Me Takuusäätiön Kotouttavat taloustaidot -hankkeessa ajattelemme, että taloustaidot kuuluvat kaikille. Hankkeen aikana olemme järjestäneet taloustaitokursseja matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa sekä osana kotoutumiskoulutuksia. Niissä olemme kohdanneet monista eri taustoista tulevien naisten kanssa ja keskustelleet heidän kanssaan raha-asioista.
Naisten kokemuksia perheen raha-asioiden hoitamisesta
Naiset ovat kertoneet meille kokemuksistaan perheen raha-asioiden hoitamisesta. Maahanmuuttajilla talouden hoitamiseen liittyy usein vahvasti kulttuurilliset ja uskonnolliset seikat. Joissakin kulttuureissa perheen raha-asioista hoitaminen kuuluu miehen vastuulle. Sen takia osa naisista ei välttämättä ole koskaan hoitanut itsenäisesti perheen raha-asioita. Toisaalta keskusteluissa on ilmennyt myös toisenlaisia kokemuksia. Perheen mies on antanut naiselle rahaa ja nainen on rahoilla hankkinut ruuan jääkaappiin ja ostanut lapsille tarvikkeita. Eräässä ryhmässä muutaman naisen joukko keskusteli siitä, että heillä ei ole tietoa, mitä miehet kaupasta ostavat, mutta johonkin raha aina kauppareissulla häviää.
Olemme kuulleet tilanteista, joissa naisella ei ole ollut tietoa siitä, paljonko perheen kuukausitulot ovat ja mitkä ovat perheen välttämättömät menot. Valitettavasti jotkut naisista ovat joutuneet tilanteeseen, jossa pariskunnalle on tullut ero ja nainen on jäänyt tyhjän päälle vailla tietoja ja taitoja oman talouden hoitamisesta. Elämäntilanteiden muutosten varalta onkin hyvä, että jokaisella on tarvittavat taidot omista raha-asioista huolehtimiseksi.
Maahanmuuttajanaisten työllisyyden vaikutukset lasten tulevaisuuteen
Työllisyys- ja elinkeinoministeriön tilastojen (2024) mukaan maahanmuuttajien työllisyysaste on muuta väestöä noin 10–15 % -yksikköä heikompi ja erityisesti maahanmuuttajanaiset työllistyvät Suomessa heikosti. Maahanmuuttajanaiset jäävät usein hoitamaan lapsia ja kotia, jolloin eläke ja kielitaito eivät kerry ja kotoutumisprosessi viivästyy.
Alhainen työllisyystaso on haaste yksilön kotoutumiselle sekä tuleville sukupolville. On huomattu, että heikko työmarkkina-asema siirtyy eteenpäin ja erityisesti äidin työmarkkina-asema vaikuttaa lasten tulevaisuuteen koulutus- ja työmarkkinoilla. Tämän tiedon valossa on hyvä puhua rahasta siitä näkökulmasta, että lapset ottavat mallia aikuisista ja heidän toimintatavoistaan. Aikuinen voi pohtia millaisen mallin ja taidot haluaa lapselleen välittää. Työllistyminen vaikuttaa monin tavoin positiivisesti maahanmuuttaja naisten sekä lasten elämään ja tulevaisuuteen.
Avointa keskustelua perheen raha-asioista
Millaisia asioita jokaisen naisen olisi hyvä osata omasta taloudestaan? Perheen aikuisten on molempien hyvä olla tietoisia siitä, mitkä ovat perheen kuukausittaiset tulot ja menot. Vanhempien on tärkeää keskustella siitä, miten tulot jakautuvat aikuisten kesken ja mitä tuloista maksetaan. Aiheet, kuten laskujen maksujärjestys, laskun tärkeät tiedot ja tieto siitä, että Suomessa kummallakin puolisolla on oma pankkitili ja pankkitunnukset ovat henkilökohtaisia, toistuvat taloustaitokursseillamme opetusmateriaaleissa ja keskusteluissa. Naisilla on oikeus huolehtia omista raha-asioista ja kartuttaa taloudellisia taitoja.
Raha ja sen hallinta eivät useammille meistä ole itseisarvo, vaan keino toteuttaa omia unelmia ja tavoitteita sekä elää itselleen mielekästä elämää. Raha-asioita voi lähestyä myös asiakastyössä unelmien ja tavoitteiden kautta. Kannustamme ammattilaista keskustelemaan asiakkaan kanssa rohkeasti ja avoimesti taloudesta ja tulevaisuuden haaveista. Asiakkaan kanssa voi pohdiskella yhdessä muun muassa sitä, mitä kouluttautuminen ja työllistyminen voivat mahdollistaa tulevaisuudessa ja millainen vaikutus näillä asioilla on perheen talouteen.
Kotouttavat taloustaidot -hankkeen materiaalit ja verkkokurssi kotoutumistyön ammattilaisille
Kotouttavat taloustaidot -hankkeessa on kehitetty selkokielistä taloudenhallinnan materiaalia ammattilaisten käyttöön. Materiaaleja on testattu taloustaitokursseilla. Ne ovat monipuolisia ja niitä voi käyttää myös puheeksi oton välineenä. Tulojen ja menojen kartoittamiseen sekä tarkan budjetin laskemiseen on omat materiaalit, lisäksi löytyy pelejä ja tehtäviä, joiden avulla voi oppia suomen kieltä. Kaikki hankkeessa kehitetyt materiaalit löytyvät Takuusäätiön sivuilta.
Lisäksi vuoden 2024 on avoinna ammattilaisille suunnattu Kotoutuminen ja raha -verkkokurssi, johon on koottu tietoa talous- ja velka-asioista sekä käytännön työkaluja raha-asioiden puheeksi ottoon ja käsittelyyn omassa asiakastyössä. Verkkokurssin tarkoituksena on myös kerätä tietoa maahan muuttaneita kohtaavien kokemuksista ja hyvistä käytännöistä.
Tärkeässä roolissa on myös vertaisoppimisen mahdollistaminen. Kurssilla on mahdollisuus jakaa kokemuksia ja oppia muilta. Verkkokurssi on suunniteltu kotoutumistyötä tekeville eli esimerkiksi kuntien/hyvinvointialueiden maahanmuutto-, koulutus- ja työllisyyspalvelujen, järjestöjen ja seurakuntien ammattilaisille.
Syksyllä Kotouttavat taloustaidot -hanke järjestää yhteistyössä Ensi- ja turvakotien liiton kanssa työpajan maahan muuttaneiden talousasioihin liittyen. Koulutuksella halutaan lisätä Ensi-ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten työntekijöiden tietoa ja taitoa tukea maahan muuttaneita talousasioissa.
Kirjoittaja:
Takuusäätiön Kotouttavat taloustaidot -hankkeen projektikoordinaattori Niina Lehtimäki.
Lähteet:
Työ- ja elinkeinoministeriö. 2024. Maahanmuuttajien työmarkkina-asema valtaväestöä heikompi.
Kuva: unsplash.com