Pitkä historia

Paasikiven Nuorisokylän historia ulottuu vuoteen 1940, jolloin alkujaan sotaorpoja varten perustetun Päivölän lastenkodin  toiminta alkoi Puistolassa. Vuosina 1948-1954 Päivölän lastenkoti toimi Mäntsälän Purolassa, ja nykyisellä paikallaan se on toiminut vuodesta 1954.

 

Nykyiset lastensuojelutyön toimitilat sijaitsevat presidentti J.K. Paasikiven entisen Jukolan tilan alueella. J.K. Paasikivi osti Jukolan tilan vuonna 1917 ja isännöi sitä vuoteen 1953 saakka, jolloin tila myytiin Keravan kauppalalle. Keravan kauppalalta maatilan osti säätiön perustaja Ensio Lehtonen. Nykyisin säätiö ylläpitää presidentti J.K. Paasikiven työhuonemuseota ja alueella sijaitsevaa Valkean Karitsan kappelia.

 

Nuorisokylän perustajia ja pitkäaikaisia johtajia olivat kirjailija ja kustantaja Ensio Lehtonen (1906-1971) ja hänen vaimonsa, vuosina 1948-1978 lastenkodin johtajana toiminut, Elma Lehtonen (1913-1991).

 

Jukolan tila siirtyi lastenkodin käyttöön vuonna 1954. Paasikiven Nuorisokylä toimii  nykyisin kolmen hehtaarin kokoisella puutarhatontilla kävelymatkan päässä Keravan keskustasta ja sen palveluista.

Vain 13 kilometrin päässä Keravan toimipaikasta Tuusulan Rusutjärven rannalla sijaitsee ympärivuotisesti käytössä oleva Rantakoti. Rantakodin kolme erikokoista vapaa-ajan asuntoa sijaitsevat rauhallisella metsäisellä tontilla ja tarjoavat monenlaisia mahdollisuuksia tekemiseen, yhdessäoloon ja virkistykseen. Rantakodilla on vietetty monet illanistujaiset nuotiohetkineen ja  riemastuttavine kalastuskisoineen.