Jo 80 vuotta tukea ja turvaa haastaviin elämäntilanteisiin

80 vuotta sitten raskaaksi tuleminen avioliiton ulkopuolella oli suuri häpeä. Äiti jäi usein odotuksensa kanssa yksin. Äitien avuksi perustettiin vuonna 1945 Ensi- ja turvakotien liitto, silloiselta nimeltään Naisten turvakotien liitto. Aloitteen liiton perustamisesta teki Miina Sillanpää.
Äitejä tuettiin ensikodeissa, joista ensimmäinen perustettiin Helsinkiin. Ensikodissa äiti ja vauva saivat ympärilleen yhteisön, jonka suojassa oli turvallista opetella ja ihmetellä uutta elämää.
Yksin vauvaa odottavien äitien tukeminen ja heidän asemansa turvaaminen oli siis liiton ensimmäisiä tehtäviä. Tänäkin päivänä ETKL tukee vanhempia ja vauvoja elämän haastekohdissa.
Apua väkivaltaa kokeneille
1970-luvulla perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan alettiin kiinnittää huomiota uudella tavalla. Ensimmäinen turvakoti perustettiin Lontooseen vuonna 1971, kun huomattiin, että ensikoteihin hakeutui äitejä turvaan lastensa kanssa. Myös Suomessa oli nähtävissä samanlainen ilmiö ja ensikotien johtajat kokoontuivat keskustelemaan asiasta vuonna 1976.
Kolme vuotta myöhemmin käynnistyi turvakotikokeilu. Helsinki, Turku, Kotka ja Oulu avasivat turvakodit 1979. Maailmalla turvakodit perustettiin naisten suojelemiseksi. Suomessa toiminnalla oli alusta alkaen lastensuojelullinen tavoite. Turvakodit auttavat väkivallan kaikkia osapuolia: tekijää, kokijaa ja lapsia.
Turvakoteihin suhtauduttiin aluksi kriittisesti, mutta tarve oli selvä. Ensimmäisen kahden vuoden aikana turvakodeista haki apua 1 192 ihmistä. Kokeilun jälkeen jäsenyhdistykset perustivat turvakoteja eri puolille Suomea. Tänä päivänä turvakoteja on 28 Helsingistä Rovaniemelle.

Yhdistykset ympäri Suomea auttavat
Ensi- ja turvakotien liiton muodostavat 32 jäsenyhdistystä. Jäsenyhdistykset tarjoavat apua perheille ympäri Suomea. Pohjoisin yhdistyksemme sijaitsee Rovaniemellä.
Vuosittain noin 23 000 ihmistä saa apua palveluistamme eron, vauvaperheen pulmien tai väkivallan keskellä.