Tilastojen mukaan väkivaltatilanteessa on usein joko väkivallan tekijä, kokija tai molemmat olleet päihtyneenä

Päihteidenkäyttö on merkittävä suomalaisten terveyttä ja hyvinvointia vaarantava tekijä.   Ihmiskunnan päihteidenkäytöllä on pitkä historia. Tutkimusten perusteella on todettu, että psyykeen vaikuttavia aineita on käytetty jo 10 000 vuotta sitten ja olutta on juotu noin 6000 vuoden ajan.

Päihteidenkäyttö lisää lähisuhdeväkivallan riskiä, sekä vaikuttaa väkivallan uusiutumiseen, vakavuuteen sekä seurauksiin. Väkivallantekijän päihtymistila on suurempi riski, kuin väkivallan kokijan päihtymystila. Päihtymystilaa käytetään usein myös tekosyynä väkivallan teolle ja sillä saatetaan kieltää omavastuu väkivallasta tai sen seurauksista.  Väkivallan tekijä on aina vastuussa omasta toiminnastaan, vaikka hän tai väkivallan uhri olisivat tilanteessa päihtyneitä. Noin 80 % suomessa tehdyistä henkirikoksista on tehty päihdyttävien aineiden alaisena. Päihteidenkäyttöön liittyy myös muita elämänhallinnan ongelmia kuten asunnottomuus.

Suomessa on tuhansia lapsia, jotka kärsivät aikuisten päihteiden käytöstä.

Lapset usein suhtautuvat kielteisesti päihtyneenä olevaan aikuiseen. Päihteiden käyttö aiheuttaa paljon päihteitä käyttävien vanhempien perheissä ongelmia, lapset joutuvat ottamaan enemmän vastuuta, kuin ikätoverinsa ja usein liian paljon ikäänsä nähden. Päihtyneiden aikuisten käytös saattaa olla lapsesta pelottavaa ja ennalta-arvaamatonta. Perheissä, joissa käytetään paljon päihteitä, usein myös pelätään.  Yhdenkin perheenjäsenen päihderiippuvuus vaikuttaa koko perheeseen.

Turvakotiin hakeutuvien päihteitä käyttävien asiakkaiden määrä on lisääntynyt. Lähisuhdeväkivaltaan liittyy usein päihteiden väärinkäyttöä ja päihdeongelmaiset hyötyisivätkin omasta turvakodista. Turvakoti on päihteetön paikka, vaikka lievä päihtymystila saapuessa ei ole este hakeutua palveluiden piiriin.  Päihteitä käyttävät asiakkaat ovat myös turvallisuusriski muille asiakkaille sekä asiakkaiden mukana tulleille lapsille. Päihteiden käyttö aiheuttaa turvattomuutta asiakkaissa ja saattaa laukaista negatiivisia muistoja ja tunteita.  Tampereella alkaa tänä vuonna vakavasti päihteitä käyttävien naisten turvakotipaikkakokeilu. Kyseisiä paikkoja tarvittaisiin yhteiskunnassamme enemmän .

Suomessa tehdään paljon ehkäisevää päihdetyötä ja tällä hetkellä on meneillään uusi päihde- ja riippuvuusstrategia Yhteiset suuntaviivat vuoteen 2030. Strategian tavoitteena on ehkäistä ja vähentää alkoholin ja muiden päihteiden käytöstä aiheutuvia riskejä, haittoja ja ongelmia jokaisessa ikäryhmässä.

Blogitekstin ovat kirjoittaneet Hämeenlinnan turvakodin johtaja Hanna Haapanen ja ohjaaja Krista Helminen.