Lokakuu

Käännetään katse vielä viime kuukauden puolelle. Lokakuun sää on ollut vähintäänkin vaihtelevaa. Olemme saaneet nauttia muutamista aurinkoisista päivistä, olemme saaneet runsaasti sadetta, sekä ensikosketuksen räntään ja lumeen. Sen yhden lumisen aamun aikana, osa  lapsista ennätti jo pyörittelemään pikkuisia lumiukkoja! Lasten kanssa on ihana aamuisin ihmetellä säätä ja pohtia, mitä tänään kannattaa pukea päälle. Lapset usein suhtautuvat avoimesti säähän kuin säähän ja odottavat innolla, että pääsevät tutkimaan miltä maa tuntuu jalkojen alla ja miten lapio tänään uppoaa.

Mentalisaatio

Mentalisaatiolla tarkoitetaan kykyä pohtia tietoisia ja tiedostamattomia tunteita, itsessä ja toisissa. Ymmärrystä siitä, että ihmisen käyttäytymisen takana on motiivi, tavoite tai tunne. Esimerkiksi kun lapsi kieltäytyy pukemasta kumisaappaitaan, hän saattaa ajatella, että pitää enemmän lenkkareistaan, tai ehkä hän ajattelee, että kumisaappaissa on hankalaa juosta. Mentalisaatiossa pyritään tavoittelemaan toisen tunteita, ajatuksia ja tarpeita, sekä antaa toisen ajatuksille ja tunteille arvo. Tiedostetaan se, että emme voi täysin tietää mitä puhumaton kiukutteleva lapsi ajattelee, muuta voimme pyrkiä ymmärtämään, että hänen kieltäytyvän käytöksen takana on jokin ajatus. Lapsen pyrkimys ei ole kieltäytyä kumisaappaista ärsyttääkseen tahallaan vanhempaansa. Mentalisaatiokyvyn kautta on mahdollista säädellä omia tunteitaan ja ottaa vastuu teoistaan. Aikuisen tehtävä on pyrkiä siihen, että ei hermostu, vaikka pieni ei tunnu ymmärtävän tai hyväksyvän syytä kumisaappaiden pukemiselle. Jos sää vaatii kumisaappaita, se selitetään lapselle ja autetaan kumisaappaat jalkaan.  Mentalisaatiokyky on sosiaalista herkkyyttä ja sosiaalisia taitoja. Lapsen harmistus saattaa myös unohtua, kun aletaan keskustelemaan siitä mukavasta mitä pihalla voi tehdä ”ulkona saat mennä loiskuttelemaan kuralätäkköön” tai ehdottomalla, että lapsi saa tänään valita haluaako keltaiset vai punaiset kurahanskat.

Vanhempainryhmän ohjaaja koulutus

Lokakuussa alkoi Mannerheimin Lastensuojeluliiton koulutus: Mentalisaatioon perustuva vanhempainryhmän ohjaajakoulutus (7,5op). Me hanketyöntekijät aloitimme innolla nämä opinnot, jotka toteutuvat etäyhteyksien kautta. Tammikuussa alkaa ensimmäinen Vahvuutta vanhemmuuteen pienryhmä. Ryhmässä tuetaan vanhempia heidän vanhemmuudessa. Ryhmissä pyritään vahvistamaan vanhemman kykyä eläytyä lapsen näkökulmaan, sekä kykyä ymmärtää, että aivan pienelläkin lapsella on vanhemmasta erillisiä kokemuksia ja tunteita, jotka olisi tärkeä ottaa huomioon. Varsinkin haastavissa tilanteissa, usein unohtuu ajatella lapsen käytöksen taakse, jotta voisi ajatella miksi lapsi käyttäytyy siinä tilanteessa sillä tavoin.  Perheen haasteena saattaa olla esimerkiksi tukiverkostojen puute, vanhemman oma jaksaminen, huoli lapsen kehityksestä, sairaudesta, käytöksestä tai pulmat vuorovaikutuksessa.

Storstara Gård

Storstara Gårdin suomenhevonen

Vierailimme Pedersöressä, Storstara Gårdin tilalla, jossa meidät otti vastaan Marika ja Fredrik Hemgård. Tila sijaitsi ihanassa maaseutu ympäristössä ja pihapiiriä komisti useat todella vanhat hirsirakennukset. Pääsimme hevosvaunujen kyytiin. Kun vaunut nytkähtivät liikkeelle, unohtui aivan kaikki muu -mieletön tunne! Saimme kiertää hevosvaunujen kanssa koko pihapiirin. Tuntui kuin olisi mennyt ajassa taaksepäin. Näkymä oli  kuin olisi itse ollut niissä kotimaisissa mustavalkoelokuvissa. Vaunukyyti on varmasti elämys kenelle tahansa ikään ja sukupuoleen katsomatta. Pihapiiristä löytyi lisäksi kanoja, ankkoja, kaneja, lampaita, lehmiä, aaseja ja lisää suomenhevosia. Tilalla on hyvät valmiudet eri kokoisten ryhmien vastaanottamiseen ja he ovat myös tehneet vierailuita eläimiensä kanssa. Rapsutuksia ottivat vastaan lampaat ja aasit. Lehmät olivat hyvin uteliaita tutustumaan ja kanat nokkivat mielellään voikukan lehdistä suupaloja. Oikein virkistävä vierailu. Lisää tietoa: https://www.facebook.com/storstara/

