Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomessa vakava ihmisoikeusongelma. Tilastotietojen mukaan suurin osa lähisuhdeväkivallan kokijoista on naisia. Suomessa keskimäärin joka kolmas nainen on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. Lähisuhdeväkivallan seurauksena kuolee vuosittain 15–30 naista. Luvut ovat pysäyttäviä ja niiden toivoisi herättävän laajempaa yhteiskunnallista keskustelua naisten turvallisuudesta, väkivallan ehkäisemisestä ja sen yhteiskunnallisista vaikutuksista.
Naisiin kohdistuva väkivalta on inhimillisen kärsimyksen lisäksi yhteiskunnallinen ongelma, joka aiheuttaa Suomessa vuosittain 150 miljoonan euron kustannukset. Tutkimukset osoittavat, että lähisuhdeväkivalta ja sen aiheuttamat haittavaikutukset lisäävät psyykkistä ja fyysistä sairastavuutta, ja aiheuttavat sosiaali- ja terveys- ja oikeuspalveluiden käyttöä. Väkivallan kokijat käyttävät yli 80 prosenttia enemmän palveluita kuin muu väestö, mutta vain prosentti heistä tunnistetaan terveydenhuollon palveluissa. Tiedetään myös, että vain jäävuoren huippu kaikesta perhe- ja lähisuhdeväkivallasta tulee viranomaisten tietoon.
Oikeus väkivallattomaan elämään on jokaiselle kuuluva perusoikeus ja Suomi on sitoutunut noudattamaan Euroopan neuvoston yleissopimusta naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta. Lähisuhdeväkivallan ehkäisy edellyttää jatkuvaa, suunnitelmallista sekä monitoimijaista yhteistyötä läpi organisaatio- ja toimialarajojen. Erityisen tärkeää on, että apua väkivaltaan saa mahdollisimman nopeasti ja kynnyksettömästi sekä väkivallan kokija että sen tekijä, aikuiset, lapset ja nuoret.
Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry:n Luotain -turvallisuuden tukikeskuksesta ja Hämeenlinnan turvakodista apua väkivaltaan hakee vuosittain noin tuhat henkilöä. Valtionavustusten leikkaukset uhkaavat avunsaantia lähisuhdeväkivaltaan. Työmme on tutkitusti vaikuttavaa; väkivalta vähenee ja avun hakijan hyvinvointi sekä turvallisuus kasvavat. Järjestötyöhön kohdennettu valtionavustus siis tuottaa merkittävää hyvinvoinnin kasvua, turvallisuutta ja euroissa mitattavia vaikutuksia. Säästöjen ja leikkausten hinta on liian kallis ja niiden vaikutukset voivat olla hengen vaarallisia. Tätä emme kukaan varmasti halua.
Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry
Paula Arbelin, toiminnanjohtaja
Hanna Haapanen, turvakodin johtaja