”Onks ok, jos vanhempien ero tuntuu sekä helpottavalta että pahalta”
Nuoren elämä mullistuu vanhempien eron myötä. Lasten ja nuorten chatissa nuoret kertovat yleensä vanhempien eron herättämistä tunteista. Nämä nuorella heränneet tunteet johtuvat paljon siitä, millainen erotilanne on. Tilanteissa, joissa nuorelle ei ole kerrottu vanhempien erosta hänen mielestään tarpeeksi ajoissa, nuori saattaa sulkeutua ja sanoittaa oloaan ärtyneeksi ja suuttuneeksi.
Nuori saattaa myös kertoa, että hänen pitää olla vahva, ja ettei vanhempien ero pitäisi vaikuttaa häneen niin paljon, mitä se vaikuttaa. Toisaalta nuori saattaa sanoa, ettei häntä kiinnosta vanhempien ero, ja on aivan sama, eroavatko vanhemmat vai eivät. Tässä kohtaa on tärkeä muistaa nuoren tarpeet: nuori kaipaa itsenäisyyttä, mutta samaan aikaan tukea ja turvaa. Nuori saattaa kertoa pärjäävänsä ja vähät välittävänsä vanhempien erosta, mutta hänen ajatuksensa ja tunteensa tulee ottaa huomioon. Jos nuori kokee, ettei kukaan kuuntele häntä, saattaa hän tuntea itsensä yksinäiseksi ja hylätyksi.
Seurustelusuhteen päättyminen nuoruudessa
Nuoruuteen kuuluu seurustelukokeilut, joiden myötä nuorella on mahdollisuus esimerkiksi oppia tuntemaan omat rajansa ja harjoitella toisten rajojen kunnioittamista. Seurustelun myötä nuoren ihmissuhdetaidot voivat kehittyä ja hänen oma identiteettinsä muovautuu. Lasten ja nuorten chattiin nuori tulee pohtimaan omaa eroaan ja sen ajankohtaisuutta. Ajatus erosta on saattanut nousta nuoren omiin ajatuksiin tai kumppanin kanssa keskustellessa. Ennen eropäätöstä nuori kaipaa tukea ja tilaa kertoa ajatuksistaan. Valmiita ratkaisuvaihtoehtoja ei tarvitse esittää, vaan tärkeintä nuorelle on tarjota tila ja mahdollisuus pohtia ja kertoa ajatuksistaan. Jos ero on taas jo tapahtunut, nuori kaipaa silloinkin ymmärrystä ja rinnallakulkijuutta. Nuoren ensimmäiset seurustelusuhteet ovat merkittävä osa hänen nuoruuttaan ja niiden päättyessä eroon, on tunteiden käsittelylle annettava tilaa.
Joskus nuoren elämässä voi olla tilanne, jolloin nuori pohtii samanaikaisesti sekä oman seurustelusuhteensa päättymistä että vanhempien erotilannetta. Tällainen kaksinkertainen erotilanteiden käsittely voi olla nuorelle erityisen rankkaa. Nuori saattaa vähätellä omia tunteitaan liittyen omaan ja vanhempiensa eroon. Nuorelle pitää kertoa, että hän saa tuntea mitä vain, ja hänelle tulee antaa tilaa kertoa omista murheistaan ja ajatuksistaan. Nuoren kanssa voi miettiä esimerkiksi, mistä tunteet kumpuavat ja auttaa niiden sanoittamisessa. Nuoren oloa helpottaa, jos onnistuu yhdessä hänen kanssaan löytämään konkreettisia keinoja, miten selviytyä vaikeiden tunteiden yli.
Nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset erokysymysten äärellä
Nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset kuten nuoriso-ohjaajat, koulunuorisotyöntekijät, kuraattorit ja valmentajat voivat kohdata tilanteen, jossa nuoren elämässä ajankohtaisen asiana näkyy vanhempien ero. Näissä tilanteissa nuori saattaa itse omasta aloitteestaan kertoa, että vanhemmat ovat eroamassa. Aina näin ei kuitenkaan ole, ja nuori saattaa vaikuttaa äkisti hiljaiselta ja etäiseltä. Tällöin on aina tärkeää kysyä nuoren kuulumisia ja vointia.
Matalan kynnyksen kysymys kuulumisista saattaa välittää nuorelle tiedon siitä, että nyt hänelle on tilaa puhua häntä koskevista asioistaan. Tilan antaminen ja keskustelun mahdollistaminen tukevat nuoren omaa pohdintaa ja mahdollisesti myös sitä, että hän kertoo kotonaan vallitsevasta erotilanteesta. Empatia ja asioista kysyminen välittää nuorelle tunnetta siitä, että hänen asioistaan ollaan kiinnostuneita ja kuuntelija jaksaa ja pystyy ottamaan vastaan nuoren huolet.
Miten ammattilaisen kannattaisi erotilannetta käsittelevä nuori kohdata?
• Kysy nuorelta, mitä hänelle kuuluu tai miten hän voi.
• Anna nuorelle tilaa kertoa tunteistaan ja ajatuksistaan.
• Ole valmis kuulemaan nuoren huolia ja auta häntä mahdollisuuksien mukaan.
• Ole nuoren luottamuksen arvoinen.
• Ole armollinen itsellesi. Autat paljon jo olemalla läsnä nuorelle.
• Toimi nuoren edun mukaisesti.
Jos oma tai vanhempien ero mietityttää, tule juttelemaan chattiin.
Löydät chatin osoitteesta OnksOK.fi
Kirjoittajat: Heidi Joronen – Asiantuntija, Lasten ja nuorten chat
Niina Neuvonen – Asiantuntija, Ero lapsiperheessä -työ
Kuva: ShutterStock Inc.