Ero lapsiperheessä -työ

Vanhempien ero on nykyään yksi yleisimmistä lapsen kokemista elämän stressitekijöistä. Vanhempien keskinäinen sovinnollisuus sekä toimiva ja hyvä yhteistyö eron jälkeen ovat merkittävä lapsen hyvinvointia suojaava tekijä. Lisäksi lasta auttavat muut läheiset ihmissuhteet ja mahdollisimman tavallinen ikätason mukainen arki.
Ero lapsiperheessä -työn tarkoituksena on tarjota ennalta ehkäisevää tukea ja neuvontaa sekä vertaistukiryhmiä eroperheille. Tavoitteena on minimoida lapsen menetyksiä erossa ja tukea molempien vanhempien vanhemmuuden säilymistä lapsen elämässä ja arjessa. Eroauttamistyöllä vahvistetaan yhteisvanhemmuutta parisuhteen päättyessä ja tuetaan lapsen turvallisen hyvinvoinnin, kasvun ja kehityksen säilymistä vanhempien erossa.
Vertaistukea eroperheille
Vanhemman neuvo ® -ryhmä on ammatillisesti ohjattu vertaistukiryhmä eronneille vanhemmille. Eronneet vanhemmat eivät voi osallistua samaan ryhmään. Pyrimme järjestämään ryhmiä kaksi kertaa vuodessa. Ryhmään tullaan alkuhaastattelujen kautta. Ilmoittautumisia otetaan vastaan jatkuvan haun periaatteella. Ilmoittautumiset: https://webropol.com/s/vn
Käsiteltäviä teemoja ovat mm. yhteistyövanhemmuus, eron tuomat muutokset lapsen ja vanhemman arjessa, lapsen tunteet ja tarpeet sekä sosiaaliset verkostot, vuorovaikutustaidot ja uusi parisuhde.
Seuraava Vanhemman neuvo® – ryhmä järjestetään maanantaisin 22.9. – 17.11.2025 klo 17-19.
Lastenryhmiä toteutetaan eri ikäisille lapsille, yhteistyönä muiden järjestöjen tai koulujen kanssa. Lasten erovertaisryhmä 7-9v tai 10-12v toteutetaan Kasvatus- ja perheneuvonta ry:n (Kasper) kehittämän ryhmämallin mukaisesti. Vertaisryhmä tarjoaa mahdollisuuden käsitellä vanhempien eroa toisten lasten kanssa ja tuetaan lapsia hyväksymään vanhempien ero osaksi omaa elämäänsä.
Voit kysyä paikkaa myös alustavasti silloin, kun emme ole ilmoittaneet ryhmästä. Kokoamme ryhmiä tarpeen mukaan.
Keskusteluapua, kun ero mietityttää
Auttaisiko puhuminen, kun ero askarruttaa mieltä? Tarjoamme mahdollisuutta maksuttomiin, luottamuksellisiin keskusteluihin. Tapaamisiin voi tulla vanhempi yksin, vanhemmat yhdessä, tai vaikkapa koko perhe. Jos sinua huolestuttaa erityisesti lapsen tilanne vanhempien erotessa, voi myös lapsi tulla tapaamaan omaa työntekijää. Lapsen kanssa työskentelyyn kuuluvat myös vanhempien tapaamiset ja työskentelyyn pitää olla molempien vanhempien suostumus.
Lisätietoa ja ajanvaraukset: 040 159 1170 tai eroneuvo.oulu@oetk.fi
Vanhempana eron jälkeen -verkkokurssi
Vanhempana eron jälkeen -verkkokurssi on suunniteltu eronneiden ja eroa pohtivien vanhempien tueksi. Kurssi antaa apua erosta selviämiseen sekä eron jälkeiseen vanhemmuuteen. Verkkokurssin suunnitteluun ja testaukseen on osallistunut eron läpikäyneitä vanhempia. Kurssin voi suorittaa itse valittuina ajankohtina kotoa käsin eikä rekisteröitymistä tarvita. Verkkokurssista saa tukea heti, ilman jonotusaikoja.
Verkkokurssi koostuu keskeisimmistä eroamiseen ja eron jälkeiseen vanhemmuuteen liittyvistä osa-alueista:
- Erosta eteenpäin! Askel kerrallaan
- Vanhemmuus jatkuu!
- Huomioi lapsi! Tunteet ja tuki
- Vuorovaikutuksella on väliä
- Minä selviän! Voimavarat ja toivo
Kurssilla on tieto-osioita, vertaiskommentteja, tehtäviä, Vanhemmuus eron jälkeen -testi sekä Lapsen oikeudet erossa -testi. Lisäksi on videoita, joihin on koottu vanhempien ja lasten kokemuksia erosta.