”Tullessani töistä kotiin huomasin jo eteisessä reagoivani tupakanhajuun. Tunnelma oli jännittynyt ja hän oli taas vihainen. Ajattelin mielissäni, että tästä tulee pitkä ilta. Hänen taholtaan alkoikin heti tiedustelu siitä, että missä olin ollut ja miksi kotiintulo oli kestänyt. Hän ei uskonut, kun kerroin ylitöistä vaan alkoi syytellä, uhaten samalla autonavaimen piilottamisella.  En tiennyt mitä tehdä, pelkäsin ja salaa toivoin vain tilanteen muuttuvan.”

Henkistä väkivaltaa voi olla vaikea tunnistaa. Aluksi henkinen väkivalta voi olla vähäeleistä ja peiteltyä mutta pahentua ajan myötä. Henkinen väkivalta voi näyttäytyä alistamisena, arvosteluna, nimittelynä, haukkumisena, vähättelynä, halveksuntana, eristämisenä, kontrollointina, sosiaalisen kanssakäymisen rajoittamisena, voimakkaana mustasukkaisuutena, pelotteluna, tavaroiden hajottamisena, kotieläinten vahingoittamisena tai itsemurhalla uhkaamisella. Henkinen väkivalta voi huomaamatta tulla niin osaksi omaa arkea, että se tuntuu normaalilta.

Useat turvakodille hakeutuvat asiakkaat tuovat esille, että ovat kokeneet lähisuhteessaan henkistä väkivaltaa. Tämä on jo täysin riittävä syy hakeutua turvakodille. Henkinen väkivalta on yhtä vahingollista kuin fyysinen väkivalta. Väkivalta jättää jäljet mieleen ja kehoon. Jokaisella on oikeus ja mahdollisuus saada tukea ja apua kokemustensa käsittelemiseen.

”Olin nukkunut taas monta yötä huonosti ja ruokahaluni oli ollut jo kauan kadoksissa.  Mietin pitkään mutta rohkaistuin kuitenkin soittamaan ystävälleni ja uskalsin kertoa, mitä meidän kotona oikeasti tapahtuu. Hän kuunteli ja uskoi. Ystävän saattamana lähdin turvakotiin.

Aikaisemmin ajattelin, ettei kotona kuulemani syyttely ja haukkuminen ollut vakavaa. Olin vain ajatellut, että se kuuluu elämään ja olin jopa syyllistänyt niistä itseäni. Turvakodilla työntekijän kanssa keskustellessani kuitenkin kuulin, ettei tämä ole oikein eikä se kuulu lähisuhteeseen. Ajan kanssa opin, että oli kyse henkisestä väkivallasta ja huomasin, että turvakodilla oli muitakin, jotka olivat kokeneet vastaava.”  (Kursivoitu teksti on fiktiivinen ja kirjoitettu turvakodin asiakkaan näkökulmasta.)

Kenenkään ei tarvitse sietää väkivaltaa. Lähisuhteen pitäisi olla tasavertainen ja turvallinen. Meillä jokaisella on oikeus turvalliseen arkeen.

Meiltä saa avun lähisuhdeväkivaltaan. Älä jää yksin, hae apua Kriisi- ja väkivaltatyön yksiköstämme Väkevästä tai Ensi- ja turvakoti Ainasta. Turvakodille voit soittaa 24/7 jos haluat keskustella tilanteestasi.

Lisätietoa väkivallasta löydät netistä; ensijaturvakotienliitto.fi, nollalinja.fi, nettiturvakoti.fi, thl.fi

kirjoitti; turvakoti Ainan ohjaajat