Jeppe ja viisas vihreäsulkainen lintu käsittelee perheväkivaltaa lapsen näkökulmasta. Se kertoo kivusta ja peloista, mutta myös siitä, miten turvallinen huolenpito tarjoaa lapselle keinot selviytymiseen. Vihreäsulkaisen linnun lempeys ja viisaus hellii ja hoitaa. Lintu tuo mukanaan Jepen elämään kaikenlaiset värit. Ja koittaa päivä, jolloin rankkasade huuhtelee kotisavannin railot ja ilmaa on taas raikkaampi hengittää.  

Kirjaidea sai alkunsa kirjailija, psykologi Elina Komulaisen työskennellessä pienten lasten ja perheiden parissa. Kohdatessaan perheväkivaltaa nähneitä lapsia hän etsi työvälineeksi tarinaa, jonka avulla käsitellä tätä vaikeaa ja traumaattista asiaa. Sopivaa materiaalia ei tullut vastaan. Niin lähti syntymään tarina sarvikuonopoika Jepestä, joka asuu kotisavannilla äidin, isän ja pikkusiskon kanssa. Eräänä yönä savanni järähtää – maailmaan tulee railo, koska kotona tapahtuu jotakin hyvin surullista. Vaikeista kokemuksista huolimatta keskeistä on toivon välittäminen. Vihreäsulkainen lintu tulee avuksi ratkaisemaan kipeää salaisuutta.

Kirjan kuvitus on toteutettu Alli Paasikiven säätiön apurahan turvin. Elina Komulainen on kiitollinen Kuopion ensikotiyhdistykseltä saamistaan arvokkaista näkemyksistä ja kommenteista käsikirjoitusvaiheessa.

Kun lähestyin kirjaideani kanssa Kuopion ensikotiyhdistystä, oli ilo saada heidät heti kiinnostumaan. Yhteistyön myötä oma käsitykseni tarinan tarpeellisuudesta vahvistui entisestään. Toivon, että perheväkivaltaa nähneet tai kuulleet lapset saavat tarinan ja myös kuvituksen kautta mahdollisuuden peilata ja käsitellä kokemaansa. Ja aikuiset rohkenevat lähestyä ja kuulostella asiaa lapsen näkökulmasta. Vaikeillekin kokemuksille on löydyttävä kanava ulos lapsen mielestä. Jepen tarina on kirjoitettu juuri siksi.

Elina Komulainen

Kuopion ensikotiyhdistyksen Pelotta -lähisuhdeväkivaltatyössä autetaan perheitä kohti turvallisia vuorovaikutussuhteita.

Kirjayhteistyö edistää teemojen esille tuloa laajemmin, eikä vain niissä perheissä, jotka ovat meillä asiakkuudessa. Lapselle ääneen lukeminen mahdollistaa läsnäolon hetken vanhemmalle ja lapselle, tukee lapsen tunnetaitojen ja kielen kehitystä. Lisäksi kirjan teema on ajankohtainen monestakin näkökulmasta tarkasteltuna. Tässä ajassa, tarvitsemme toiveikkuuden vahvistamista ja keinoja kohdata vaikeita asioita.

Saara Röntynen

Kirja sopii sekä perheissä luettavaksi että ammattilaisten työvälineeksi.

Lisätietoja:
Elina Komulainen elina.komulainen@hotmail.com    
Saara Röntynen saara.rontynen@kuopionensikoti.fi

Katso videolta, kuinka kirjaidea sai alkunsa ja Jepen tarina muotonsa.

Jeppe ja viisas vihreäsulkainen lintu on löydettävissä kustantajan verkkokaupasta

Komulainen, Elina & Lampinen, Anu-Riikka (kuvitus): Jeppe ja viisas vihreäsulkainen lintu – Enostone, kirjakaupoista sekä kirjastoista.

Kustantaja: Enostone 2024
Kirjailija: Elina Komulainen
Kuvittaja: Anu-Riikka Lampinen
ISBN: 9789523990708