Joulu on monelle tärkeä hetki pysähtymiselle. Siihen sisältyy lämpöä, valoa, rakkautta. Kiireettömyyttä, stressittömyyttä, turvallisuuden tunnetta. Jouluna muistellaan mennyttä vuotta ja unelmoidaan tulevasta. Joulua vietetään läheisten kanssa, nautitaan yhteisistä hetkistä, muistoista. Jouluun liittyy tunteita, jotka kumpuavat lapsuuden muistoista, ihmettelystä, jännittävästä odotuksesta ja kutkuttavasta riemusta. Jouluna rauhoitutaan ja vietetään aikaa läheisten kanssa. Lapset leikkivät ja joululaulut soivat. Joulua vietetään myös kaikissa Suomen turvakodeissa.

Kaikille joulu ei ole rauhan, lämmön ja turvan aikaa 

Moni perhe viettää joulunaikaa yhdessä läheistensä kanssa. Joskus perheen ongelmat kuitenkin saattavat kärjistyä juuri pyhien aikana niin, että ainoa vaihtoehto on lähteä turvakotiin.  Kun ilmapiiri kiristyy ja ilmassa on väkivallan uhkaa, ei kannata pinnistellä kotona. Turvakotiin voi hakeutua mihin vuorokauden aikaan hyvänsä.

Turvakodit ympäri Suoman tarjoavat fyysisesti turvallisen ympäristön sekä keskusteluja, yhdessä oloa turvallisten ihmisten kanssa ja vertaistukea saman kokeneilta. Turvattomuuden tunteen kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Turvakotiin voi tulla kuka tahansa, joka kokee lähisuhteissaan turvattomuutta ja pelkoa.

Turvakodit auttavat joulunakin. Joulua vietetään turvakodeissa perinteisesti ja kodinomaisesti. Jouluvalot, joulukuusi ja joulukoristeet koristavat turvakotia. Jouluaattona ruokaillaan yhdessä joulupöydän ääressä jouluisassa ja lämpimässä tunnelmassa.

Mistä turvallisuuden tunne sitten koostuu?

Useimmiten oma koti nähdään paikkana, jossa saa rauhoittua ja kokea turvallisuuden tunnetta. Turvallisuuden tunnetta tuo, kun saa olla oma itsensä ja ilmaista itseään vapaasti ilman, että joku tuomitsee siitä meitä. Turvallisissa suhteissa arvostamme ja huomioimme toista, vaikka vastoinkäymisiä tulisi vastaan.

Turvallisuuden tunne on kuin palapeli, joka koostuu monista paloista. Jokainen meistä kasaa oman turvallisuuden palapelinsä. Palapelissä voivat korostua kokemukset erilaisista turvallisuutta lisäävistä tai hajottavista tekijöistä. Turvallisuuden tunne on perustarpeemme ja jos se ei täyty, elämään voi tulla monenlaisia haasteita.

Sisäistä turvallisuuden tunnetta on mahdollista vahvistaa omalla toiminnalla. Rutiineista tai perinteistä huolehtiminen, rakkauden ja läheisyyden vastaanottaminen, kuulluksi tuleminen, lempeiden rajojen asettaminen ja omien tunteiden hyväksyminen vahvistavat omaa turvallisuuden tunnetta. Vahvistaminen voi vaatia tukea ja apua ammattilaiselta, sillä se on prosessi, jossa edetään päivä päivältä, palanen kerrallaan.

Turvallinen joulu kuuluu jokaiselle 

Turvallisuuden tunne on tärkeää vuoden jokaisena päivänä, mutta erityisesti joulun aikaan. Jouluna kuuluu saada hengittää, rauhoittua, antaa mielen ja kehon levätä. Palautua arjen kiireistä. Antaa tilaa haaveilulle, ihmettelylle ja toivolle. Turvattomuuden tunteella ei ole paikkaa joulupöydässä.

Huolehdi siis, että sinun joulun tarinaasi sisältyy kiitollisuutta niistä asioista, jotka sinun elämässäsi on hyvin. Niitä on enemmän kuin uskotkaan. Vietä laatuaikaa niiden henkilöiden tai tekemisten parissa, jotka tuovat sinulle iloa ja luovat hyviä muistoja.

Rauhallista ja turvallista joulunaikaa Sinulle.

Blogin kirjoittajat ovat Hämeenlinnan turvakodin ohjaajat ja sosiaalityöntekijä sekä harjoittelussa oleva opiskelija.