”Epävakaista ja muutamia sadekuuroja!” Lupaa radiossa meteorologi.  Ajan töistä kotiin ja sataakin kaatamalla vettä. Välillä sade loppuu ja aurinko paistaa yhä.  Horisonttiin ilmestyy sateenkaari. Sen värit luovat taivaalle kauneutta sateen keskellä. Mietin sateenropinan säestämänä; Onko sateenkaarenpäässä se kulta-aarre, johon taruissa uskotaan?

Aivan niin kuin kulunut aikakin on epävakaista ja epävarmaa on koronan tuoma tunneilmaston epätietoisuus. On varmaa, että korona vaikuttaa kaikkien arkeen jollakin tavalla. Jopa päiväkoti-ikäiset lapset kysyivät tuohtuneena; ”Milloin korona loppuu!?” Siinäpä kysymys, johon ei ole oikeaa eikä väärää vastausta. Asiantuntijat voivat vain tehdä laskelmia ja arvioida tilannetta, mutta näkemyksiä on monia ja varmuutta ei ole. Ja juuri sen epävarmuuden vuoksi ahdistus lisääntyy. Meille on annettu ohjeistuksia, joita olisi hyvä noudattaa oman ja muiden terveyden turvaamiseksi. Kaikki olemme samassa veneessä tässä tilanteessa riippumatta yhteiskunnallisesta asemasta, rikkauksista tai koulutuksesta.  Voimme tehdä parhaamme ja uskoa parempaan huomiseen. Tavalliseen arkeen. Vaikka lukea saakin päivittäin eriarvoisuuden korostumisesta, väkivaltarikoksista, levottomuuksista, lisääntyneistä tartuntamääristä ja uhkaavista irtisanomisista; Emme siltikään voi menettää toivoa. Toiveikkuus tulevaisuuteen saattaa helposti olla kateissa näiden uutisten keskellä.

Toivoa voi herätellä läheisten kanssa yhdessä vietetyllä retkellä tai ystävän kanssa rupatellessa. Ajatuksia voi vaihtaa myös erilaisissa palveluissa, jossa asiaan perehtyneet ammattilaiset voivat tukea haasteellisen arjen tuomissa pulmissa. Hyvänä esimerkkinä on Ensi- ja turvakotienliiton järjestämä chat keskustelu yhteys. Apua väkivaltaan- chatissa on ollut 1.1.-31.7.2020 1085 aloitettua keskustelua. Vuonna 2019 määrä oli vastaavana aikana 186 aloitettua keskustelua. Lukemat kertovat koronakriisin ajan hädästä, ahdistuksesta ja ennen kaikkea valtavasta tuen tarpeesta. Chatin välityksellä on tuettu perheitä ja rohkaistu hakemaan apua tarvittaessa myös jatkossa. Nyt jos koskaan; Palvelu on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tilastot puhuvat puolestaan.

Sade taukoaa ja kotimatkan aikana pohdinta sekä ajatukset alkavat loksahtaa paikalleen. Sateenkaari on kaunis, mutta kulta-aarteesta en mene takuuseen. Voin nauttia hetken värien loisteesta taivaalla, kunnes sateenkaari jälleen hälvenee. Ja se riittää. Tässä hetkessä onkin hyvä muistutella itselleen mikä on välttämätöntä ja mistä voi hetkeksi irrottautua? Huomioon ottaen hyvinvoinnin ja oman sekä läheisten turvallisuuden. Kulta-aarteet monesti löytyvät ihan läheltä ja tavallisista asioista. Yksi niistä aarteista on turvallisuus ja se kuuluu kaikille. Se on tärkeä asia jo henkisen hyvinvoinnin ja lasten kehityksenkin kannalta. Joskus turvallisuutta on hyvä etsiä ja pohtia siihen vaikuttavia tekijöitä. Joskus aarrejahtiin tarvitaan apujoukkoja, sillä yksin ei tarvitse jäädä. Turvallisuudentunne auttaa meitä kaikkia tässä hetkessä. Ja sitä kannattaa vaalia.

Saavun kotiin. Sadekuurot ja sateenkaari ovat tiessään. Mutta pieniä ja suuria aarteita löytyy arjesta haasteista huolimatta. Elämänmakuisista hetkistä. Otetaan niistä hetkistä kaikki irti turvallisuus ja terveys edellä.

 

Syysterveisin,

Niina Suvanto

Väkivaltatyö

Etelä-Karjalan perhetyön kehittämisyhdistys ry