Seitsemän ja viisi. Tänään 7.5.2021 Kuopion ensikotiyhdistys ry on 75-vuotia– kokenut ja monet vaiheet läpi käynyt. 

Ensikotiyhdistyksiä perustettiin 1930- ja 1940-luvuilla auttamaan avioliiton ulkopuolella syntyneitä lapsia ja heidän äitejään. Vuonna 1946 perustettu Kuopion Ensi Koti Yhdistys oli myös samalla asialla, ja työtä ensikodin perustamiseksi tehtiin ahkerasti. Jo seuraavana vuonna oli rakennuspiirrokset valmiina ja tonttivaraus tehtynä nykyisen Pirttiniemen alueella. Lopulta hankkeelle ei kuitenkaan saatu rahoitusta. 

Yhdistys eli hiljaiseloa aina 1970-luvun lopulle saakka, jolloin yhdistyksen silloiset aktiivit ostivat lainarahalla huoneiston. Toisessa huoneessa oli toimisto ja toinen huone toimi ensiasuntona vauvaperheelle. Lainan takaajina toimivat yhdistykset aktiivit henkilökohtaisesti. Lainaa maksettiin avustuksilla, mutta myös myyjäisten ja kirpputorituottojen avulla. Vauvaperheiden asumisen kanssa tehtiin tiivistä yhteistyötä kaupungin asuntotoimen kanssa. Kun kaupungilta löytyi perheelle asunto, vastaanottoasuntoon voitiin ottaa uusi perhe. 

Sittemmin yhdistyksen toiminta on laajentunut. Nykyään meillä tuetaan monissa erilaisissa elämäntilanteissa olevia vauvaperheitä. Uusimpina auttamisen muotoina tarjoamme tukea lapsiperheiden erotilanteissa ja lähisuhdeväkivaltaan liittyvissä vaikeuksissa. Ja se ensikotikin on toiminut jo vuodesta 2003 lähtien päihdeongelmasta kuntoutuvien vauvaperheiden tukena! 

Maailma on muuttunut 75 vuodessa, mutta halu edistää lasten, nuorten ja perheiden asioita elää vahvana. Tätä työtä meillä tekee mahtava joukko huipputaitavia ammattilaisia ja yhtä huippuja vapaaehtoisia! Meidän taustajoukkonamme – tukena ja turvana – on yhdistyksen hallitus, jonka jäsenet tänäkin päivänä ovat luottamustehtävässään vapaaehtoisina. Kiitos teille kaikille! 

Jokainen lapsi on pelastettava elämälle”, totesi aikoinaan Miina Sillanpää, kansanedustaja ja yksi ensimmäisen ensikodin perustajista. Viesti on vahva. Sitä pidämme ohjenuoranamme maailman mullistuksissa. 

 

Pirjo Pehkonen
Toiminnanjohtaja
Kuopion ensikotiyhdistys ry