Lapsiperheen arki tai uuden perheenjäsenen syntymä voivat kuormittaa joskus liikaa. Kuopion ensikotiyhdistys tarjoaa neuvontaa ja ryhmätoimintaa vauva- ja pikkulapsiperheille. Ota meihin yhteyttä, jos oma jaksaminen mietityttää tai haluaisit jakaa kokemuksia muiden samassa tilanteessa olevien kanssa.

Ota yhteyttä, olemme sinua varten

Maistuisiko kupillinen kahvia ja hetki muiden vauvaperheiden seurassa? Kaipaatko lisää mukavia yhdessäolon hetkiä vauvan kanssa?

Vauvaperhekahvila on tarkoitettu alle 1-vuotiaan vauvan perheille, myös vauvan isommat sisarukset ovat tervetulleita. Kahvilassa nautitaan pientä aamupalaa, ihastellaan vauvoja, ihmetellään kasvua ja kehitystä, saadaan ja vaihdetaan kokemuksia vauva-arjesta. Saatamme myös laulaa ja leikkiä yhdessä.

Vauvaperhekahvila on avoinna perjantaisin klo 9 -11.30, Niiralankatu 25 Kuopio. Voit tulla ja lähteä oman aikataulusi mukaan, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

Lisätietoja: Piia Kuutti p. 044 369 7217 tai Heidi Kristo p. 044 369 7212

Ps. Vauvaperhekahvilakerrat löytyvät myös tapahtumakalenterista. Poikkeuksista aukioloajoissa ilmoitamme lisäksi somekanavilla (facebook ja instagram).

Vauvan ja taaperon unipulmat -apua päivärytmiin ja uneen

Vastasyntyneellä vauvalla unta riittää lähes ympäri vuorokauden ja vauva nukkuu aivan omassa rytmissään. Pian unentarve vähenee, mutta vuorokausirytmi jää joskus löytymättä. Jos vauva nukkuu epäsäännöllisesti, tilanne voi kuormittaa koko perhettä.

Vauva- ja taaperoperheiden uniohjauksessa tuetaan vanhempien jaksamista ja pohditaan keinoja nukkumista tukevaan arkeen sekä vauvan parempaan uneen. Vanhemmat saavat tietoa ja tukea, jotta vauvalle ja perheelle löytyy uudenlainen toimivampi rytmi.

Tarjoamme vauvan uniohjausta 0 – 3 -vuotiaiden vauvojen ja taaperoiden perheille.

Uniohjausta annetaan puhelimitse, tapaamisina tai chatissa. Tarvittaessa voimme myös tulla kotikäynnille. Tukea saa aina yksilöllisesti, perheen tarpeiden mukaan.

>> Vauvaperheiden chat

Lisätietoja ja yhteydenotot:  
Paula p. 044 369 7219 ja Laura p. 044 369 7202

Niiralankatu 25, 70600 Kuopio

Katso myös:
Millaista vauvan uni on?

Tukea, kun odotusaika tai arki vauvan kanssa tuntuu raskaalta

Vauvan syntyessä perheen jaksaminen voi olla koetuksella monesta eri syystä. Vanhemmuuteen asettuminen, mielialan muutokset, vauvan vuorokausirytmi tai uusi elämäntilanne voivat kuormittaa perhettä.

Synnytyksen jälkeen herkistyminen ja mielialan vaihtelut ovat tavallisia. Herkistymisellä on tarkoitus: se auttaa äitiä vastaamaan vauvan tarpeisiin. Herkistymisestä ei enää ole kuitenkaan kyse, jos äidin alakuloisuus jatkuu viikosta toiseen ja alkaa hallita koko elämää.

Synnytyksen jälkeinen alakuloisuus voi toisinaan olla epätoivon tunteita, itkuisuutta, ahdistusta, ärtyisyyttä, unettomuutta, syyllisyydentunteita, häpeää tai halua eristäytyä. Nämä tunteet voivat alkaa yllättäen tai tulla hiipien ja syvetä vähitellen. Joskus oireet alkavat jo odotusaikana.

Pitkittyneisiin alakulon oireisiin kannattaa hakea apua.

Mitä Baby Blues toiminta on?

