Tulin Porin Esikon turvakotiin harjoitteluun tammikuussa 2019. Opiskelen sairaanhoitajaksi ja valmistun keväällä. Tulin turvakotiin harjoitteluun avoimin mielin ja pienillä alkutiedoilla. Minulla oli käsitys, mikä turvakoti on, mutta sen suurempia tietoja minulla ei harjoittelun alkaessa ollut. Turvakoti yllätti minut positiivisesti sillä, että täällä on kodikasta. Täällä on omat asunnot ja jokaisessa oma wc, pesutilat sekä keittiö. Turvakodissa oleminen on maksutonta. Moni voikin muistella entistä aikaa, jolloin turvakoti on ollut maksullinen tai yhdistää turvakodin ja sairaalan, jossa oleminen on suhteellisen kallista vuorokautta kohden. Tämä ajatus pitäisi mielestäni saada oikaistua: Turvakotiin tulemiseen ei tarvita rahaa tai maksusitoumusta, vaan oma yhteydenotto riittää, eikä mitään laskua tule perästä.

 

Jos turvakotiin tuleminen mietityttää, kannattaa soittaa ja kysyä. Turvakotiin voi soittaa mihin vuorokauden aikaan tahansa: puhelinnumero on 044 760 5123

Kysyminen voi auttaa pois vaikeasta tilanteesta ja joskus jopa pelastaa hengen. Perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa ei tarvitse hävetä, vaan kannattaa hakea apua. Turvakodissa kukaan ei tuomitse tai arvostele.

 

Kirjoittanut, Maisa