Työpäivä on ollut pitkä ja kiireinen, aivot käyvät ylikierroksilla, hermot ovat kireällä, eikä valmista tunnu tulevan mistään. Töiden jälkeen kaupassa on käytävä ja kotona odottavatkin arjenaskareet aina ruoanlaitosta, pyykinpesuun, laskujen maksamiseen tai lasten hoitamiseen. Arjenaskareiden lomassa käsi hakeutuu jatkuvasti kännykälle hakemaan jonkinlaista ratkaisua levottomaan oloon, sitä kuitenkaan löytämättä.
Levottoman olon jatkuessa katse osuu ikkunasta levittäytyvään alkusyksyn maisemaan. Voisiko pieni happihyppely tuoda toivottua helpotusta tukalaan oloon? Eteisessä lenkkarit jalkaan, takki niskaan. Korvanappikuulokkeiden kohdalla käsi tekee epäröivän liikkeen kohti, mutta tänään korvakuulokkeet saavat jäädä kotiin. Kotiovelta askeleet hakeutuvat kohti rauhaisaa lähimetsää.
Metsässä omien ajatusten jatkuva linkous rauhoittuu ja huomio kiinnittyy kaikilla aisteilla kaikkeen siihen, mitä metsässä voikaan aistia. Luonnon rauhoittavan hiljaisuuden ja toisaalta moninaisten äänten joukosta voi erottaa mitä erikoisimpia ääniä. Pieni rasahdus voi saada kääntymään oikeaan suuntaan juuri oikealla hetkellä, ja pian tuijotuksen toisessa päässä voikin olla pienen pieni hiiri tai orava korkealla puun katveessa. Mikäli tuijotustoveri ei ole kovin säikky, voi tuijotuskisassa metsän asukin kanssa mennä tovi. Hetkeen pysähtyessä ja silmät sulkiessa voi tuntea tuulen lohduttavan kuiskauksen sekä haistaa syksyn tulon tuulen tuomana. Mustikkamättäältä suuhun eksyy kourallinen makoisia mustikoita. Kiireen tunne, mikä on pitänyt otteessaan aamusta asti, tuntuu vihdoin kadonneen. Ne asiat, jotka tuntuivat mielessä ylitsepääsemättömiltä ovat muuttuneet metsäkävelyn aikana mittasuhteiltaan pienemmiksi, jopa siedettävän kokoisiksi. Kotiin palatessa mieli on rauhoittunut.
Yllä mainittu tilanne voi kuulostaa hyvinkin tutulta. Vaikka raskaan päivän päätteeksi sohvalle vajoamisen ja suoratoistopalvelun tai kännykän selaaminen tuntuisi rentouttavalta ajatukselta, palkitsee ulos lähteminen kokonaisvaltaisemmin. Luonnossa vietetyn ajan on todettu monissa tutkimuksissa toimivan elvyttävänä tekijänä niin mielelle kuin keholle. Luonnossa ei tarvitse suorittaa, vaan siellä saa olla juuri sellainen kuin on, ja tehdä tai olla tekemättä yhtikäs mitään. Tutkimusten mukaan jopa pienikin hetki, vain viisi minuuttia luonnossa, kohentaa jo mielialaa. Mitä pidempiä aikoja luonnossa vietetään, sen enemmän voidaan todeta muitakin luonnon hyvinvointivaikutuksia kuten sykkeen tasoittumista, stressihormonien vähenemistä, verenpaineen laskua, tarkkaavaisuuden paranemista sekä immuunijärjestelmän parantumista. Aivotutkimusten perusteella on pystytty todentamaan luontokävelyn jopa vähentävän negatiivisten asioiden vatvomista sekä kirkastavan ajatustenjuoksua.
Suomen luonto mahdollistaa monia upeita luontokokemuksia vuodenajasta riippumatta niin lähellä kuin kaukana. Kaunista, mieltä rauhoittavaa maisemaa löytyy niin metsästä, niityiltä, järvien ja merten rannoilta, puron solinan läheisyydestä, saaristosta kuin tuntureilta ja kallioilta. Jokaiselle löytyy luonnosta oma mielipaikka.
Tulevana lauantaina 27.8.2022 vietetään Suomen luonnon päivää.
Hyvä syy lähteä siis lumoutumaan Suomen luonnosta ja nauttia sen elvyttävästä vaikutuksesta, eikö?
Blogin lähteenä käytetty Ylen artikkelia Hoida mieltäsi, lumoudu luonnosta! | Luonto | yle.fi.
Kirjoittaja,
Silja Karhumaa, projektityöntekijä
Rakkautta ja tekoja, Green Care – hanke