Lapsiperheen arki tai uuden perheenjäsenen syntymä voivat kuormittaa joskus liikaa. Kuopion ensikotiyhdistys tarjoaa neuvontaa ja ryhmätoimintaa vauva- ja pikkulapsiperheille. Ota meihin yhteyttä, jos oma jaksaminen mietityttää tai haluaisit jakaa kokemuksia muiden samassa tilanteessa olevien kanssa.

Ota yhteyttä, olemme sinua varten

Vauvan uniongelmat – apua päivärytmiin

Vastasyntyneellä vauvalla unta riittää lähes ympäri vuorokauden. Pian unentarve vähenee, mutta vuorokausirytmi jää joskus löytymättä. Jos vauva nukkuu epäsäännöllisesti, tilanne voi kuormittaa koko perhettä.

Uni- ja vuorokausirytmin ohjauksessa perhettä ja vauvaa tuetaan, jotta vauvan pitkät unijaksot ajoittuisivat yöhön. Vanhemmat saavat tietoa ja tukea, jotta vauvalle ja perheelle löytyy uudenlainen toimivampi rytmi.

Tarjoamme vauvan uni- ja vuorokausirytmityksen ohjausta 0 – 18 kuukauden ikäisille vauvoille ja heidän perheilleen.

Uni- ja vuorokausirytmitystä annetaan chat- ja puhelinohjauksena. Tarpeen mukaan järjestetään myös tapaamisia tai voimme tulla kotikäynnille. Tukea saa aina yksilöllisesti, perheen tarpeiden mukaan.

Tarkista täältä aikataulu: unichat

Lisätietoja ja yhteydenotot:  
Baby blues -työntekijät
Paula p. 044 369 7219
Laura p. 044 369 7202

Niiralankatu 25, 70600 Kuopio

Katso myös:
Millaista vauvan uni on?

Tukea odotusajan ja synnytyksen jälkeiseen masennukseen

Vauvan syntyessä perheen jaksaminen voi olla koetuksella monesta eri syystä. Vanhemmuuteen asettuminen, mielialan muutokset, vauvan vuorokausirytmi tai uusi elämäntilanne voivat kuormittaa perhettä.

Synnytyksen jälkeen herkistyminen ja mielialan vaihtelut ovat tavallisia. Herkistymisellä on tarkoitus: se auttaa äitiä vastaamaan vauvan tarpeisiin. Herkistymisestä ei enää ole kuitenkaan kyse, jos äidin alakuloisuus jatkuu viikosta toiseen ja alkaa hallita koko elämää.

Synnytyksen jälkeinen alakuloisuus voi toisinaan olla epätoivon tunteita, itkuisuutta, ahdistusta, ärtyisyyttä, unettomuutta, syyllisyydentunteita, häpeää tai halua eristäytyä. Nämä tunteet voivat alkaa yllättäen tai tulla hiipien ja syvetä vähitellen. Joskus oireet alkavat jo odotusaikana.

Pitkittyneisiin alakulon oireisiin kannattaa hakea apua.

Mitä Baby Blues toiminta on?

Baby Blues -toiminta antaa tukea ja ohjausta odottajille ja vauvaperheille. Baby Blues on keskusteluapua, jota voi saada puhelimessa, kasvokkain, kotikäynteinä tai yksilö- ja perhetapaamisina. Usein keskustellaan vauvan uni- ja vuorokausirytmistä sekä asioista, jotka voisivat tuoda helpotusta arkeen.

Baby Blues -toiminnassa on yksilötyöskentelyn lisäksi ammatillisesti ohjattua ryhmätoimintaa. Ryhmätoimintaa ovat Odottajan olohuone- sekä Baby Blues -ryhmät.

