”Mun vanhemmat eros, mitä nyt tapahtuu?”
Kun lapsi kokee vanhempien erosta huolta, voi hän ottaa itselleen vastuunkantajan roolin. Lapsi pohtii omia vanhempiaan eroprosessin keskellä sekä sisaruksiaan, joihin ero myös vaikuttaa. Lapsi miettii myös oman arjen sujumista. Miten hän jaksaa koulutyön ja vapaa-ajan harrastukset? Hän miettii, millaisia mahdollisuuksia hänellä on viettää aikaa omien ystäviensä kanssa. Kodin ilmapiiri ja sukulaissuhteet ovat myös usein lapsen mielessä vanhempien eroprosessin aikana. Onko hänellä edelleen lupa välittää ja rakastaa niistä ihmisistä, jotka ovat ydinperheen aikana tulleet hänelle tärkeiksi?
Ydinperheen särkyminen herättää lapsessa ja nuoressa monia erilaisia tunteita
Lapselle ja nuorelle vanhempien ero tarkoittaa perheen särkymistä. Eron myötä toive ja unelma turvallisesta perheestä hajoaa. Ero ja sen aiheuttamat tunteet ja ajatukset voivat hetkellisesti järkyttää lapsen mieltä sekä vaikuttaa hänen turvallisuuden tunteeseensa. Vanhempien ero saattaa nostaa hyvin erilaisia ja ristiriitaisiakin tunteita lapsessa. Nämä tuntemukset liittyvät lapsen näkökulmasta kumpaankin hänelle tärkeään vanhempaan ja heidän välillensä muodostuneeseen kiintymyssuhteeseen.
Lapsella ja nuorella heränneet tunteet johtuvat paljon siitä, millainen erotilanne on. Jos ero on tullut lapselle yllätyksenä hän saattaa olla surullinen, huolissaan, jännittynyt, ahdistunut ja joskus jopa pelokas. Usein lapsi miettii, miten hän pärjää vanhempien eron jälkeen. Hän voi miettiä myös, onko hänellä oikeus tuntea niitä tunteita, jotka nousevat hänen mieleensä. Kenelle hän voi ilmaista kaikenlaisia tunteitaan ja ajatuksiaan? Keneltä hän voi kysyä, mitä hänelle eron jälkeen tapahtuu?
Lasten ja nuorten chatista tukea vanhempien erotilanteen keskelle
Lasten ja nuorten chatissa keskustellaan viikoittain vanhempien erosta. Keskustelut käsittelevät yleensä lapsen huolta vanhempien eroon liittyvistä asioista. Lasten ja nuorten chatin keskusteluissa tuemme lasta tai nuorta mahdollisimman turvalliseen ja tasapainoiseen elämään vanhempien erotilanteesta huolimatta. Annamme lapselle ja nuorelle aikaa ja tilaa kertoa tunteista, ajatuksista ja häntä mietityttävistä kysymyksistä. Kuuntelemme heidän huoliaan ja tuemme heidän vahvuuksiaan.
Chatissa kannustamme lasta ja nuorta keskittymään hänelle itselle tärkeisiin asioihin ja ihmissuhteisiin. Kaverit ovat monesti tärkeä tuki lapselle ja nuorelle vanhempien eroprosessin aikana. Lapsella ja nuorella on hyvä olla harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita, joihin voi keskittyä. Näitä pohdimme myös chatissa yhdessä lapsen ja nuoren kanssa.
Kannustamme lasta ja nuorta ilmaisemaan tunteensa turvalliselle aikuiselle. Välitämme hänelle viestiä siitä, että vaikka hän tuntisi olonsa yksinäiseksi vanhempien eron keskellä, voi hän aina tulla juttelemaan chattiimme. Yksin ei tarvitse olla, ja vanhempien erosta johtuvista tunteista voi kertoa.
Näin voit vanhempana huomioida lastasi erotilanteen kuohuissa
- Kerro lapselle, ettei sinulla itselläsi heränneet tunteet johdu hänestä. Lapsi voi huomata, jos esim. olet poissaoleva, kerro tästäkin hänelle.
- Varaa yhteistä aikaa. Yhdessä oleminen ja lapsen kanssa arkisten yhteisten asioiden tekeminen helpottaa molempien oloa. Yhdessä oleminen vahvistaa myös yhteenkuuluvuuden tunnetta erosta huolimatta.
- Ole kiinnostunut siitä, mitä lapsellesi kuuluu.
- Kuuntele lapsen huolia ja auta tarvittaessa tunnistamaan niitä. Kerro lapsellesi hänen vahvuuksistaan.
- Kestä lapsesi surua, ikävää ja erilaisten tunteiden kirjoa. Auta lasta tunnistamaan niitä ja sanoita ne hänelle. Pysy turvallisena aikuisena.
- Muista, että lapsesi rakastavat sinua ja lapsen toista vanhempaa. Erostanne huolimatta olette lapsenne elämän tärkeimmät aikuiset.
- Jos vanhempien ero mietityttää, tule juttelemaan chattiin. Löydät chatin osoitteesta OnksOK.fi
Kirjottajat: Heidi Joronen – Asiantuntija, Lasten ja nuorten chat
Niina Neuvonen – Asiantuntija, Ero lapsiperheessä -työ
Kuva: ShutterStock Inc