetään kriisi- ja väkivaltatyön yksikkö Väkevässä kaksi kertaa vuodessa.
Väkivaltaa kokeneiden tai sen uhassa elävien naisten ryhmä
Mikäli olet kokenut väkivaltaa tai elänyt sen uhassa, voit osallistua kriisi- ja väkivaltatyön yksikkö Väkevän tiloissa kokoontuvaan, suljettuun naisten ryhmään. Ryhmä käynnistyy kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Ryhmän kesto on kaksi tuntia viikon välein, kahdeksan kertaa. Osallistujan toivotaan sitoutuvan ryhmään sen toimintajakson ajaksi.
Ryhmässä keskustellaan naisten kokemasta väkivallasta turvallisessa, vertaisuuteen perustuvassa, ammatillisesti ohjatussa ryhmässä. Ryhmässä voit kuulla muiden kokemuksia, ja kertoa omista kokemuksista sen verran kuin itse haluat. Ryhmässä käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia. Keskustelujen lisäksi ryhmässä voidaan hyödyntää esimerkiksi Green Care -toimintaa ja Voimauttavaa valokuvausta.
Tapaamispaikkatoiminta / Helmi
Tapaamispaikka mahdollistaa lapsen ja lapsesta erossa asuvan vanhemman turvallisen tapaamisen. Tapaamiset toteutetaan lapsen edusta huolehtien ja lapsen näkökulmasta tarkastellen. Toiminnan tavoitteena on vahvistaa lapsen ja tapaajan suhdetta, tukea vanhemmuutta sekä rakentaa yhteistyövanhemmuutta.
Tapaamispaikasta saat
* Tuettuja tapaamisia, joissa työntekijä on tarvittaessa saatavilla. Työntekijä huolehtii tapaamisen alkamisesta ja loppumisesta sekä seuraa tapaamista.
* Valvottuja tapaamisia, joissa työntekijä on samassa tilassa ja jatkuvassa näkö- ja kuuloyhteydessä tapaajiin.
* Valvottuja vaihtoja, joita voidaan järjestää, mikäli vanhempien välillä on lähestymiskielto tai ristiriidat estävät vanhempien kohtaamisen.
Toteutamme tapaamiset sosiaalitoimen, käräjäoikeuden tai vanhempien allekirjoittaman lastenvalvojan vahvistaman sopimuksen mukaisesti.
Ennen tapaamisten aloittamista järjestämme vanhemmille ja lapselle tutustumiskäynti tapaamispaikkaan. Tutustumiskäynnillä käymme läpi tapaamispaikan käytännöt ja säännöt sekä perustelut sille, miksi tapaamispaikkaa tarvitaan. Tutustumiskäynnillä lapsi pääsee tutustumaan tiloihin, joihin tulee tapaamaan vanhempaansa.
Etsivän ja matalan kynnyksen työ / Avopalveluyksikkö Liina
Avopalveluyksikkö Liinan etsivän ja matalan kynnyksen työssä pohdimme kanssasi vauvan tuloon ja vauva-arkeen liittyviä asioita, mikäli sinua mietityttää oma tai läheisen päihteiden käyttö. Mikä on teidän perheenne elämäntilanne ja mitä tukea te toivoisitte?
Liinasta saat tietoa päihteiden käytön vaikutuksesta ja voit alkaa pohtimaan omaa tilannettasi ja vanhemmuuttasi suhteessa päihteisiin lapsen näkökulmasta. Toimintamme perustuu perheesi tarpeisiin ja tarvittaessa autamme sinua löytämään ja saamaan sopivia palveluita. Palvelumme on maksutonta, vapaaehtoista ja voit asioida meillä nimettömänä.
Turvakotitoiminta
Turvakoti Ainaan voit tulla, mikäli sinuun kohdistuu perhe- tai lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa ikään, sukupuoleen ja erityistarpeisiin katsomatta. Turvakoti tarjoaa sinulle kriisivaiheessa turvaa ja tukea sekä mahdollisuuden lähisuhde- ja perheväkivaltakierteen katkaisuun. Turvakotiin voit tulla yksin tai lasten kanssa, mihin vuorokauden aikaan tahansa, asuinkunnasta riippumatta. Turvakotijakson pituus määritellään yksilöllisesti jokaisen asiakkaan kanssa.
Turvakodista saat:
• Apua ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä
• Yksilöllistä kriisiapua, tukea, neuvontaa ja ohjausta
• Vertaistukea muista samassa tilanteessa olevista
Turvakotiin voit tulla myös lemmikin kanssa, lisäksi teemme yhteistyötä läheisen eläinhoitolan kanssa.
Turvakodin tiloissa on huomioitu esteettömyys.
Väkivaltatyön avopalvelu / Väkevä
Kriisi- ja väkivaltatyön yksikkö Väkevästä saat tukea perhe- ja lähisuhdeväkivallan aiheuttaman tilanteen ratkaisemiseen ja kriisistä selviytymiseen.
Voit hakeutua Väkevään mikäli olet kokenut perhe- tai lähisuhdeväkivaltaa, altistunut sille, tai itse olet ollut väkivallan tekijä.
Ensisijaista on lapsen ja väkivallan kokijan turvallisuus sekä väkivallan loppuminen. Työmme perustana ovat luottamuksellisuus, turvallisuus, yksilöllisyys sekä lapsilähtöisyys.
Väkevässä voit käydä sekä yksilötapaamisissa, että pari- ja perhetapaamisissa. Jokaiselle perheenjäsenelle pyrimme järjestämään oman työntekijän. Väkevästä saat myös vertaistukea eri ryhmien muodossa.
Ero lapsiperheessä -toiminta / Väkevä
Ero lapsiperheessä -toiminnan kautta tarjoamme sekä vanhemmille, että lapsille ennaltaehkäisevää tukea ja neuvontaa erotilanteessa. Eroauttamistyöllä vahvistamme sovinnollista yhteisvanhemmuutta kun parisuhde päättyy ja tuemme lapsen hyvinvoinnin säilymistä vanhempien erossa.
Yksilö-, pari- ja perhetapaamiset kriisi- ja väkivaltatyön yksikkö Väkevässä tarjoavat sinulle yksilöllistä keskustelutukea eroon ja vanhemmuuteen liittyvissä kysymyksissä. Keskusteluissa autamme vanhempia yhteistyövanhemmuuden toteutumisessa ja lapsen näkökulman huomioimisessa.
Isäryhmä
Mietitkö millainen on hyvä isä? Miten lasta tulisi hoitaa? Osaatko antaa tukea ja saatko sitä itse?
Tule juttelemaan muiden isien kanssa isyydestä ja isänä olemisesta avoimeen Isäryhmään.
Isäryhmiä järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä, ja niitä vetävät koulutetut vapaaehtoiset. Ryhmäkertoja on kuusi, joka toinen viikko kaksi tuntia kerrallaan.
Kaikki isäryhmässä käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia ja niihin osallistuminen ei vaadi sitoutumista. Voit käydä niillä kerroilla kun itse haluat. Tarjoiluja varten toivomme kuitenkin ilmoittautumista. Ryhmäkerrat järjestetään kriisi- ja väkivaltatyön yksikkö Väkevässä, ja ryhmä on avoin kaikille isille taustasta ja perhetilanteesta riippumatta.