On vuoden pimein aika ja olemme aivan joulun kynnyksellä. Pimeys ympäröi meitä ja on läsnä hyvin suuren osan päivistämme tähän vuodenaikaan. Kuitenkin me vain joka vuosi sopeudumme ja elämme sen keskellä. Pimenevät illat voivat tuoda mukanaan monenlaisia tuntemuksia ja ajatuksia. Toiset meistä nauttivat pimenevistä illoista ja näkevät sen mahdollisuutena uppoutua tunnelmointiin virittelemällä kauniita kausivaloja ja sytyttelemällä kynttilöitä. Toisille meistä pimeys on kestämätöntä aikaa, jolloin sopeutuminen tarkoittaa selviytymistä. Pimeys lisää masentuneisuutta, synkkien ajatusten määrää, sekä muistuttaa vaikeista muistoista ja korostaa sitä, mitä sisimmissämme kaipaamme. Kaipaamme jokainen turvallisuutta, pysyvyyttä ja merkityksellisyyttä elämäämme, silloinkin, kun emme sitä pysty näkemään. Silloin kun ihminen on keskellä oman elämänsä pimeyttä, on usein haastavaa nähdä valoa ja ylläpitää toivoa paremmasta huomisesta. Silloin korostuu läheisten ihmisten merkitys ja auttamisen kauneus. Voimme olla toinen toisillemme tuomassa valoa ja toivoa pimeisiin hetkiin. Kun on itse saanut olla autettavana ja kokea kannattelemisen voiman, on helpompaa itse ojentaa käsi tarvitsevalle tulevaisuudessa. Olemalla ihminen toiselle ihmiselle voimme välittää ymmärrystä, nähdyksi tulemisen kokemuksia, sekä aitoa turvallista kohtaamista, joka murtaa yksinäisyyden tuomaa turvattomuutta.

Jokainen meistä voi tehdä hyviä valintoja lisätäksemme toivon ja valon määrää arkisessa elämässämme ja silloinkin, kun emme siihen itse pysty voimme saada mahdollisuuden luottaa toisen ihmisen hyvään tahtoon itseämme kohtaan ja tulla autetuksi. Pienikin hyvä teko toista kohtaan voi olla ratkaiseva ja joskus meistä itsestämme pieneltä tuntuva teko vaikuttaa toiseen suurimmin.

Mitkä ovat sellaisia asioita, jotka vahvistavat juuri sinulle toivoa? Mitkä ovat asioita, jotka tuovat valoa arkeesi? Muistetaan pitää huolta itsestämme lisäten sellaisia asioita elämäämme, joilla on voimavarojamme vahvistava vaikutus.

Pimeys on lopulta vain valon puutetta.

– Sini