Väkivallattomuuden tukijat (ESR+) hanke on lähtenyt vauhdilla käyntiin sekä valtakunnallisesti että alueellisesti. Hankkeessa kehitetään malleja nuorten seurusteluväkivallan ehkäisemiseksi, tunnistamiseksi, puheeksi ottamiseksi ja väkivallan käytön katkaisemiseksi. Nuorten seurustelusuhteissa tapahtuva väkivalta tunnistetaan ilmiönä tutkimuksen tasolla*, mutta sitä ei tunnisteta riittävästi arjessa ammattilaisten ja nuorten keskuudessa. Tarvitaan tekoja väkivallan ehkäisemiseksi ja avunsaannin helpottumiseksi.

Yhteistyössä nuorten ja ammattilaisten kanssa olemme täällä Pohjois-Savossa päässeet kehittämään niin kouluihin vietävää Ihana ja tasa-arvoinen seurustelu -työpajamallia kuin Seurustelun Turva10 välinettä seurustelun puheeksi ottamiseen ja seurustelun turvallisuuden ja turvattomuuden näkökulmien käsittelemiseen nuoren kanssa.

“Hyvää oli varsinkin se että aiheet olivat ajankohtaisia varmasti monelle, sillä suhteet voivat alkaa tässä iässä kiinnostaa.
Siksi siis erittäin hyvä että näistä asioista puhutaan😊”.

Palaute työpajaan osallistuneelta nuorelta

Yhteistyötä on tehty erityisesti Ahmon yläkoulun oppilaiden ja ammattilaisten kanssa, jossa työpajamallia on pilotoitu useamman luokan kanssa. Työpajaa on pilotoitu myös Nilsiän lukion kakkosluokkalaisten ja ammattilaisten kanssa sekä Savon ammattiopiston Kuopion kampuksen tuva ryhmän ja ammattilaisten kanssa. Kiitos jokaiselle pilotointiin ja kehittämiseen tässä vaiheessa osallistuneelle nuorelle ja aikuiselle ❤.

Erityisen kiitollinen olen innokkaista kehittämiseen mukaan tulleista nuorista, jotka ovat alusta asti antaneet panoksensa Seurustelun Turva10 kehittämiseen. Nuoret ovat olleet hankkeessa mukana siis alusta asti ja monenlaisissa rooleissa.

Paula Laakkonen, projektityöntekijä Väkivallattomuuden tukijat -hanke

Nuorten osallisuus ja toimijuus kehitettävissä työmalleissa on keskeistä ja hankkeen tulosten saavuttaminen edellyttääkin nuorten mukana oloa kaikissa hankkeen vaiheissa. Kehittäjänuoret ovat kokeneet voivansa hankkeessa vaikuttaa itselleen tärkeään ja merkitykselliseen asiaan turvallisessa ilmapiirissä, jossa jokaisen ideoita on kuunneltu.

Tärkeäksi on noussut myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, että tieto turvallisista ihmissuhteista ja lähisuhdeväkivallasta lisääntyy nuorten keskuudessa.

Vanhemmilta ja ylipäätään kotoa opitaan paljon. Jokaisella kodilla on eri tavat esimerkiksi riidellä, näyttää välittävänsä tai näyttää oma paha olo. Niistä omista tavoista surra ja iloita tai kehua onkin opittava kertomaan toiselle.

Hankkeen kehittäjänuori

Meillä on kasvamassa tiedostavia ja kehittämismyönteisiä nuoria, joiden kanssa on ollut ilo työskennellä!

Lisätietoja:
Paula Laakkonen
Väkivallattomuuden tukijat -hanke, projektityöntekijä
p. 044 369 7219
paula.laakkonen@kuopionensikoti.fi

Kohtaatko työssäsi nuoria?
>> Tilaa Väkivallattomuuden tukijat -hankkeen uutiskirje

*) Väkivalta nuorten seurustelusuhteissa, Isotalo A. (2023)