”Tilat löytyvät varmasti tosi helposti.” – ne sanoivat. ”Varkaudessahan on niin paljon tiloja tyhjillään” – ne sanoivat.

Niin arveltiin itsekin, kun huhtikuussa aloitimme työmme. Todellisuus vastaan tarve ei kuitenkaan kohdannut. Alusta asti meille oli selvää, että tarvitsemme riittävän isot tilat, jotta voimme tarjota kävijöille monipuolista toimintaa. Varkauden Perheentalolla tulee olla riittävästi tilaa leikkiä ja touhuta, toisaalta siellä täytyy olla tilaa ja nurkkauksia rauhallisimmille leikeille tai vaikkapa käpertyä aikuisen kainaloon kuuntelemaan satuhetkiä. Kerhojen lisäksi tilaa tulee olla järjestää infoja, koulutuksia ja tapahtumia. Lisäksi työntekijöillekin olisi ihan hyvä olla työpisteet.

Erityisenä huomiona tiloja etsiessämme pidimme mielessä tulevien asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden toiveen muun muassa siitä, että Perheentalolle olisi helppo tulla kaikkialta kaupungista. Lähellä olisi riittävästi parkkitilaa, mutta myös linja-autopysäkit olisivat kävelymatkan päässä. Näillä ajatuksilla etsintä on siis keskittynyt kaupungin keskustan läheisyyteen.

On ollut ilo huomata, että aiemmin tyhjillään olleet isommat yli 200 neliön liiketilat ovatkin menneet hiljattain kaupaksi tai vuokralle. Sehän tarkoittaa, että kaupunkiin on tulossa uutta tai olemassa olevat yritykset laajentavat toimintaansa. Mutta meille se toi kynnyksen lisää ylitettäväksi. Sekin on ollut mukava huomata, että kiinteistöjen taloyhtiöillä on ollut aito halu ja tahtotila remontoida vanhat liiketilat mahdollisen tulevan vuokralaisen tarpeeseen ja käyttöön. Näyttää siltä, että varkautelaiset ovat lähteneet laajalti mukaan yhteisiin talkoisiin, joissa vipinää saadaan keskustan katukuvaan. Useiden kierrosten ja näyttöjen jälkeen mikään tila ei kuitenkaan oikein vastannut suoraan toiveitamme ja tarpeitamme.

Omat haasteensa antaa Perheentalon päärahoittajan eli STEAn reunaehdot avustuksen käytöstä – millaisiin asioihin avustusta voi käyttää ja millaisiin ei. Nyrkkisääntönä on, että avustusta ei voi käyttää kiinteiden rakenteiden rakentamiseen tai remontointiin. Tällaisia ovat esimerkiksi toimisto- ja ryhmätyötilojen väliseinät tai asiakasvessat, jotka kuitenkin ovat toiminnan kannalta välttämättömät. Voitte siis uskoa, että tilojen löytyminen ei olekaan ollut ihan sormia napsauttaen valmista.

Pitkien selvittelyjen, neuvottelujen ja epävarmojen viikkojen jälkeen meillä on kuitenkin nyt ilo kertoa, että Varkauden Perheentalolle on löytynyt tilat!

Tilat ovat Kauppakatu 32 katutasossa olevassa isossa liikehuoneistossa. Tila on avoin ja raikas sekä mahtavasti muunneltavissa eri toiminnot huomion ottaen. Saimme rastitettua kaikki listamme toiveet. Plussana vielä saimme ikään kuin ”oman” pihan, tilan sijaitessa Zalaegerszegin aukiolla. Tämä pieni torialue tulee varmasti edelleen piristymään, kun pääsemme muuttamaan ja polkaisemaan toiminnan käyntiin. Odotamme myös innolla yhteistyötä naapuriyrittäjien ja -toimijoiden kanssa. Olemme varmoja, että yhteistyöstä hyödymme kaikki.

Niin, muutto sitten? Äärettömän joustavan vuokraisännän kanssa sovimme tarvittavista remonteista, jotka toteutetaan kesän aikana. Elokuun aikana pääsemme kalustamaan ja viimeistelemään toimitilan siten, että syyskuun alussa viimeinkin Varkauden Perheentalon ovet avautuvat kävijöillensä. Loppusuora tila-asian suhteen on siis ollut tosi pitkä, mutta lopussa kiitos seisoo.

Ps. Avajaisia vietetään yhdessä 25.9.2019 klo 12-18

Kirjoittaja: Johanna Rastas

Koordinaattori-ohjaaja Varkauden Perheentalolla