Storstara gårdin lampaat
Jenni ja Storsara Gårdin aasi

 

 

 

SPHT Säteen taika, Taika talli

Olemme vierailleet taikatalilla useita kertoja. Silti joka kerta, sitä oppii lisää tallin toiminnasta ja sen monipuolisuudesta. Tallin pihapiiri ja sisätilat ovat varmasti yksi siisteimpiä, joita olemme tavanneet. Silti toiminta ei vaikuta kliiniseltä, vaan tunne joka siitä välittyy on lämmin, kiinnostava, aito, läsnäoleva, helposti lähestyttävä ja ammattitaitoinen. Talilla on lasten ja nuorten omia ryhmiä, joissa käsitellään hevosten kanssa työskentelemällä tunnetaitoja ja ryhmässä toimimista. Sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa tavoitteena on hyvinvoinnin lisääminen ja sosiaalinen kasvu. Talilla järjestetään lännenratsastusta lapsille ja nuorille omilla viikkotunneillaan. Lisäksi talilla käy  arkipäivisin työtoiminnassa omat asiakkaansa. Lisätietoja: http://sphtsateentaika.com/

SPHT Säteen taika, Taika talli.

K&T Horsemanship

Tila ja ympäristö ovat ihanassa vanhassa maaseutu ympäristössä. Meidät otti vastaan Puskalan Tanja, joka esitteli meille hevoset ja pihapiirin. Talilla järjestetään työskentelyä hevosen kanssa pyöröaitauksessa, lännenratsastustunteja, sekä erilaisia elämyspaketteja.  Tilalla oli ihana huomata, miten hevoset laidunsivat yhdessä samalla aidatulla alueella. Hevosten seuraaminen oli hyvin rauhoittavaa ja kiinnostavaa. Siinä näki miten hevoset ovat vuorovaikutuksessa toisiinsa ja miten he toimivat toistensa seurassa lajityypilliseen tavan mukaisesti. Lisätietoja löytyy:

K&T Horsemanship talli.

KvikantinHoiva ja Kvikantin Ratsutila

KvikantinHoivassa järjestetään työtoimintaa kehitysvammaisille, päihde- ja mielenterveyskuntoutujille. Tilat olivat uudet, isot, siistit ja avarat. Työtoiminnassa työskentelevät pääsevät työskentelemään talli- ja pihatöiden lisäksi polttopuu, sekä puutarhatöissä. Tilan meille esitteli Annika Prittinen, jolla on 20 vuoden kokemus hevosalan yrittäjänä toimimisesta. Kvikantin ratsutila tarjoaa hevosille tallipaikkoja, opetusta ja he järjestävät erilaisia tapahtumia. Lisätietoja:

Kvikantin ratsutila

Eläin- ja elämyspalvelut Gaia

Tila sijaitsee Alavetelissä. Ympäristö koostuu metsä ja peltomaisemista, sekä aivan lähellä virtaavasta joesta. Tila tarjoaa pienryhmille monipuolisesti erilaista elämystoimintaa, liittyen eläimiin, yrtteihin, ratsastukseen tai melontaan.  Islanninhevosien kanssa on mahdollista harjoitella eläimeen tutustumista, ratsastamista tai lähteä vaellukselle luontoon. Lapsille löytyy erilaisia leirejä ja kursseja. Tila tarjoaa myös sosiaalipedagogista hevostoimintaa, siinä tavoitteena on sosiaalinen kasvu, hyvinvoinnin tukeminen ja syrjäytymisen ehkäisy. Meidät otti vastaan Kaija Lackström. Meitä ilahdutti huomata, kuinka eläimet saivat kulkea pihapiirissä hyvinkin vapaasti. Kanat ja kukot etsivät pihalta parhaita kylpypaikkoja ja syötävää, ankat loikoilivat auringon lämmittämillä nurmialueella. Lampaat tulivat meitä iloisesti vastaan ja tulivat hakemaan rapsutuksia. Pihan perällä ollut pikkuponi halusi myös osansa rapsutuksista. Lampaat väistyivät  sivummalle, kun islanninhevoset tulivat uteliaina katosmaan, keitä pihalle on tullut. Lisätietoja https://www.elain-ja-elamyspalvelut-gaia.com/

Eläin- ja elämyspalvelut Gaia. Islanninhevonen tutustuu pihan rakennusprojektiin.
Eläin-ja elämyspalvelut Gaia, Kaija Lackström ja poni

Reflektio

Olemme havahtuneet siihen, että aika kulkee siivillä. Tila- ja tutustumisvierailut, joita  olemme syksyn aikana tehneet, ovat olleet tärkeitä. On hyvä olla tietoinen siitä, minkälaisia toimijoita lähiympäristöstä löytyy. Yhteistyön rakentaminen on myös helpompaa, kun on saanut tavata henkilökohtaisesti. Olemme oppineet vierailuidemme aikana paljon siitä, miltä ala tuntuu yrittäjien näkökulmasta. Olemme kuulleet upeita tarinoita siitä, kuinka paljon asiakkaat ovat hyötyneet eläin- ja luontoavusteista työskentelystä, sekä saaneet ideoita omaan toimintaamme. Seuraavaksi käännämme katseen ohjaus- ja kehittäjäryhmän luomiseen. Sekä tutustumalla sosiaali ja terveysalan ammattilaisiin.