Erilaiset unipulmat koskettavat useita perheitä lapsen ensimmäisten elinvuosien aikana.

Vastasyntynyt vauva nukkuu paljon ja omassa rytmissään, mutta eripituisissa pätkissä. Vauvan kehittymättömät aivot eivät vielä pysty samaan rytmiin aikuisen kanssa. Unitaidot kehittyvät vähitellen ja ovat hyvin yksilöllisiä. Muutaman kuukauden ikäisen vauvan vuorokausirytmiin voi alkaa vaikuttamaan ulkoapäin esimerkiksi syöttämisen ajoituksella sekä selkeillä ja säännöllisillä päivä-, ilta- ja yörutiineilla. Vauvan omaa rytmiä mm. päiväunien suhteen on kuitenkin hyvä seurata koko vauvaiän ajan. Selkeää kaikille ehdottomasti sopivaa päivärytmiä ei ole olemassakaan.  Pääsääntönä on, että päivällä vauva tarvitsee riittävästi läheisyyttä, virikkeitä ja puuhaa. Yöllä vain välttämätön hoiva riittää.

Tutkimusten mukaan yleisimmät unipulmat ovat yöheräily, nukahtamisen vaikeudet sekä liian aikainen herääminen. Osa näistä voi jossain lapsen kehityksen vaiheessa olla normaalia ja kehitykseen kuuluvaa, mutta siitäkin huolimatta ne voivat kuormittaa vanhempien jaksamista ja vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin. On siis erityisen tärkeää, että vanhemmat tulevat myös näiden pulmien äärellä kuulluksi ja kohdatuksi.

”Tärkein oli kuitenkin kokemus, että unihaasteemme otettiin todesta ja siihen reagoitiin heti aloituspuhelussa ja uudella uniajalla. Se oli henkisesti äärimmäisen tärkeää.” (asiakaspalaute)

Jokainen perhe ja kokemus on ainutlaatuinen ja yksilöllinen, siksi myös jokainen asiakaskohtaaminen on oma ainutlaatuinen hetkensä. Toisinaan perhettä auttavat konkreettiset neuvot esimerkiksi yöheräilyihin liittyen. Toisinaan eniten auttaa, että saa jutella jonkun kanssa.

Uniohjausta vauvan ja pienen lapsen unipulmissa saa meiltä maksutta. Ohjausta annetaan puhelimitse tai lähitapaamisina. Toisinaan pulman selvittämiseen riittää yksi puhelu, toisinaan saatetaan tarvita useampi kontakti. Apua kannattaa kuitenkin pyytää, ennen kuin koko perhe on aivan lopussa. On hankalaa olla rakastava ja tasapainoinen vanhempi jos ei saa itse nukkua.

Lue lisää Enskasta:
>> Usein esitetyt kysymykset vauvan uni
>> Vauvan uni