Baby Blues työskentely on lyhytkestoista. Joskus jo muutama keskustelu työntekijän kanssa voi auttaa oman tilanteen hahmottamisessa ja vauva-arjen haasteiden hallinnassa. Toisinaan taas huomataan, että perhe tarvitsee toisenlaista tai vankempaa tukea, tuolloin perhe ohjataan lisäksi tai kokonaan muun tuen piiriin.

”Sain tukea oman jaksamiseni edistämistämiseen, vauvan uniongelmien ratkaisemieen sekä äitiyden tuomiin haastaviin tunnekokemuksiin”.

”Sain luotettavan keskustelukumppanin jonka kanssa pohtia perheemme stressitekijöitä, haastavia tilanteita ja keinoja parantaa omaa hyvinvointia äitinä sekä perheenä”.

Jos pitkittynyt alavireisyys värittää vauva-arkea perheessänne, meille soittaminen on hyvä tapa aloittaa asian ratkaiseminen.

Lisätietoja ja yhteydenotot: 

Baby Blues –työntekijät:
Paula p. 044 369 7219
Heidi p. 044 369 7216
Laura p. 044 369 7202

Niiralankatu 25, 70600 Kuopio.

Katso myös:
Perhekahvila
– arjen jakamista vauvaa odottaville- ja lapsiperheille
Jos päihteiden käyttö vauva-aikana huolettaa

Päivätoimintaa pienten lasten vanhemmille

Lapsen syntymä mullistaa uusien vanhempien elämän. Elämä vauvan kanssa on monelle unelmien täyttymys, mutta toisinaan se tuo mukanaan myös ristiriitaisia tunteita ja vaikeuksia sopeutua uuteen tilanteeseen.

Päiväryhmä Kehrävä on suunnattu perheille, joissa on 0-2-vuotiaita lapsia tai vauvaa odotetaan pian saapuvaksi. Kehrävään hakeutumisen syynä voi olla esimerkiksi yksinäisyys, väsymyskierre tai masennus. Arjen kuormittavuus tai esimerkiksi vauvan uni- ja syömispulmat ovat riittävä syy olla meihin yhteydessä.

Mitä Kehrävässä tehdään?

Hyvä arki on sekä vauvan että koko perheen hyvinvoinnin perusta. Kehrävän päiväryhmässä eletään yhdessä arkea, joka tukee vauvaperheen vuorokausirytmiä ja auttaa löytämään perheen oman tavan elää uudessa tilanteessa.

Päiväryhmä on 3–5 vanhemman ja vauvan muodostama ammatillisesti ohjattu vertaisryhmä, joka kokoontuu  kolme kertaa viikossa, viisi tuntia kerrallaan. Sama ryhmä kokoontuu puolen vuoden ajan, ja yleensä ryhmäläisistä muodostuukin toisilleen tärkeä tukiverkko. Ryhmätoiminnan lisäksi Kehrävässä toteutetaan perhe- ja yksilötapaamisia sekä kokonainen perheviikko yhdessä ohjaajien ja ryhmän kanssa.

Kehrävä tukee vanhemman ja vauvan varhaista vuorovaikutusta ja perheen sisäisten suhteiden vahvistumista. Osallistujien omat toiveet ja tarpeet määrittelevät, mitä ryhmässä tehdään. Ryhmässä  voi kasvaa omanlaiseksi vanhemmaksi, käsitellä omia haasteita, löytää voimavaroja sekä vahvistaa omaa perhearkea tukevia toimintatapoja.

Kehrävän päiväryhmät alkavat kaksi kertaa vuodessa, syyskuussa ja helmikuussa. Kehrävään voi ottaa yhteyttä ympäri vuoden ja sopia tutustumiskäynnistä. Mietitään yhdessä, sopiiko Kehrävän ryhmä sinulle ja perheellesi.  Toimintamme on perheille maksutonta.

Lisätietoja ja yhteydenotot:
Ohjaajat:
Tuula p. 044 369 7212
Piia p. 044 4918 119
Heidi p. 044 369 7216

Niiralankatu 25, 70600 Kuopio