Leikkiviikkoa vietettiin ennen valtakunnallista ja vuosittaista Leikkipäivää, jota vietettiin tänä vuonna lauantaina 24.4.2021.

Julkaisimme sosiaalisessa mediassa päivittäin kertomuksia leikin merkityksestä yksiköissämme, joissa työskennellään lasten kanssa. Somen tarinoiden puolella jaoimme päivittäin myös leikkivinkkejä liittyen tämän vuoden leikkiviikon teemaan: Leikkien lähellä luontoa. Instagramin puolelta tarinoiden kohokohdat ovat edelleen näkyvillä.

Tämän vuoden leikkiviikon ilosanomaa jaettiin nalleketjulla. Nalleketjun voi askarrella koska tahansa. Katso ohje blogista.

Leikin merkitys

Leikin merkitys yksiköissämme tehtävässä työssä
Lapset ilmaisevat usein tunteet toiminnan kautta. Leikki vahvistaa selviytymiskeinoja ja leikki on lapsen keino käsitellä traumaattisia tapahtumia. Ilo on merkittävin osa lapsen kohtaamisessa ja ilo lähtee lapsesta. Lapsi voi tarkastella tapahtuneita asioita eri roolien kautta sekä käydä läpi erilaisia lopputuloksia. Leikin kautta lapsi tutustuu ilmiöihin, jotka mietityttävät ja leikin kautta lapsella on mahdollisuus toteuttaa luovuuttaan ja mielikuvitustaan. Leikki parantaa ja on sopeutumista edistävää.

Turvakoti

Leikki tuo turvakodissa iloa, lapset näkyväksi ja tärkeäksi osaksi turvakotiarkea. Leikki eheyttää, voimavaraistaa ja sen avulla voi käsitellä erilaisia tapahtumia ja tunteita. Turvakodissamme mahdollistetaan leikki lapselle tilojen, lelujen ja lapsilähtöisen työskentelyn myötä. Leikki on merkittävä osa lapsen maailmaa. Se on lapselle ominaista ja tarpeellista millaisessa ympäristössä tahansa niin myös turvakodissa. Lasten leikki yhdistää turvakodissa olevia lapsia ja vanhempia. Myös työntekijät pääsevät lähemmäksi lasta leikkien, pelaten ja läsnä ollen. Muun muassa erilaiset kotileikit, roolileikit, autoleikit ja askartelut on osa turvakodissa tehtävää työtä lasten kanssa. Samalla, kun hoivaamme pehmohiirtä ja laastaroimme satutettua häntää, hoivaamme myös lasta.

Vauvatalo

Leikki on oleellisen tärkeää lapsen kehitykselle. Vanhemman tehtävä on tarjota ja luoda yhteisiä ilon hetkiä vauvan kanssa. Jaettu ilo vähentää stressiä aikuisella ja vauvalla.

Ensikoti

Ensikodilla vauvan ja vanhemman yhteinen leikki on lämpöistä läsnäoloa, yhdessä maailmaan tutustumista ja aktiivista vuorovaikutusta. Leikki on hymyä, naurua, hassuttelua, hellyyttä, loruttelua ja laulua.
Leikillä on tärkeä merkitys vauvan ja vanhemman suhteessa. Leikki on mukavaa ajanvietettä ja syventää vuorovaikutusta. Leikki lähentää vauvaa ja vanhempia. Leikki auttaa osapuolia ymmärtämään toisiaan ja kasvattaa suhdettamme.

Eräs ensikodilla asuva vanhempi muistelee: ”Omasta lapsuudesta tulee mieleen, että vanhemman kanssa leikityistä leikeistä tuli turvallinen olo.”
Leikki kehittää motorisesti sekä lapsen ajattelua, luovuutta ja mielikuvitusta. Kun vauva leikkii, hän oppii uusia taitoja. Se taas vaikuttaa positiivisesti koulunkäyntiin, auttaa oppimaan ja keskittymään.

Ensikoti Orvokki

Leikki näkyy Orvokin arjessa päivittäin ja monessa tilanteessa. Kiinteitä leikkipaikkoja, joissa on leikkimatot ja leluja vauvoille on kahdessa paikassa tiloissamme. Orvokin rakenteissa leikki näkyy viikoittaisessa vauvaryhmässä ja arkiaamuisin aamukokouksissa, joissa jokainen lapsi saa oman laulun. Samat, toistuvat leikit, lorut ja laulut ovat eniten vauva-/taaperoikäisten mieleen myös Orvokissa. Vanhemmat sekä työntekijät toteuttavat uusien tapojen lisäksi paljon vanhoja vauvoille tuttuja leikkejä ja lorutteluja. Lisäksi vanhemmat toivat esiin leikin olevan tärkeä osa vauvan kehitystä. Leikki on lapsen työ.

Lähisuhdeväkivaltatyö

Lasten kanssa tehtävässä työssä lähisuhdeväkivaltatyön yksikössä leikki on yksi keskeisimpiä asioita, sen avulla tullaan tutuiksi ja päästään monenlaisten asioiden äärelle yhdessä.

