”Ennen oli miehet rautaa
laivat oli puuta, hiio-hoi!
Puuta ovat miehet nyt
ja laivat ovat rautaa hiio-hoi!”

-Reino Helismaa

Avopalveluyksikkö Liinassa on vuosien tauon jälkeen käynnistetty vertaistukiryhmä isille. Ensimmäinen ryhmä on saatu päätöskahveja vaille paketoitua ja pian alkaa arvioinnin ja yhteenvedon aika. Ryhmässä on tarkasteltu isyyttä eri näkökulmista yhteiskunnan asenteista ja historiallisesta isän roolista aina omiin lapsuuskokemuksiin, tunteisiin ja odotuksiin isyyttä kohtaan. Mutta mistä on meidän isät tehty?

Isyys ja miehisyys on kokenut muutoksia viime vuosikymmenten aikana. Perinteisestä rautaisesta, etäiseksikin jääneestä leivän pöytään tuojasta isät ovat edenneet pienin askelin kohti tasavertaista kasvattajaa ja vastuunkantajaa yhdessä äidin kanssa. Tähän väliin on mahtunut myös puisen miehen rooli; isä joka seisoo pölkkypäänä ja katsoo vain vierestä, kun äiti hoitaa ja kasvattaa lapset yksin. Isien ryhmää ohjatessa olen saanut huomata, etteivät tämän päivän isät suostu asettumaan valmiiksi muotoiltuihin muotteihin vaan jokainen perhe tahtoo muodostaa oman käsityksen isyydestä ja vanhemmuudesta yleensäkin. Enää ei ole olemassa yleispätevää jakoa isän tehtäviin ja äidin tehtäviin tai miesten ja naisten töihin vaan jokaisella perheellä on vapaus sopia näistä asioista yhdessä omista tarpeistaan lähtien. Yhä useampi isä käyttää isyysvapaitaan ja jää myös hoitovapaalle pienen lapsen kanssa, mikä on mahtava tapa vahvistaa lapsen turvallisen vuorovaikutussuhteen syntymistä myös isäänsä. Isät uskaltavat vastuun ja velvollisuuksien lisäksi ottaa myös vanhemmuuden parhaat palat: hellyyden ja hoivan.

Rautaisella otteella perhettään ohjaava mies on joutunut toteamaan, että hän äiti-ihmiseen verrattuna keskimääräisesti sairastaa enemmän, on enemmän poissa kotoa ja vieläpä kuoleekin nuorempana. Niinpä tämä mies ruostui lopulta pois. Puusta tehty mies huomasi olevansa irrallaan perheestään ja jopa omasta itsestäänkin. Puolet hänen liitoistaan päättyi eroihin ja eron jälkeen puu-ukko vieraantui lapsistaan. Puuisä uupui ja paloi jo loppuun.

Onneksi ajoilla on tapana muuttua. Pari vuotta sitten brittilehti Guardian uutisoi, että Suomi on maailman ainoa maa, jossa isät viettävät kouluikäisten lasten kanssa enemmän aikaa kuin äidit. Meillä on siis maailman parhaat isät. Suomessa tämän päivän mies ei ole rautaa eikä puuta. Hän on kultaa.

– Pekka

ohjaaja, avopalveluyksikkö Liina