Hoivaan ja leikin -muskari on ollut pysyvä osa Kokkolan ensi- ja turvakodin ensikoti Iidan, avopalveluyksikkö Liinan ja vanhemmuuden tukiyksikkö HELMEN lasten arkea jo usean vuoden ajan. Muskariin kokoonnutaan kerran viikossa tuttujen sekä uusien laulujen ja leikkien pariin.

Hoivaan ja leikin -muskarin pääasiallinen tavoite on vahvistaa lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta. Muskarissa vanhempien on helppoa suunnata huomionsa täysin lapseensa ja osoittaa hellyyttä sylissä olon, silittelyn ja lempeän katseen kautta. Myös lapsille muskari on hetki, jossa vanhemmasta voi tankata reilusti hoivaa. Hoivaavat aktiviteetit saavat maailman tuntumaan turvalliselta ja auttavat lasta rentoutumaan. Leikkien kautta tutustutaan myös jännittäviin asioihin kuten hyppelyyn tai keinumiseen. Näissä hetkissä lapset voivat oppia vanhemman katseesta, mikä on turvallista ja hauskalla tavalla jännittävää. Toisaalta myös vanhemmat oppivat lukemaan lastensa reaktioista, missä heidän rajansa menevät. Vanhemmat saavat kokemusta myös lapsen kehitystasosta ja siihen liittyvistä taidoista.

Musiikilla on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia lapsen kehitykseen. Etenkin kielellinen kehitys ja vuorovaikutustaidot saavat pontta musiikista. Vanhemman tai ohjaajan musikaalisuus tai nuottikorva eivät onneksi ole ratkaisevassa asemassa vaan tärkeintä on vain laulaa ja leikkiä yhdessä. Vanhemmat kokevat näin jaettua iloa lastensa kanssa, joka kannustaa yhteiseen tekemiseen muissakin tilanteissa.

Lapsi kuulee ääniä raskauden puolivälistä alkaen ja oppii tuntemaan äitinsä sekä isänsä äänet jo kohdussa. Yksi parhaista keinoista vahvistaa suhdetta vielä syntymättömään lapseen on puhua ja laulaa sikiölle raskausaikana. Samojen laulujen tai lorujen toistamista kannattaa jatkaa lapsen syntymän jälkeenkin sillä tutut ja toistuvat asiat vahvistavat lapsen turvallisuudentunnetta. Tämän vuoksi myös Hoivaan ja leikin -muskarissa rohkaistaan vanhempia jatkamaan yhteisiä laulu- ja lorutteluhetkiä kotonakin. Turvallisten sekä hellien lapsen ja vanhemman yhteishetkien tulisi sisältyä jokaisen pienen ihmisen arkeen.

– Pekka