Katsoin ensimmäistä kertaa intialaisen, Navin Kumarin, lyhytelokuvan nimeltä Chalk (2014). Lyhytelokuvassa poika piirtää liiduilla maahan äidin, jonka syleilyyn hän asettuu. Lyhytelokuva sai minut liikuttumaan ja pohtimaan lapsen oikeuksia sekä sitä miten toimintamme tukee lapsen oikeuksien toteutumista.

Yksi toimintamme arvoista on lapsen hyvinvointi, joka näkyy siten, että toimintamme auttaa ja tukee kaappauksen, kaappausuhan tai vaikean kansainvälisen huoltokiistan kohteena olevia lapsia sekä puolustaa heidän perus- ja ihmisoikeuksiaan. Lapsen oikeudet ja etu ovat aina etusijalla, kun autamme vanhempia jotka ovat kokeneet lapsikaappauksen, elävät lapsikaappauksen pelossa tai keskellä vaikeaa kansainvälistä huoltokiistaa. Kannustamme vanhempia tekemään ratkaisuja lapsen edun kannalta, jotta lapsen oikeudet toteutuisivat. Lapsen oikeuksien julistuksen mukaan lapsella on oikeus nauttia erityistä suojelua ja hänelle tulee lainsäädännöllä tai muulla tavoin suoda edellytykset ruumiillisesti, henkisesti, moraalisesti, sielullisesti sekä sosiaalisesti terveeseen kehitykseen vapaissa ja ihmisarvon mukaisissa oloissa. Lapsikaappaus riistää lapselta hänen oikeutensa ja vaarantaa lapsen henkisen- ja sosiaalisen kehityksen, vapauden ja oikeuden toiseen vanhempaan.  Lapsikaappaus on lapselle henkisesti raskas kokemus, josta toipuminen vie vuosia. Lapsella on perusoikeus elää, kasvaa sekä kehittyä tutussa ja turvallisessa ympäristössä, jossa toteutuu myös lapsen oikeus kumpaankin vanhempaan.

Lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2014 haluamme muistuttaa kansainvälisiä lapsiperheitä miettimään miten lapsen oikeus toteutuu mahdollisessa erotilanteessa ja keskellä kansainvälistä huoltokiistaa. Lapsella on oikeus kumpaankin vanhempaan ja ikävä toista vanhempaa kohtaan loukkaa lapsen oikeuksia ja särkee sydämen, kuten chalk –lyhytelokuva osoittaa.

Järjestösihteeri,
Vilma Näveri