Yhdistyksemme on perustettu vuonna 1998. Ylä-Savon Ensi- ja turvakotiyhdistys perustettiin 25.2.1998. Samana vuonna 22.10. yhdistys rekisteröityi ja sille myönnettiin Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyys. Toukokuussa 1999 yhdistys sai toimitilat Kankaankadulla sijaitseva talon yläkerrasta, johon turvakoti perustettiin. Vapaaehtoisvoimin toimiva viikonlopun kriisipäivystys alkoi kesäkuussa 1999.

Kaksi Alvari-perhetyöntekijää aloitti 1999. Yhdistyksen saadessa uudet toimitilat Karjalankadulta vuonna 2003 aloiteltiin Turvatuvalla myös Tapaamispaikkatoimintaa sekä Yökylätoimintaa. Samoihin aikoihin kriisipäivystys hiipui vapaaehtoispäivystäjien vähyyteen.

Perheentalo -yhteistyö on koonnut kolmen paikallisen lastensuojelujärjestön voimat yhteen vuodesta 2003 saakka. Perheentalo -yhteistyössä mukana Ylä-Savon Ensi- ja turvakotiyhdistys ry, Iisalmen Pelastakaa Lapset ry ja Mannerheimin lastensuojeluliiton Iisalmen yhdistys.

Raha-automaattiyhdistyksen tuella alkoi Avitus-hanke vuonna 2007. Hanke perustettiin avopalvelujen kehittämiseen ja yhdistykseen palkattiin avopalveluohjaaja. Alvari-perhetyö päättyi vuonna 2009.

Turvatuvasta tuli Perhetupa vuonna 2011.
Perhetupa muutti uusiin tiloihin joulukuussa 2013. Uudet tilat ovat kerrostalon alakerrassa Louhenkadulla, Iisalmen keskustassa. Joulukuussa 2016 Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA (ent. RAY) myönsi rahoituksen Päiväryhmätoimintaan ja yhdistykseen palkattiin kaksi uutta ohjaajaa.