Turvakodin työntekijät auttavat sinua arvioimaan tilannettasi

Turvakoti on matalan kynnyksen palvelu, johon voit ottaa yhteyttä, kun sinuun tai läheiseesi kohdistuu lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa. Matalan kynnyksen palvelulla tarkoitetaan, että palveluun on helppoa hakeutua ja se on sinulle maksutonta. Turvakodille voit soittaa mihin vuorokaudenaikaan tahansa ja keskustella tilanteestasi. Turvakodilla työskentelee perhe- ja kriisityöntekijöitä, jotka keskustelevat kanssasi tilanteestasi. Sinun ei tarvitse etukäteen tietää jatkosuunnitelmia. Jos näyttää siltä, että turvakodin tarvetta ei ole, turvakodin työntekijät osaavat kertoa sinulle yhdistyksen muista palveluista tai tarvittaessa ohjata sinut muihin sosiaali- ja terveysalan palveluihin. Turvakodin päivystyspuhelimen numero on 03 875 090. Hätätilanteessa ota yhteyttä hätänumeroon 112.

Lähisuhdeväkivaltaa voi olla parisuhteessa, aikuinen voi kohdistaa sitä lapseen, sitä voi olla sisarusten kesken tai lapsi voi olla väkivaltainen vanhempaansa kohtaan. Vastuu väkivallasta on aina väkivallan tekijällä. Pitkään jatkunut väkivalta kaventaa sitä kokeneen toimintamahdollisuuksia ja vaikuttaa myös ihmisen kokemukseen itsestään. (THL 2019.)

Turvakodissa voit levätä ja pysähtyä kuuntelemaan omia tarpeitasi

Turvakoti on paikka, jossa voit levätä ja miettiä asioita rauhassa. Kun otat etäisyyttä kotitilanteeseesi, pystyt jäsentämään ajatuksiasi paremmin. Turvakodin tunnelma on rauhallinen ja kiireetön. Työskentelemme sinun ehdoillasi, vahvistamme oikeuksiasi ja pohdimme vaihtoehtoja yhdessä. Tuemme ja autamme myös vanhemmuuteen liittyvissä asioissa, vahvistamme lapsen oikeuksia sekä kuulluksi tulemisen kokemusta. Turvakotiin tulleilta henkilöiltä saamamme palaute on ollut pääosin erittäin positiivista; he ovat kokeneet, että he ovat saaneet tarvitsemansa avun noustakseen omille jaloilleen. Turvakoti on kodinomainen paikka, jossa sinä ja mahdollinen perheesi saatte oman asiakashuoneen. Huoneessa on oma suihku ja WC. Turvakodilla sinun on mahdollista saada halutessasi vertaistukea tilanteeseesi keskustelemalla muiden samassa tilanteessa olevien ihmisten kanssa.

Lahden turvakodissa työskentelee seitsemän perhe- ja kriisityöntekijää sekä turvakodin johtaja, joka on koulutukseltaan sosiaalityöntekijä. Turvakodilla työskentelee myös emäntä, joka valmistaa herkullista kotiruokaa huomioiden mahdolliset allergiat ja erityisruokavaliot. Työntekijämme ovat kriisi- ja väkivaltatyön ammattilaisia, ja ammattitaitoa ylläpidetään säännöllisten koulutuksien avulla. Me tunnemme väkivallan ilmiön ja ymmärrämme, kuinka monimuotoista väkivalta voi olla. Väkivalta voi olla fyysistä, henkistä, seksuaalista, taloudellista, digitaalista, kemiallista, laiminlyöntiä, kulttuurillista tai uskonnollista, väkivallan uhkaa, vainoa, väkivallalle altistumista tai kunniaväkivaltaa. Meillä on kirjallista materiaalia väkivaltaan liittyen, jota voimme käydä kanssasi yhdessä läpi. Autamme ja tuemme sinua käytännön asioiden hoitamisessa, kuten uuden asunnon etsimisessä sekä tarvittaessa Kelan etuuksien hakemisessa, jos olet niihin oikeutettu. Työntekijämme tekevät yhteistyötä muiden auttavien tahojen kanssa ja sinun luvallasi voimme edistää asioitasi yhteisenä työryhmänä esim. sosiaalitoimen ja rikosuhripäivystyksen kanssa.

Haluamme, että sinulla on hyvä ja turvallinen olo. Jokaisella on oikeus saada apua ja elää ilman pelkoa. Lähisuhdeväkivallasta on mahdollista irtautua ja toipua ajan kanssa. Pystymme tarjoamaan sinulle työkaluja, joilla sinun on mahdollista parantaa elämänlaatuasi ja nähdä ympärilläsi taas hyvää. Haluan nostaa esiin lopuksi erään turvakodin asiakkaan palautteen: ”Olen tosi kiitollinen turvakodin työntekijöille. Sain henkistä tukea, minusta huolehdittiin ja annettiin huomiota. Tulin jälleen onnelliseksi ja aloin hymyilemään. Kiitos teille kaikille teidän ystävällisyydestä, avusta ja rauhasta. Teidän ansiosta minä aloitan uuden elämän. En ikinä unohda teitä!

Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi turvakodille.

Pysähdytään ja nautitaan alkavasta syksystä,
Maiju Vuorela, perhe- ja kriisityöntekijä