Tarjoamme harjoittelupaikkoja opiskelijoille.

Meillä saat luoda uutta – voit suunnitella ja järjestää erilaista toimintaa lapsille ja perheille, ideoida ja toteuttaa tapahtumia, tutkia ja laatia materiaali- ja infopaketteja jne. Varkauden Perheentalolla pääset hyödyntämään omaa osaamistasi. Voimme pohtia yhdessä myös opinnäytetyön aiheita Perheentalon kontekstiin.

Ota yhteyttä Koordinaattori-ohjaaja Johanna Rastas p. 040 831 8592 johanna.rastas@lapsenkengissa.fi

Perheentalo harjoittelupaikkana

Opinnäyte – ja projektityöaiheita

  • Kävijäkysely, Perheentalon vaikuttavuus; sekä laadullinen että määrällinen tutkielma. Teemahaastattelu, jolla saadaan yksityiskohtaisempaa tietoa Perheentalon toiminnan vaikuttavuudesta + Määrällinen kysely, jolla saadaan määrällistä tietoa em. asioista.
  • Yhteistyökumppanikysely: Perheentalon verkostotyön vaikuttavuus, kuinka yhteistyökumppanit näkevät Perheentalon työn merkityksen perhepalveluiden kentällä. Laadullinen aineisto.
  • Perheentalo erityislapsiperheille; työntekijöiden ja erityisperheiden haastattelut ja niistä suositukset + esittelyvideon tekeminen
  • Lähisuhdeväkivalta (kyselyin)
  • Pedagogiikka Perheentalolla, kuinka kehittää pedagogista otetta matalan kynnyksen kohtaamispaikassa
  • Lasten osallistaminen toiminnan kehittämiseen; menetelmä(opas) lasten äänen kuulemiseen
  • Perheentalon vapaaehtoistyö – koulutuksen suunnittelu ja toteutus
  • Kohtaamispaikkojen (mm. Perheentalo) yhteisöllinen työ ja sen vaikuttavuus (kirjallisuuskatsaus + artikkeli)

Lue myös yhteisöpedagogiharjoittelijan blogiteksti.

Toiveiden puu on tehty  kävijöiden kanssa yhteisvoimin.

27.1.2021

Millainen harkkapaikka Perheentalo on? Leikitään lasten kanssa, rupatellaan teemuki tai kahvikuppi kädessä? Kyllä, se on tärkeä osa työtä. Mutta onko siinä kaikki? Ei suinkaan.

Mitä se kaikki muu on? No täältäpä tulee. Tämän hetkistä harjoittelijaa lainatakseni, ”harjoittelusta voit tehdä juuri niin haastavan kuin itse itsellesi haluat”. Kaikki toiminta ja ohjaustuokiot perustuvat suunnitelmallisuuteen ja tavoitteellisuuteen, kaikessa on punainen lanka. Pienet askartelutehtävätkin tukevat paitsi lapsen omaa kehitystä, niin motorista, pedagogista kuin luovuutta, myös vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutusta.

Toiminnallisilla tuokioilla paitsi tavoitellaan lapsen ja aikuisen välisiä ilon hetkiä, myös yhteisöllisyyden vahvistumista. Ja niitä yhteisöllisiä ilonaiheita ja mahtavia muistoja meillä onkin runsain mitoin!

Harjoittelijalla on lähes rajattomat mahdollisuudet suunnitella ja toteuttaa kaikkea kivaa ja hyödyntää saa esimerkiksi omaa harrastuneisuutta ja mielenkiinnon kohteita. Ohjatun ja avoimen toiminnan taustalla on valtavasti tehtävää ja opittavaa (edelleen myös allekirjoittaneellakin).

Harjoittelussa saa näköalapaikan paitsi verkostoyhteistyöhön perustuvaan työskentelyyn, myös järjestötyöhön ja Stea-rahoitteeseen hanketoimintaan. Olemme mukana verkostossa niin paikallisesti (toimimme perhekeskusverkoston kohtaamispaikkana, eli siis aivan ytimessä) kuin maakunnallisesti (esim. LAPE, lapsiasiain verkosto). Vahvassa verkostotyössä tapaat paljon eri toimijoita, mahdollisesti vaikkapa tulevan työnantajasi. Perheentalon arjessa näkyy vahvasti paikalliset toimijat, mutta tiivistä yhteistyötä tehdään esim. Kuopion ensikotiyhdistys ry:n, Tatu ry:n Vauhti! -hankkeen, Jaatinen ry:n, MLL Järvi-Suomen piirin ym ym kanssa. Harjoittelija pääsee osallistumaan asiantuntijatilaisuuksiin, opettelemaan ja toteuttamaan markkinointia sekä kehittämään toimintaa. It’s up to you.

Perheentalo toimii myös työelämän yhteistyökumppanina niin opinnäytetöiden, projektien ja toiminnallisten ohjausten merkeissä. Esimerkkejä käynnissä olevista opinnäytetöistä ovat Nalleneuvola -toiminnan kehittäminen yksityiskohtaiseksi oppaaksi, toiminnallinen eläinavusteisuuteen perustuva oppari (Perheentalolla toteutettiin kaveriponitapahtuma oikean ponin läsnäollessa) sekä nyt jo Adlibriksessa sekä Booky.fi kautta myynnissä oleva Pilvi-norpan tarinaan pohjautuva tunnetaitokirja.

Yhteisiä projekteja tai opintokokonaisuuksiin liittyviä toiminnallisia ohjausharjoituksia toteutetaan jatkuvasti eri oppilaitosten opiskelijoiden kanssa. Ja tästähän me olemme enemmän kuin innoissamme!

Tässä on pintaraapaisu siitä, millaista harjoittelu voi Perheentalolla olla. Harjoittelu rakennetaan opiskelijan oman aktiivisuuden ja tavoitteiden pohjalta, siitä saadaan juuri niin monipuolinen kuin harjoittelija siitä haluaa. Emme odota laulamista ja sirkushuveja, mutta tämä ympäristö on sellainen, että näitäkin saattaa huomata tekevänsä ja vieläpä mielellään. 😀

Tämä työhönsä rakkaudella ja intohimolla suhtautuva naiskolmikko on erittäin helposti innostuva ja helposti ideat lähtee ns. laukalle nollasta sataan. Ennen kaikkea harjoittelijat ovat arvokkaana osana pientä tiimiämme, ja voisin sanoa että olemme ihan kivoja. ;D Huumorin ja luovuuden voimilla yhdessä rämmitään myös haastavammat jaksot mitä elämä nyt vaikkapa koronan muodossa eteen heittää.

Kirsikkana kakussa ne tärkeimmät, meidän kävijät. Jokainen rakentaa omalla läsnäolollaan Perheentalon yhteisöä ja uudet otetaan avosylin vastaan. Ihanat kävijät, lapset aikuisineen, tekevät Perheentalosta Perheentalon sydämen.

Ajatuksiaan Varkauden Perheentalon työstä harjoittelupaikkana kirjoittanut ohjaaja Johanna Purhonen