23.3.2017 8.30-15.30 Sokos Hotelli Presidentti Eteläinen Rautatiekatu 4, Helsinki

Erofoorumissa on tarjolla monipuolinen kattaus ajankohtaisista ja uusista erofoorumikehittämishankkeista eropalvelujen saralla.

Tiedämmekö tarpeeksi toistemme työstä? Mitä tapahtuu Rovaniemellä, Tampereella tai Vantaalla? Tiedätkö mikä on Vanhemmuussuunnitelma?

Päivitä tietosi, inspiroidu innovaatioista ja hyödynnä päivän aikana kuulemiasi ideoita omaan työhösi ja eroperheiden palvelujen kehittämiseen alueellanne.

 

Osaaminen kiertoon näyttelyssä

Tule jakamaan osaamistasi omalla näyttelypöydällä ja kuulemaan millaisia työmenetelmiä eronneiden perheiden kanssa työskentelyyn on kehitetty eri puolilla Suomea. Tule kertomaan työstäsi, esittelemään uusia materiaaleja tai innovaatioita sekä verkostoitumaan. Laitetaan hyvät ideat ja toimintamallit jakoon!

Erofoorumissa tavoitat eroperheiden kanssa työskenteleviä ammattilaisia. Sinulla on mahdollisuus varata osallistujille maksuton ständi. Odotamme Erofoorumiin noin 150 perheiden kanssa työskentelevää ammattilaista kunnista ja järjestöistä.

Ota yhteyttä ja varaa paikkasi:
Salla Frisk, p.050 3519593, salla.frisk@etkl.fi

Päivän ohjelma

8.30 – 09.45  Ilmoittautuminen ja aamukahvit, näyttelyyn tutustumista

09.45 – 09.55 Tervetuloa!

Puheenvuoroja 10.00-11.30

Eropalveluiden kehittäminen valtakunnallisesti
Sosiaali- ja terveysministeriön hallitussihteeri Annika Juurikko

Ykkösellä oikein – yhteisvanhemmuusneuvottelu Vantaalla
Yhteisvanhemmuusneuvottelussa lastenvalvoja ja perheneuvoja kohtaavat eroavan pariskunnan yhdessä. Erovaiheessa juridiset, taloudelliset ja tunneasiat pyörivät kaikki yhtä aikaa vanhempien mielessä. Perheneuvoja  auttaa vanhempia säilyttämään lapsen hyvän arjen toteutumisen mielessä samalla, kun lastenvalvoja auttaa erotilanteen virallisissa, lapseen liittyvissä sopimusasioissa.Työmuotoa on pilotoitu syksystä 2016 alkaen. 
Lastenvalvoja Hanna Pantsu
Perheneuvoja Eija Helminen, Vantaan kaupunki

Eropalvelut toteutuvat verkostoyhteistyönä Tampereella

Tampereella on vahva pohja verkostojen väliselle yhteistyölle eropalveluissa yli organisaatiorajojen. Tavoitteena on ollut luoda asiakkaiden tarpeista syntyneitä palveluita, jaettu osaamista erilaisten koulutus ja muiden kohtaamisten puitteissa ja tarkasteltu kriittisesti palveluiden hajanaisuutta ja palveluohjausta niiden ympärillä. On opittu, onnistuttu ja erehdytty yhdessä. Tulevaisuudellekin on paljon haasteita, jotka liittyvät koordinointiin, palvelupolkujen selkeyttämiseen, palvelujen saavutettavuuteen ja ennen kaikkea  lasten ja nuorten äänen esille tuomiseen vanhempien erotilanteessa.

Koordinaattori Marja Olli, MLL Tampereen osasto ry
Lastenvalvoja Sirkku Välimäki, Tampereen kaupunki

Lastenvalvojien kokemuksia työparityöskentelystä

Rovaniemellä lastenvalvojat työskentelevät työparina eron jälkeisessä vanhempien ensimmäisessä sopimusneuvottelussa lapsen huollosta, asumisesta, tapaamisesta ja elatuksesta. Työmuotoa on kokeiltu syksystä 2016 alkaen. Millaisia kokemuksia lastenvalvojilla ja asiakkailla on työmuodosta?
Lastenvalvojat Sari Tiermas ja Saija Kivilompolo, Perhesosiaalityö, Rovaniemen kaupunki

11.30 – 12.45  Lounas ja näyttelyyn tutustumista

”Elämän tärkeimmät osapalikat eivät ole ihan samoilla paikoilla kuin ennen”
Kurkistus pienen pojan mielikuvitusmaailmaan
Katkelmia Atomi Aatos -näytelmästä, Helsingin kaupungin teatteri

Puheenvuoroja 13.05-14.05

Sopiminen verkossa – esimerkkinä Hollannin sähköinen eropalvelu
Hollannissa ja muualla maailmassa on kehitetty malleja riitojen ehkäisemiseksi ja ratkaisemiseksi verkossa. Miten Hollannin rechtwijzer.nl-sivusto palvelee perheitä erotilanteissa?
Hallitusneuvos Maaria Rubanin, Oikeusministeriö

Vanhemmuus vahvaksi erossa – teknologiaa hyväksi käyttäen

Vanhemmuus vahvaksi erossa -hankkeen (2017-2018) tavoitteena on kehittää teknologiaa hyödyntäen toimintamalleja, joilla tuetaan Lapin maakunnan lapsiperheitä erotilanteissa siten, että lapsella säilyvät kiinteät suhteet vanhempiin, isovanhempiin ja muihin lapselle tärkeisiin läheisiin ihmisiin. Kehittämistyössä keskiössä ovat toimintamallit ja niiden variointi siten, että riippumatta välimatkoista kaikilla perheillä on yhdenvertainen mahdollisuus saada tukea ja neuvontaa erotilanteessa.
Palvelupäällikkö Arja Kilpeläinen, Lapin ensi- ja turvakoti ry

Vanhemmuussuunnitelma tulevaisuuden työkaluna

 Vanhemmuussuunnitelmasta ollaan kehittämässä vanhempien omaa työvälinettä, joka tukisi heidän keskinäisiä neuvottelujaan lapsen asioiden järjestämisestä. Mitä vanhemmuussuunnitelmalla tarkoitetaan ja mitä hyötyä siitä voisi olla vanhemmille erotilanteessa?
Vaula Haavisto, Suomen sovittelufoorumi ry

14.05 – 14.35   Iltapäiväkahvit

”Ajattelua muutokseen – muutosta ajatteluun”
Entäs nyt?  Mistä voin innostua? Mitä voin kokeilla?
Työelämänkehittäjä,  työnohjaaja, valmentaja ja työyhteisösovittelija.  Teija Heroja, Vivate Oy

15.10 – 15.30   Päätössanat
Pääsihteeri Riitta Särkelä, Ensi- ja turvakotien liitto ry

Erofoorumin ilmoittatuminen on päättynyt.

Osallistumismaksu on 90€ sisältäen luentomateriaalit, aamu- ja iltapäiväkahvit ja lounaan. Ilmoittaudu mukaan yllä olevalla lomakkeella. Maksuton peruutus 8.3.2017 mennessä, jonka jälkeen perutuista ei osallistumismaksua enää palauteta.

Sokos hotel Presidentistä on varattuna Erofoorumiin osallistujille huoneita hintaan 120€/1hh standard ja 140€/2hh standard. Huonevaraukset: 020-1234600, sokos.hotels@sok.fi

Mainitkaa ystävällisesti kiintiötunnus BValtakunnallinen erofoorumi varausta tehdessä. Varauskoodi nettivarauksissa BEROFOORUMI.