Uusi ohjelma auttaa nuoria miehiä lopettamaan väkivallan käyttämisen. Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei saada loppumaan ilman väkivallan tekijöiden auttamista.
Viime viikolla julkaistu tutkimus kertoo nuorten miesten asenteiden muuttuneen sallivammaksi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kohtaan (NYTKIS ry). Tutkimuksen mukaan joka neljäs alle 35-vuotias mies Suomessa uskoo, että nainen voi ansaita häneen kohdistuvan väkivallan pukeutumisensa, ulkonäkönsä tai käytöksensä takia. Tulokset osoittavat, että naisiin kohdistuva väkivalta, ja väkivallan käyttäminen ylipäänsä, on hälyttävän normalisoitua suomalaisessa asenneilmapiirissä.
– Vaikka kaikki miehet eivät hyväksy naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, liian moni suhtautuu siihen huolestuttavan hyväksyvästi. Tällaiset asenteet osaltaan normalisoivat väkivallan käyttöä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että asenteet tai muut ympäröivät tekijät eivät itsessään aiheuta väkivaltaa – väkivalta on aina tekijänsä valinta. Väkivalta loppuu vain, kun tekijät itse valitsevat lopettaa sen. Usein muutokseen tarvitaan ammatillista tukea, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntija Iida Nousiainen.
Nuoret miehet saavat apua väkivallan katkaisemiseen
Ensi- ja turvakotien liiton Nuoret aikuiset turvallisille raiteille –hanke tukee nuoria miehiä väkivallattomuuteen. Turvallisille raiteille -ohjelma on suunnattu täysi-ikäisille, lähisuhteissaan väkivaltaisesti käyttäytyville sekä heille, joilla on kohonnut riski käyttää lähisuhdeväkivaltaa.
Hankkeessa tehdään asiakastyötä 18–29-vuotiaiden miesten kanssa ja autetaan heitä lopettamaan väkivallan käyttäminen lähisuhteissaan. Työskentely tarjoaa tukea haitallisten asenteiden muuttamiseen, aggression hallintaan ja väkivallattomuuteen. Työskentelyssä korostuu sukupuolisensitiivinen työskentelyote, joka tarkoittaa erityisesti naisiin kohdistuvan väkivallan tunnistamista
– Väkivaltaa käyttäviä tulisi auttaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin voimme ehkäistä väkivallan jatkumista, pahenemista ja siirtymistä seuraavalle sukupolvelle, sanoo Nousiainen.
Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tutkimuksen mukaan Turvallisille raiteille –ohjelman asiakkaat kokivat saaneensa työskentelyn myötä keinoja toimia rakentavammin tilanteissa, joissa he ovat aiemmin turvautuneet väkivaltaan. Asiakkaat kertoivat myös laajemmista elämänhallintaa ja hyvinvointia tukevista muutoksista ja näiden yhteydestä väkivaltariskin vähentämiseen.
Hanke on noin kaksivuotinen ja sitä rahoittaa Oikeusministeriö. Se jatkaa Turvallisille raiteille  – lähisuhdeväkivallan katkaisuohjelman kehittämistä erityisesti nuorten aikuisten miesten huomioimisen näkökulmasta. Hankkeessa koulutetaan ammattilaisia Turvallisille raiteille –ohjelman mukaiseen työskentelyyn sekä lisätään nuorten miesten tietoisuutta väkivaltailmiöstä ja heitä tukevista palveluista.
Väkivalta ei lopu ilman tekijöiden auttamista
Väkivallan lopettaminen voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta ilman ulkopuolista apua. Ihminen on usein oppinut turvautumaan väkivaltaan tietynlaisissa tilanteissa ja hänen täytyy oppia uusi käyttäytymismalleja muuttaakseen tapojaan turvallisiksi.
Apua voi hakea jo ennen kuin väkivalta konkretisoituu. Jos omassa käytöksessään tunnistaa riskin väkivallan käyttämiseen, kannattaa apua hakea. Väkivaltaa käyttäneitä tulisi myös ohjata auttaviin palveluihin nykyistä paremmin.
– Lähisuhdeväkivalta tulisi ottaa puheeksi johdonmukaisesti ja laajasti sosiaali- ja terveysalan palveluissa asiakkaiden kanssa. Apua tulisi tarjota aktiivisesti myös väkivaltaa käyttäneille. Esimerkiksi poliisin tulisi aktiivisesti ohjata lähisuhdeväkivallan tekijöitä väkivallan katkaisutyöhön, sanoo Nousiainen.
Apua väkivaltaan on saatavilla
Ensi- ja turvakotien liitto jäsenyhdistyksineen auttaa kaikkia väkivallan osapuolia. Avopalvelut tarjoavat tukea lähisuhdeväkivallan aiheuttaman tilanteen ratkaisemiseen ja kriisistä selviytymiseen. Chatissa saa keskusteluapua nimettömästi ja luottamuksellisesti. Chatista ohjataan myös tarvittaessa muihin palveluihin. Turvakodit auttavat akuutissa tilanteessa ympäri vuorokauden.
Lisätietoa: nettiturvakoti.fi