Yhdistyksessämme suoritetaan vuosittain useita sosiaali- ja terveysalan työharjoitteluja. Tavoitteena on antoisa ja opettavainen harjoittelu puolin ja toisin.
Tässä muutamia ajatuksia syksyn 2024 harjoittelijoilta Pihlasta ja Amaliasta.
RIITTA:
Olen sairaanhoitajaopiskelija ja osana opintojani olen ollut lasten, nuorten ja perheiden hoitotyön harjoittelussa Avopalveluyksikkö Amaliassa viiden viikon ajan. Viisi viikkoa on tuntunut kovin lyhyeltä ajalta, olisin hyvinkin viihtynyt pitempäänkin!
Harjoittelujakso on ollut antoisa, opettavainen ja ajatuksia herättävä. Aiemmat harjoitteluni olen suorittanut sairaalassa, sairaalassa myös työskentelen monimuoto-opintojeni ohella. Nyt olenkin päässyt tutustumaan aivan toisenlaiseen toimintaympäristöön. Olen päässyt hyvin mukaan toimintaan mm. yhteisöpäiviin ja Taaperokahvilaan osallistuen. Koko Amalian väki on osallistunut ohjaamiseeni, aikaa kysymyksille ja keskustelulle on ollut. Tämä erilaisten tutustumiskäyntien lisäksi on auttanut saamaan kokonaiskäsityksen Amalian ja Ensikoti Ry:n toiminnasta.
Harjoittelun aikana olen oppinut lisää eri ikäisten ja erilaisista lähtökohdista ja kulttuureista lähtöisin olevien ihmisten kohtaamisesta. On ollut vaikuttavaa kohdata Amalian yhteisön asiakkaat, lapset ja aikuiset. Minussa on vahvistunut ajatus, että ihminen tarvitsee toista ihmistä ja inhimillistä kohtaamista. Nähdyksi ja kuulluksi tulemista. Kiitos Amalian työntekijät ja yhteisön asiakkaat, on ollut ilo saada tutustua teihin ja kulkea hetki rinnallanne!
JENNI:
Harjoittelujakso Pihlassa on ollut antoisa, mutta myös haastava. Harjoittelujakson aluksi oman paikan löytäminen yhteisöstä otti aikansa, mikä on toki luonnollista uudessa ympäristössä.
Keskeisimmän työtehtäväni Pihlassa ovat olleet läsnäolo ja vauvan äänenä toimiminen. Olen päässyt osallistumaan yhteisökuntoutuksen foorumeihin, kuten yhteisökokouksiin, yksikön kehittämispäivään, sekä suuryhteisöpäiviin. Foorumit ovat kuitenkin vain yksi osa kuntoutusprosessia ja Pihlan arkea. Ennakointi, rutiinit ja toisaalta odottamattomat muuttujat kuuluvat osaksi lapsiperhearkea – näin myös Pihlassa.
Työelämään otan mukaani lisää ammatillista itsevarmuutta lapsen näkökulman sanoittamiseen, asioiden puheeksi ottamiseen sekä osana työryhmää toimimiseen.
SARA:
Olen kätilöopiskelija ja suorittanut harjoittelun avopalveluyksikkö Amaliassa.
Tämä harjoittelu on ollut mieltä avartava, merkityksellinen ja opettavainen. On tuntunut etuoikeutetulta päästä tarkastelemaan ja hahmottamaan, miten Kuopion Ensikotiyhdistys toimii vauvalähtöisesti suuria päihdehaasteita kokevien/kokeneiden perheiden sekä vanhempien tukena.
Olen päässyt näkemään ja kokemaan erilaisia työmuotoja, painottuen etsivän- ja matalan kynnyksen työhön sekä yhteisössä toimimiseen. Olen ollut myös viikoittain osallisena taaperokahvilassa sekä päässyt ohjaamaan yhteisölle toiminnallista tuokiota, jonka päämääränä on ollut mielenterveyden vahvistaminen. Jalkautumassa on myös tullut käytyä, mikä on konkretisoinut Kuopion alueella mielenterveys- ja päihdetyötä tekevien yhdistysten toimintaa.
Mitä uusia taitoja tai oivalluksia viet mukanasi tulevaan työelämään?
– Varmasti suurin mieleen tuleva asia on asiakkaiden inhimillinen kohtaaminen sekä erityisesti päihdehaasteita kokeneiden äitien ja perheiden yksilöllinen auttaminen. Tulevana kätilönä tuntuu, että tämä aihe tulee olemaan tulevaisuudessa vastassa työelämässä varmasti useammin kuin uskoisin, joten perspektiivin ja oman tiedon kasvattaminen tällä osa-alueella tulee varmasti hyödyttämään minua vuosienkin päästä. On ollut tärkeää päästä olemaan osana yhdistyksen toimintaa, jonka päämääränä on tavoittaa heitä, jotka yhteiskunnassamme jäävät muiden jalkoihin ja joihin kohdistuu hirmuinen määrä ennakko-oletuksia sekä vihaa, sillä ihmiset eivät osaa hahmottaa, mitä kaikkea haitallisen päihdekäyttäytymisen taustalla voi mahdollisesti olla. Tämä kaikki siksi, että lapset ansaitsevat oikeuden päihteettömään elämään. Myös puheeksiottamisen taito on ensiarvoisen tärkeää tällä työkentällä sekä kaikkialla muualla sote-alalla työskentelevillä: pitää uskaltaa puhua asioista niiden oikeilla nimillä ja jos ammattilaisena mahdollisista tabuista puhuminen tuntuu haastavalta, on jokaisella velvollisuus sitä itsessään kehittää ja opetella avoimuuden harjoittamiseen.
*************
Opiskelijoiden harjoittelujaksot
Ilmoitamme ammattikorkeakoulujen sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden harjoittelupaikat Jobiilissa.
Sosiaalityön harjoittelupaikat kevääksi 2025 on jo täytetty.
Yhteydenotot liittyen muihin harjoitteluasioihin sekä opinnäytetöihin sähköpostitse
- Ensikoti Pihla ja avopalveluyksikkö Amalia: anni-maria.sundgren@kuopionensikoti.fi
- Vauvatyön ja ero- ja väkivaltatyön avopalvelu: heidi.kristo@kuopionensikoti.fi