”Leiki, leiki lapsonen! Leikki on lapsen työtä!”

Valtakunnallista leikkipäivää juhlitaan lauantaina 24.4.2021. Kokkolan ensi- ja turvakoti ry järjestää virtuaalisen leikkiviikon 19.4.-25.4. laittamalla leikkirastit Valkohiedan laavulle, Brita Maria Renlundin puistoon ja Villa Elban luontopolun varrelle. Perheet voivat viikon aikana käydä katsomassa leikkirastejamme ja Instagramiin #kokkolanensijaturvakotiry sekä #leikkipäivä -päivittäneiden kesken arvomme viikon jälkeen yllätyspalkinnon.

Lapselle leikki on kehityksen ja kasvun kannalta ehdottoman tärkeää. Aikuiselle leikki taaskin on portti lapsen maailmaan ja kutsu leikkiin mukaan on enemmän kuin hetki mukavaa yhdessäoloa. Mielikuvitusleikeissä lapsi saa tunteen pystyvyydestä ja merkityksestä, kun oma sisäinen maailma tempaa aikuisenkin hetkeksi mukaan. Hellittely- ja riehumisleikeissä lapsi saa tarvitsemaansa läheisyyttä ja oppii myös omista ja toisten rajoista tärkeitä asioita.

Leikki ei ole pelkästään lasten työtä. Aikuisten tehtävänä on mahdollistaa leikki lapselle. Tämä tarkoittaa turvallista kasvuympäristöä, jossa lapsi ei joudu kantamaan aikuisille kuuluvia vastuita, pelkoja tai huolia. Lapsella pitäisi olla aikaa ja mahdollisuus tutkia, oppia ja kehittyä. Toisin sanoen leikkiä.

Toisten maailmaan tutustuminen ja läheisyys tekevät pelkästään hyvää myös aikuisillekin. Leikissä päästään myös hetkeksi irti aikuisuuden suorituspaineista. Kukapa meistä ei ainakin joskus haluaisi unohtaa kaikki velvoitteet ja keskittyä vain siihen, mikä on mukavaa. Tämän vuoksi leikin työllistävä vaikutus olisi ehdottomasti laajennettava myös aikuisväestölle.