Baby Blues -toiminta antaa tukea ja ohjausta odottajille ja vauvaperheille. Baby Blues on keskusteluapua, jota voi saada kasvokkain, etäyhteyksin, puhelimessa tai kotikäynteinä yksilö- ja perhetapaamisina. Usein keskustellaan asioista, jotka voisivat tuoda helpotusta arkeen.

Baby Blues -toiminnassa on yksilötyöskentelyn lisäksi ammatillisesti ohjattua ryhmätoimintaa. Ryhmätoimintaa järjestetään asiakkaiden tarpeiden mukaan, 1-2 kertaa vuodessa.

Baby Blues työskentely on lyhytkestoista. Joskus jo muutama keskustelu työntekijän kanssa voi auttaa oman tilanteen hahmottamisessa ja vauva-arjen haasteiden hallinnassa. Toisinaan taas huomataan, että perhe tarvitsee toisenlaista tai vankempaa tukea, tuolloin perhe ohjataan lisäksi tai kokonaan muun tuen piiriin.

”Sain tukea oman jaksamiseni edistämistämiseen, vauvan uniongelmien ratkaisemieen sekä äitiyden tuomiin haastaviin tunnekokemuksiin”.

”Sain luotettavan keskustelukumppanin jonka kanssa pohtia perheemme stressitekijöitä, haastavia tilanteita ja keinoja parantaa omaa hyvinvointia äitinä sekä perheenä”.

Jos pitkittynyt alavireisyys värittää vauva-arkea perheessänne, meille soittaminen on hyvä tapa aloittaa asian ratkaiseminen.

>> Vauvaperheiden chat

Lisätietoja ja yhteydenotot: 

Baby Blues –työntekijät:
Laura p. 044 369 7202
Paula p. 044 369 7219

Niiralankatu 25, 70600 Kuopio.

 

 

 

Katso myös:
Perhekahvila
– arjen jakamista vauvaa odottaville- ja lapsiperheille
Jos päihteiden käyttö vauva-aikana huolettaa

Päivätoimintaa pienten lasten vanhemmille

Lapsen syntymä mullistaa uusien vanhempien elämän. Elämä vauvan kanssa on monelle unelmien täyttymys, mutta toisinaan se tuo mukanaan myös ristiriitaisia tunteita ja vaikeuksia sopeutua uuteen tilanteeseen.

Päiväryhmä Kehrävä on suunnattu perheille, joissa on 0-2-vuotiaita lapsia tai vauvaa odotetaan pian saapuvaksi. Kehrävään hakeutumisen syynä voi olla esimerkiksi yksinäisyys, väsymyskierre tai masennus. Arjen kuormittavuus tai esimerkiksi vauvan uni- ja syömispulmat ovat riittävä syy olla meihin yhteydessä.

Mitä Kehrävässä tehdään?

Hyvä arki on sekä vauvan että koko perheen hyvinvoinnin perusta. Kehrävän päiväryhmässä eletään yhdessä arkea, joka tukee vauvaperheen vuorokausirytmiä ja auttaa löytämään perheen oman tavan elää uudessa tilanteessa.

Päiväryhmä on 3–5 vanhemman ja vauvan muodostama ammatillisesti ohjattu vertaisryhmä, joka kokoontuu kaksi kertaa viikossa, viisi tuntia kerrallaan. Lisäksi yksilötapaamisia on noin kerran viikossa. Kehrävä tarjoaa tukea vanhemmuuteen ja vuorovaikutukseen alle 2-vuotiaiden vanhemmille ja vauvaa odottaville. Ryhmän kesto on perhekohtaista ja ryhmä on täydentyvä. Toiminta on perheille maksutonta.

Kehrävä tukee vanhemman ja vauvan varhaista vuorovaikutusta ja perheen sisäisten suhteiden vahvistumista. Osallistujien omat toiveet ja tarpeet määrittelevät, mitä ryhmässä tehdään. Ryhmässä  voi kasvaa omanlaiseksi vanhemmaksi, käsitellä omia haasteita, löytää voimavaroja sekä vahvistaa omaa perhearkea tukevia toimintatapoja.  Päiväryhmäjakson aikana ohjaajat tekevät yhteistyötä asiakkaan verkostojen kanssa ja tarvittaessa kartoittavat asiakkaan lisätuen tarvetta.

Lisätietoja ja yhteydenotot:
Heidi p. 044 369 7212
Piia p. 044 369 7217

 

Niiralankatu 25, 70600 Kuopio