Olen Marjaana Kokkolasta. RIKUssa olen toiminut pari vuotta, osa-aikatyön myötä jäi aikaa ja vapaaehtoistöiden mahdollisuuksista RIKUn toiminta tuntui erityisen tärkeältä. Toimin sekä puhelinpäivystäjänä että tukihenkilönä. Molemmissa tehtävissä on omat erityispiirteensä ja haasteensa.

Puhelinpäivystäjänä et koskaan voi tietää, mitä päivystysvuoron aikana tulee vastaan. Soittajalla voi olla tarkentavia kysymyksiä rikosprosessin kulusta, juuri tapahtunut vakavakin rikos tai pelkoa sekä ahdistusta jo vuosia tapahtuneen rikoksen työstämisestä. Tukihenkilönä pystyy paremmin valmistautumaan. Tukisuhteeseen pyritään saamaan parhaiten sopiva ja osaava henkilö kohtaamaan ja auttamaan rikoksen uhria. Tässä suuri merkitys on toiminnanohjaajalla, hänen osaamisensa ja ihmistuntemuksensa.

Onneksi meitä on monenlaisia vapaaehtoisia RIKUssa. Koulutuksen, ammatin, harrastusten, perhetilanteiden sekä erilaisten elämänkolhujen kautta monialaista kokemusta on meidänkin porukalle kertynyt. Ja kaikkia tarvitaan. Tärkeintä on kuitenkin pystyä aidosti kohtaamaan ihminen.

Koskettavimpia tapauksia oli nuori äiti, joka tuli oikeudenkäyntiin hyvin pelokkaana ja ahdistuneen oloisena. Vapaaehtoistyölle antoi syvää merkitystä hänen puhelinsoittonsa kotipaikkakunnalleen:” Kyllä mää jaksan tämän päivän, täällä on hyviä ihmisiä.”