Tässä blogissa kerron jotain ainutlaatuisesta elämän polttoaineesta, korvaamattomasta voiman lähteestä sekä ihmisyydestä.

Luulisi, että näitä asioita saadakseen pitäisi palkata personal trainer ja psyykkinen valmentaja tai lähteä retriitille vuorille. Vähintäänkin pitäisi hankkia se saduissa mainittu puoli valtakuntaa. Ilokseni voin kertoa, että ei tarvitse. Nämä hyvyydet eivät nimittäin ole rahalla ostettavissa.

Luin hiljattain Kuopion ensikotiyhdistyksen vapaaehtoisten antamia palautteita vuoden 2020 toiminnasta. Silmiini osui erityisesti yksi palaute, johon myös tämän blogitekstin väittämät pohjaan. Palautelomakkeella kysyttiin: miten vapaaehtoistoiminta on vaikuttanut omaan elämääsi?

Vastaus: Olen saanut valtavan paljon hienoja ja tärkeitä kokemuksia. Upea yhteisö ja työntekijät ovat myös tukenani. Olen saanut myös ystäviä toiminnasta. Koen, että saan tehdä vapaaehtoisena sellaista toimintaa, mitä juuri haluan ja auttaa ihmisiä.

Ja: Rahalla ei ikinä voisi ostaa näin upeita kohtaamisia ja kokemuksia.

Tuohon vastaukseen tiivistyy, miksi kansalaistoimintaan kannattaa osallistua. Nämä ovat ne hyvyydet, joita ei rahalla saa.

Kokemukset. Ne ovat jotain sellaista, joita kukaan ei voi viedä toiselta pois. Tai myöskään toiselle koskaan täysin samanlaisena antaa. Ainutlaatuinen polttoaine elämässä.

Yhteisö. Tunne joukkoon kuulumisesta, jonkin yhteisen jakamisesta. Hyväksyntää, ymmärrystä ja rinnalla kulkemista, parhaimmillaan ystävyyttä. Korvaamaton voimanlähde.

Vapaus ja mahdollisuus vaikuttaa. Pääsee tekemään itselleen merkityksellisiä asioita ja samalla auttaa toista ihmistä.  Ihmisyyttä, jota meissä jokaisessa on, vaikka välillä tuntuukin olevan lähes loppunut kaikkialta.

Onko siis niin, että saadakseen itselleen aidosti hyviä elementtejä elämään, on kyettävä pyyteettömästi antamaan? Olen taipuvainen uskomaan vanhan kansan viisauksiin. Ja tähänkin on olemassa yksi, joka toimikoon vastauksena: antaessaan saa.

Mirja Minkkinen
vs. ohjaaja, kansalaistoiminta
p. 044 369 7213
Kuopion ensikotiyhdistys ry