Vauvalla ei ole sanoja kertomaan vanhemmille kivusta tai sairaasta olosta. Alta voit lukea koliikista ja vauvan ilmavaivoista.

Koliikilla tarkoitetaan vauvan runsasta ja selittämätöntä itkuisuutta. Virallinen määritelmä edellyttää vähintään kolmen tunnin itkua, vähintään kolmena päivänä viikossa, vähintään kolmen viikon ajan. Käytännössä myös vähäisempi, toistuva ja yleensä iltaan sijoittuva itku luetaan koliikiksi. Koliikkivaivat on jokseenkin tavallinen ongelma, sillä noin 10%:lla vauvoista on koliikkia. Useimmiten koliikki alkaa parin viikon iässä ja jatkuu  3-4 kk ikään. Itkuisuus on runsaimmillaan 6-8 viikon iässä ja alkaa tämän jälkeen vähentyä.

Koliikki-itku on voimakasta, kivuliaan oloista, kimeää ja korkeaa, eikä rauhoittelu helpota itkua. Vauva saattaa myös vetää itsensä ajoittain kaarelle. Itku voi jatkua tunteja. Vauvan vatsa voi myös pömpöttää ja tuntua kovalle.

Kolikin syytä ei tiedetä tarkkaan, todennäköisesti sen takana on monia aiheuttajia. Viimeisimpien tutkimusten mukaan syy voi olla vauvan suolistossa olevan flooran kehityksessä ja koostumuksessa.

Koliikki ei ole vaarallista vauvalle ja se paranee itsestään ajan kuluessa. Koliikki ei myöskään vaikuta vauvasi kehitykseen.

Voit helpottaa vauvasi oloa kantamalla häntä, esimerkiksi kantoliinassa tai käsivarrella siten, että tuet vauvan rintaa kämmenelläsi ja että vauvan jalat ovat käsivartesi molemmin puolin. Sydänäänesi voivat rauhoittaa vauvaa. Monet vauvat rauhoittuvat ollessaan pystyasennossa. Myös rytminen heijaaminen koliikkikohtauksen aikana voi auttaa. Liikuttelu rattaissa tai esimerkiksi keinutuolissa voi helpottaa vauvan oloa. Jos keinuttelu ei auta puoleen tuntiin, on hyvä kokeilla vauvan laittamista mm. omaan sänkyyn vatsalleen. Jos itku jatkuu yli 15 minuuttia, voit jälleen kokeilla tuudittamista. Pölynimurin ääni tai autoajelu voi rauhoittaa koliikkivauvaa. Vauvahieronnastakin voi olla apua.

Vauvan koliikkivaivat ovat iso haaste perheessä. Koliikki-itkuun väsyy ja Sinulle saattaa tulla negatiivisia tunteita vauvaasi kohtaan. Kannattaa pyytää apua sukulaisilta ja ystäviltä. Ota apu vastaan jo varhaisessa vaiheessa, älä uuvuta itseäsi kokonaan itkuisen vauvan kanssa. Kerro myös tilanteestasi neuvolassa ja kysy, olisiko paikkakunnallasi tarjolla neuvolan perhetyötä tai muuta kotiapua. Joskus vertaistuki muilta samassa tilanteessa olevilta vanhemmilta helpottaa tilanteen sietämistä.

Lähes kaikilla vauvoilla on ilmavaivoja jossain vaiheessa. Osa vauvoista ei kärsi ilmavaivoista, osalle ne aiheuttavat kipua. Monesti ilmavaivoja on heti syötön jälkeen tai muutamaa tuntia myöhemmin.

Vauvojen ilmavaivat johtuvat siitä, että vauvat nielevät maidon mukana ilmakuplia. Nämä kuplat aiheuttavat vauvan suolistossa kipua. Silloin, kun äidiltä tulee runsaasti maitoa, vauva joutuu nielemään nopeasti, jolloin hän samalla nielee ilmaa. Liikkuminen auttaa ilman kulkua suolistossa, mutta pienet vauvat eivät vielä kuitenkaan pysty itse liikkumaan kovin paljon. Siksi ilmakuplat viipyvät vauvan suolistossa ja aiheuttavat tukalan olon.

Äidin ruokavaliolla voi olla merkitystä rintaruokitun vauvan ilmavaivoille. Vauvan suolisto reagoi herkästi, jos jokin äidin ruokavaliossa oleva ruoka-aine ei sovi hänelle. Tällaisia ovat mm. voimakkaat mausteet, sipuli, pavut, herneet, kaali, kahvi, ruisleipä ja suklaa. Joskus myös maitotuotteet saattavat aiheuttaa oireita vauvan suolistossa. Äidin syömä lääke voi sekin aiheuttaa ilmavaivoja.

Hoitona vauvan ilmavaivoihin toimii parhaiten röYhtäyttäminen heti syötön jälkeen. Vauvan nostelu, kanniskelu ja heijaaminen myös auttavat, koska liike on suoliston toiminnalle hyväksi. Myös hieronta ja alaselän hellä taputtelu tuovat vauvalle helpotusta.