Valoa, ei väkivaltaa on Suomen kansallinen väkivaltaobservatorio järjestämä joka syksyinen kampanja, jossa puolustetaan naisten ihmisoikeuksia, ruumiillista koskemattomuutta ja oikeutta väkivallattomaan elämään. Kampanja huipentuu YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11.

Tänä vuonna Porissa tapahtuma järjestettiin poikkeuksellisesti jo keskiviikona 22.11.23. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Porin ensi-ja turvakotiyhdistyksen, Rakastajat-teatterin sekä Porin yrittäjänaisten kanssa.

Porin Valoa, ei väkivaltaa- kampanjatapahtuma toi tänä vuonna esiin mahdollisuuden lähisuhdeväkivallasta selviytymiseen. Rakastajat teatterin Studio Hilkassa saimme nähdä näyttelijä Henri Välikankaan vaikuttavan monologin ”Rakkaus, Kuolema, VALOA”

Henri Välikangas monologi: rakkaus, kuolema, VALOA

Väliajalla saimme nauttia Porin Yrittäjänaisten tarjoamasta kahvista ja leivonnaisesta. Kahvilan vapaaehtoinen maksu tuotti Primulan asiakkaiden hyväksi reilu 100.- euroa. Kiitos tästä.

Porin Yrittäjänaiset vastasivat tapahtuman tarjoiluista, jonka vapaaehtoinen kahvimaksun tuotto käytetään lähisuhdeväkivallan kokijoiden auttamiseen.

Tauon jälkeen saimme kuulla vielä Rakastajat teatterin näyttelijöiden lukemana tarinoita lähisuhdeväkivallasta ja siitä selviytymisestä. Useamman vuoden takaiset tarinakenkien tarinat voisivat valitettavasti olla totta myös tänä päivänä. Fyysisen väkivallan lisäksi tarinakengät toivat esiin myös muita lähisuhdeväkivallan muotoja, kuten mm. taloudellisen väkivallan sekä seksuaalisen häirinnän sosiaalisessa mediassa.

Tarinakengät näyttämöllä

Esitysten jälkeen syntyi avointa ja rohkeaa keskustelua yleisön ja paikalla olleiden kriisi-ja lähisuhdeväkivaltatyöntekijöiden kesken. Yhdessä totesimme, kuinka tärkeää on ylläpitää tätä vakavaa aihetta ja katkaista ylisukupolvinen lähisuhdeväkivallan ketju.

Apua on saatavilla. Esikon turvakoti on avoinna 24/7 ja avopalvelu Primula tarjoaa apua kaikille lähisuhdeväkivallan osapuolille. Palvelut ovat maksuttomia.

Valtakunnallisena teemana kampanjassa on ”Se ei ole vain d…pick”, tarkoituksena on tuoda esiin aikuisen vastuu nuorten kokemasta seksuaalisesta häirinnästä sosiaalisessa mediassa.

Kiitos kaikille teille, jotka mahdollistitte tapahtuman toteutumisen. Kiitos Porin ensi-ja turvakotiyhdistyksen henkilökunta, kiitos yhteistyökumppanit ja kiitos kaikille teille, jotka saavuitte paikalle.