Ammatillinen osaaminen ja vahva ammatillisuus on ilokseni saanut rinnalleen myös vahvaa kokemukseen perustuvaa osaamista. Meillä Lahden Ensi- ja turvakoti ry:llä kokemustoimijuus on asia, joka nähdään todella tarpeellisena ja uusia kokemustoimijoita koulutetaan heti vuoden 2024 alusta käynnistyvällä kokemustoimijakoulutuksella.

Ammatillisuus on toki tekemässämme työssä todella tärkeää, mutta se ei kuitenkaan ole kaikki. Potilasjärjestöt ovat pitkään jo käyttäneet oman selviytymistarinan kertojia eri sairauksia sairastavien tueksi ja avuksi. Viime vuosien aikana järjestöt ja julkinen sektori on sosiaali- ja terveysalalla nähnyt saman mahdolliseksi ja kykenee hyödyntämään asiakkaan ääntä palveluiden suunnittelussa, kehittämisessä, palveluun ohjautumisen kynnyksen madaltamisessa ja vertaisuuden voiman arvostamisessa.

Mitä onkaan kokemustoimijuus? No lyhykäisyydessään se on sitä, että joku tekee ja toimii oman kokemuksen syvällä äänellä. Oma kokemus voi olla mistä tahansa yhdistyksemme palvelusta tai aihepiiristä, jonka saralla me työtä teemme. Kokemustoimijaksi ryhtyvällä voi olla omakohtainen kokemus erosta lasten ollessa pieniä, väkivaltaisesta parisuhteesta, Ensikoti-jaksolla olemisesta tai vaikkapa omasta väkivaltaisuudesta. Tärkeintä on, että omasta kokemuksesta on sopivasti aikaa ja kykenee itse tarkastelemaan tapahtumia ilman, että niistä nousevat tunteet ja tuntemukset ovat tekemistä rajoittavia. Tähän menee jokaisella se oma aika, eikä kokemustoimijuuden kanssa kannata kiirehtiä, mukaan pääsee, kun on itse tehtävään valmis.

Kokemustoimijakoulutuksessa tehdään omasta tarinasta esitettävä. Koulutuskertojen tarkoitus on yhdessä pohtia sitä, mikä selviytymisessä on ollut oleellista, mikä oli tarpeellista ja erityisesti pyrkiä katsomaan niitä kohtia, joissa palvelut ovat olleet hyviä ja oikea-aikaisia tai itselle tavoittamattomissa ja väärään hetkeen tulleita. Koulutuksen aikana hiomme hieman myös esiintymistaitoja ja harjoittelemme oman tarinan kertomista vieraille turvallisessa ympäristössä. Koulutuksen lopuksi nostamme lasilliset lehtikuohua ja jaamme todistukset uusille kokemustoimijoille, jotka pääsevät työhön samaa kokeneita kohtaamaan.

Yhdistyksemme aikaisemmin kouluttamat kokemustoimijat ovat Pidä Kiinni-hoitojärjestelmän asiakkaita ja heidän tarinansa ovat aivan huikeita! Tässä linkki Lauran tarinaan, joka kyllä kannattaa lukea!  https://paikka-auki.fi/tarinat/lapsi-opetti-mita-rakkaus-on-huumeet-saivat-vaistya-elaman-tielta/

Lauran tarinan luettua ymmärrän, että minulla on työntekijänä jotain ymmärrystä joistakin asioista, mutta enhän koskaan tule ymmärtämään täysin kirjasta lukemalla sitä polkua, jonka toinen käy läpi. Olen etuoikeutettu, kun pääsen kouluttamaan uusia kokemustoimijoita ja pääsen kuulemaan monta upeaa kokemuksesta nousevaa selviytymistarinaa ja olemaan osa niiden syntyä.

Jos olet kiinnostunut kokemustoimijuudesta, kokemustoimijakoulutuksesta tai muuten yhdistyksemme vapaaehtoisiin liittyvistä asioista, ole vain yhteydessä 😊

Ensi vuotta ja sen tuomia suuria tunteita innolla odotellen,

Susanna Tinnilä

Vapaaehtoistyön koordinaattori