Ovi käy tasaiseen tahtiin, kun Perhetuvan vauvapäivään saapuu vauvoja vanhempineen. Suurin osa vanhemmista on äitejä, mutta joukkoon mahtuu isiäkin. Perhetuvalla on viikossa kaksi ihan omaa vauvaperheille suunnattua ajankohtaa, jolloin paikalle voi tulla alle 1-vuotiaan kanssa. Muina päivinä tervetulleita ovat myös isommat lapset vanhempineen. Vauvojen omat päivät ovat syntyneet vanhempien toiveesta, kun lattialla köllöttelevät vauvat meinasivat jäädä isompien lasten jalkoihin. Alun perin vauvapäiviä oli vain yksi, mutta osallistujamäärän kasvaessa niitä päätettiin lisätä.

Perhetuvan kävijät vaihtelevat vakikävijöistä satunnaisiin. Joku saapuu vain hetkeksi syöttämään vauvaa ja nauttimaan kupillisen kahvia keskustassa asioituaan, toiset viipyvät paikalla useamman tunnin jutustellen muiden vanhempien kanssa. Perhetuvalla järjestetään myös teemapäiviä, jolloin ammattilainen on kertomassa esim. synnytyksen jälkeisestä masennuksesta tai vauvan unesta. Näissä päivissä on helppo matalalla kynnyksellä jutella ammattilaisen kanssa ja kysellä vinkkejä. Tarvittaessa on mahdollista sopia myös henkilökohtaisia keskusteluaikoja.

Keväällä 2024 Perhetuvan kävijöillä teetettiin webropol-kysely, jonka tavoitteena oli selvittää, vastaako Perhetupa heidän tarpeisiin ja toteutuuko tavoitteet yhteisöllisyyden, vertaistuen, sosiaalisten suhteiden vahvistamisen ja yksinäisyyden vähentämisen osalta. Kyselyn vastausten mukaan kävijät kokivat yhteisöllisyyttä, saivat seuraa muista ja kokivat positiivisia vaikutuksia mielen hyvinvointiin. He myös saivat vertaistukea. Kyselyn mukaan suurin syy Perhetuvalla käymiselle oli muiden seura, joko lapselle tai aikuiselle.

Vauvapäivän edetessä Perhetuvalla on tultu tutuiksi ja keskustelu etenee vilkkaasti. Vähän väliä keskustelu katkeaa, kun ohjataan taaperokärryä työntävää mussukkaa tai katsotaan, ettei vauva konttaa kovin kauas. Keskustelussa vilahtaa sairastelua, vauvan nukkumista ja päivärytmiä (onko sitä?). Näyttää siltä, että vertaistuki vauva-arkeen toimii, kun vuorollaan jokainen voi jakaa omia kokemuksiaan, ja antaa vinkkejä. Käy ilmi, että osa äideistä on tutustunut vauvaryhmissä ja sopivat nykyisin tapaamisia Perhetuvalle. Aiemmin heillä oli tapana käydä kahviloissa vauvojen kanssa, mutta kun vauvat ovat kasvaneet, on helpompi tulla Perhetuvalle, jossa vauvat saavat vapaasti touhuta rattaissa istumisen sijaan. Vanhemmat kertovatkin, että Perhetuvalle on helppo tulla, koska se on ihan keskustan kupeessa. Sieltä saa itselleen seuraa ja lapselle puuhaa.

Jotkut vauvoista ovat nukahtaneet äitinsä syliin tai rintareppuun, yksi vetelee sikeitä edelleen vaunuissa, johon nukahti tullessa. Pari vauvaa köllöttelee matolla ja muutama yhtä vuotta lähestyvä lapsi konttailee tai kävelee tutkiessaan ympäristöä ja leluja. Taaperokärryt ovat suositut, niitä haluaisi kaksikin lasta työnnellä. Onneksi vierekkäinkin työntäminen onnistuu ja yllättävän hyvin kärryt etenevät yhteistyöllä. Jotkut äidit käyvät syöttämässä lastaan keittiön puolella tai imettävät sohvalla. Vähitellen yksi toisensa jälkeen pakkaa hoitolaukun, tuttipullon ja vaipat vaunuihin ja vaunurivistö oven vierestä hupenee vanhempien suunnatessa kotiin vauvojen kanssa. Työntekijät keräilevät lelut koreihin ja viltit pinoihin odottamaan seuraavaa touhukasta päivää.

Kirjoittaja: Marianne Lehikoinen, ensimmäisen vuoden Sosionomi-opiskelija Savonia-ammattikorkeakoulusta, joka oli tutustumassa Perhetuvan toimintaan koulutehtävää varten.

 

Lapsiperheiden kohtaamispaikka Perhetupa on palvellut Lahtelaisia lapsiperheitä jo yli 18 vuoden ajan. Elokuussa Perhetupa muutti uusiin tiloihin Lahden ydinkeskustaan kumppanuustalo Fellmanniaan, Kirkkokatu 27. Perhetupa on avoinna vauva- ja lapsiperheille viitenä päivänä viikossa, maanantaista perjantaihin. Kaksi päivää on suunnattu alle 1v vauvoille vanhempineen. Muina päivinä ovat tervetulleita niin vauvat, taaperot kuin leikki-ikäiset, aikuisten kanssa. Iltaisin Perhetuvalla kokoontuu erilaiset lapsiperheiden vertaisryhmät.  Lisätietoja Perhetuvan toiminnasta ja aukioloajoista löydät Perhetuvan Facebook ja Instagram sivuilta.