Tästä löydät vinkkejä, joista voi olla apua erilaisissa tilanteissa.

Pieni vauva saattaa pelästyä omaa liikehdintäänsä ja kokea olonsa turvattomaksi. Monesti kapalo rauhoittaa vauvaa ja voi vähentää mm. koliikin oireita luomalla tutun ja turvallisen kohdunkaltaisen olotilan. Se vähentää säpsähdysrefleksiä ja vauva nukkuu rauhassa pidempään. Kapalo auttaa myös pitämään vauvan lämpimänä, koska hän ei vielä hallitse kehonsa lämmönsäätelyä. Kapalointi edistää hyvää unta vauvan ollessa selällään.

Voit kapaloida vauvan lähes millä tahansa kevyellä ja hengittävällä kankaalla. Ota kuitenkin huomioon lämpötila, ettei vauvallesi tule liian kuuma. Silkkikangas sopii erinomaisesti kapalointiin: lämpimällä ilmalla se on viileä ja kylmällä lämmin.

Kapalon voi tehdä monella tavalla riippuen käytettävän kankaan muodosta. Kun teet kapalon yläosasta napakan, pysyy se hyvin paikoillaan. Napakka, mutta ei tiukka, kapalo auttaa vauvaa rauhoittumaan sylissä. Laske kapaloon nukahtanut vauva selälleen nukkumaan läheisyyteesi. Vauvan nukuttamista kapalossa yöllä ei suositella.

Kuumeista tai muuten kipeää vauvaa ei saa kapaloida!

Koliikista kärsivää vauvaa voi hieroa muutamia kertoja päivässä. Hieronta kannattaa keskittää vatsan alueelle.

Aloita hieronnan siipiratasmaisilla vatsan hellillä painalluksilla. Paina hellästi ensin toinen kämmenesi poikittain vauvasi navan yläpuolelle. Siirrä liu’uttaen kämmentäsi alaspäin reittä kohden. Voit taivuttaa hellästi vauvan polvet hetkeksi hänen vatsan päälle ja ravistella jalkoja kevyesti.

Tämän jälkeen voit jatkaa hetken koko vatsan alueen hierontaa kevyin tasaisin liikkein. Kokeile vuorotella hierontaa ja polvien taivutusta vatsan päälle ja jalkojen ravistelua muutamia kertoja.

Monet vauvat nauttivat vauvahieronnasta, koska se tuo kokemuksen läheisyydestä ja lohdusta. Kosketuksen avulla vauvasi oppii hahmottamaan itsensä. Hän oppii myös ymmärtämään oman kehonsa rajat. Hieronta tukee vauvasi kokonaisvaltaista kehitystä. Hieroessasi vauvaa saat varmuutta vauvan käsittelyyn: opit tarkkailemaan vauvasi reaktioita kosketukseen ja tulkitsemaan niitä. Vauvahieronta on yhdessäoloa sekä fyysisellä että emotionaalisella tasolla.

Hieronnan avulla voit myös helpottaa vauvan oloa, jos hänellä on ilmavaivoja tai lihasjännitystä. Lisäksi se parantaa vauvasi unen laatua ja yleistä hyvinvointia. Jos vauvasi nukkuu huonosti yönsä, voi kosketus tuoda hänelle levon ja turvallisen olon. Vauvahieronta syventää lapsesi hengitystä ja näin ollen parantaa hänen yöuntansa.

Hyvin nukkuvat vauvatkin hyötyvät vauvahieronnasta. Hieronnan avulla vauvasi lihakset rentoutuvat, ruuansulatus tehostuu ja yleisvointi paranee. Tutkimukset ovat osoittaneet, että vauvat, joita kosketetaan hellästi, sairastavat ja itkevät vähemmän kuin muut vauvat.

Rentouttava kosketus lujittaa samalla Sinun ja vauvasi välistä suhdetta. Ennen muuta vauvahieronta antaa vauvallesi kokemuksen läheisyydestä ja turvallisuuden tunteesta.

Ole hellävarainen hieroessasi. Jos vauva pidättää hengitystä, oikoo sormiaan tai nikottelee, kokee hän tilanteen stressaavana. Silloin on hyvä pitää taukoa tai lopettaa hieronta siltä kerralta.

Voit hieroa vauvaasi mihin vuorokauden aikaan tahansa, mutta koeta vältää hieromista silloin, kun vauvasi on nälkäinen tai kun hän on juuri syönyt. Hyvä hierontapaikka on rauhallinen. Sulje tv ja kännykkä. Näin voitte keskittyä vauvasi kanssa vain yhdessäoloon.

Vauvahieronnassa ei ole vain yhtä oikeaa tekniikkaa. Aloita hieronta katsomalla vauvaa silmiin ja juttelemalla rauhallisesti. Hieroessasi etene pehmein liikkein päästä kohti jalkoja siten, että käyt koko vauvan kehon läpi. Voit myös keskittyä johonkin tiettyyn kehon osaan kuten käsiin, jalkoihin tai vatsaan.

Tärkeintä on, että hierot vauvaasi hänen ehdoillaan. Jos vauvasi ei pidä kosketuksesta, hieronta kannattaa lopettaa. Pikku hiljaa opit tuntemaan vauvasi reaktiot ja saat varmuutta vauvan käsittelyyn. Yleensä vauvahieronnasta nauttii sekä hieroja että hierottava.

Jos vauvallasi on koliikki, kannattaa tarkempia hierontaohjeita kysyä neuvolasta. Koliikkivauvalle paras hieronta-apu on pelkän vatsanseudun hieronta.

Kohoasento
Kohoasento auttaa vauvaasi syödessä sekä nukkuessa. Sängyn pääpuolen kohottaminen helpottaa nuhaisen vauvan tukkoista oloa sekä hengittämistä ja hän voi näin ollen nukkua paremmin. Laita vauvan patjan alle mm. pyyhkeitä tai tyynyjä, jolloin nukkumisasento on hieman pystympi. Älä kuitenkaan koskaan lisää ylimääräisiä tyynyjä vauvan sänkyyn vauvan kanssa, ne voivat olla vauvalle vaaraksi. Turvallisempi tapa on kohottaa patjaa. Jos lapsen sänky on tukeva, sängyn pääpuolen jalkojen alle voi laittaa vaikkapa kirjoja.

Raitis ilma
Raitis huoneilma helpottaa sairastuneen vauvan oloa. Makuutilan tuulettaminen muutamia kertoja päivässä tekee hyvää sekä Sinulle että vauvallesi.

Nuhan helpottaminen
Pienen vauvan nenän tukkoisuutta voi hoitaa suolaliuoksella. Apteekista voi ostaa vauvoille tarkoitettua suolaliuosta. Aseta vauvasi makaamaan selälleen ja taivuta hänen päätään varovasti taaksepäin. Tiputa muutama tippa suolaliuosta molempaan sieraimeen ja koeta pitää vauvaa hetki paikallaan. Nosta hänet tämän jälkeen pystyasentoon, jolloin nenästä pääsee valumaan limaa ulos. Yleensä vauva myös aivastaa, jolloin eritteet irtoavat nenästä. Voit myös kokeilla imeä vauvan nenää puhtaammaksi niistäjällä, jonka voi ostaa apteekista.

Tästä löydät vauvan päivärytmiin liittyvät materiaalit.
Materiaalit on jaettu ikäkausittain. Voit tulostaa alta materiaalin joku kuvina tai PDF:nä.