Tapaamispaikka

Kun lapsen ja vanhemman tapaamiset on sovittu järjestettäväksi tapaamispaikassa, tarkoittaa se käytännössä sitä, että he viettävät suurimman osan ajasta erossa toisistaan. Yhteisiä hetkiä on viikon, kuukauden tai vaikkapa kahden kuukauden välein. Leikki tuo lapsen ja vanhemman samaan maailmaan ja luo yhteisiä rakkaita muistoja. Leikki on oiva jäänmurtaja, jos vuorovaikutuksen käynnistymisessä on vaikeuksia
Leikkiin heittäytyessään vanhempi voi tehdä havaintoja lapsen kehityksestä ja tukea uusien taitojen harjoittelussa. Lapset myös mielellään kuulevat, millaisia leikkejä vanhemmat ovat lapsena leikkineet. Usein lapset haluavat jatkaa vanhemman kanssa samoja leikkejä kuin edellisellä kerralla, sillä niistä on tullut heidän omia juttujaan, jotka elävät mielessä niissäkin hetkissä, kun ei olla yhdessä.

Ero lapsiperheessä -työ

Ero lapsiperheessä- työssä leikit, tarinat ja kaikenlainen kisailu ovat aivan oleellinen osa lasten- ja nuorten kanssa työskentelyä ja saavat sellaisesta aikuisetkin osansa. Yhteinen nauru sitoo ryhmän jäsenet yhteen, rentouttaa ja poistaa turhaa pönötystä. Leikki ja höpsöttely tuo meidät samalle puolelle. Kun tutkimme tunteita ja pohdimme pulmia, niin ei lopulta ole väliä sillä onko lapsi vai aikuinen, ohjaaja tai ryhmän jäsen. Tutkimusmatka on yhteinen.

Mieskaveritoiminta

Mieskaveritoiminnassa leikki on leppoisa toiminnallinen vuorovaikutuskanava lapsen ja aikuisen välillä. Leikki on hyvä tutustelumuoto vapaaehtoisten ja lasten välillä. Leikki mahdollistaa myös yhteisöllisyyttä isommissa ryhmissä. Sopiva leikki tuo rentoutta, hyvää mieltä ja turvallisuuden tunnetta kaikenikäisille. Leikki poistaa jännitteitä.

Leikkivinkkejä

Voimaperhonen

Oletkos kuullut Voimaperhosesta? Se voi tulla avuksesi erilaisissa tilanteissa. Kenties kaipaat vain rentoa oloa ja hyvää fiilistä tai ehkäpä sinua jännittää jokin asia ja tarvitset lisää rohkeutta.

Jokainen voi tehdä oman voimaperhosensa. Voitte esimerkiksi mennä perheen kanssa luontoon ja antaa luovuudelle siivet. Kokeilkaa, millaisia perhosia keksitte tehdä siellä kulkiessanne. Voitte halutessanne ottaa lopputuloksista valokuvia, jolloin perhosten pariin on helppo palata myöhemmin. Lisäksi voi olla kiva tehdä omasta perhosesta kuva myös kotiin esimerkiksi maalaamalla, piirtämällä, askartelemalla tai massasta muovailemalla.

Voit kokea voimaperhosesi halauksen silloin kun sitä tarvitset asettamalla kätesi rintakehällesi perhosen siiviksi, hengittämällä syvään ja antamalla niiden lepattaa vuorotellen rintaasi vasten.

Luontobingo

Lähde luontoon pelaamaan bingoa! Kuinka nopeasti löydät kohteet ja saat rivin valmiiksi? Voit pelata myös etänä ystävän kanssa, jos kuvaatte löytyvät kohteet kännykällä ja lähetätte kuvat toisillenne. Kumpi on nopeampi?

Ääniä metsässä

Kuinka monta erilaista ääntä kuulet, kun hiljennyt metsässä? Entä kuinka monta erilaista ääntä pystyt tuottamaan vain metsää ja sen materiaaleja hyödyntäen? Miten erilaiselta kuulostaa, kun astut sammaleelle, soratielle tai lätäkköön?

Mustikkamaalaus

Mustikka on turvallinen värintuoja myös aivan pienimpien lasten kanssa taiteillessa. Mustikkamaalaus rohkaisee heittäytymään ja olemaan luova, ikään katsomatta!

Metsämuistipeli

Voit leikkiä metsämuistipeliä yhdessä hieman isommalla porukalla. Yksi henkilöistä kerää 5-10 metsästä löytyvää asiaa, joita muut leikkijät saavat katsoa hetken. Sen jälkeen ne peitetään, ja muiden tehtävänä on etsiä samanlainen kokoelma. Kuka on nopein ja muistaa jokaisen?

Huomioithan, mitä metsästä saa kerätä ja mitä ei. Myös jokamiehenoikeuksia ja luontoon liittyvää vastuunkantoa voi opetella leikkien kautta.

Luontotaideteos

Luonto on täynnä kauneutta ja värejä! Tee oma taideteos käyttämällä luonnon antimia, esimerkiksi kiviä, käpyjä, keppejä ja lehtiä.

Voit piirtää niillä maahan tai muodostaa niistä kuvioita.