Hyppää sisältöön

Erofoorumi 2025: Kohti sovintoa

Tapahtuman tiedot
Tapahtuma-aika 26.3.2025 klo 08:30 – 16:00
Tapahtumapaikka
Hotelli Presidentti , Helsinki + verkossa
Tapahtuman tyyppi Foorumi

Vuoden erofoorumin teemana on kohti sovintoa.

Kenelle

Valtakunnallinen Erofoorumi on suunnattu sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja oikeusalan ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään eronneita vanhempia ja heidän lapsiaan sekä tutkijoille, päättäjille ja alaa opiskeleville. Osallistumismaksu 130 euroa live (sisältää lounaan, kahvit sekä työkokousmateriaalin, 100 euroa etäyhteydellä.( sisältää kokousmateriaalin. Linkki lähetetään osallistujalle kahta vuorokautta aikaisemmin)

Ohjelma 26.3.

8.30Tervetuloa
Ilmoittautuminen ja aamukahvit.
Näyttelyalueeseen tutustuminen.
9.00Foorumin avaus 
Erotiimi, Ensi- ja turvakotien liitto
9.05Foorumin avaussanat
Oona Ylönen, Pääsihteeri Ensi- ja turvakotien liitto
9.15Sovinto ja anteeksianto konfliktissa
Pekka Haavisto, Kansanedustaja ja entinen Suomen ulkoministeri
9.45Asiantuntija-avusteinen sovittelu tuomioistuimessa
Teemu Vanhanen Käräjätuomari, mediatuomari, sovittelija Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus
10.15Lapsen aseman ja oikeuksien kehittäminen vaativissa erotilanteissa – STM selvityksen tulosten esittely
Marjo Malja Sosiaalineuvos, Johanna Vaitomaa VTM, AmO, Erityisasiantuntija, Ero lapsiperheessä -työ ETKL, Riitta Särkelä, YTT Sosiaalineuvos
11.00Lounas ja Näyttelyalueeseen tutustuminen
12.00Alaseminaarit
Osallistujilla on mahdollisuus osallistua kahteen eri alaseminaariin. Katso tarkemmat kuvaukset.

1. Erilaiset sovittelumallit erotilanteessa
Alustukset: Kristian Rintala, sovittelija mm. rajoja ylittävien perheasioiden ja kansainvälisten lapsikaappausten sovittelu, Majid Allahyari, kunniaan liittyvän väkivallan vastaisen työn asiantuntija ja Vesa Knutti, sosiaalityöntekijä ja perheasioiden sovittelija (auditorio) striimataan

2. Perheasioiden sovittelu – mitä, kenelle ja miksi?
Vaula Haavisto, FT, erikoistutkija ja sovittelukouluttaja (Forum tila)

3. Sovinnollisuuden edistäminen asiakastyössä
Sirpa Huotari, Ero lapsiperheessä-ohjaaja, Oulun ensi- ja turvakoti ry, Riitta Alatalo, kehittämispäällikkö, Nuorten Ystävät ry / Vanhempien Akatemia Oulu (kokoustila 3krs)

4. Lapsen oikeus saada apua erotilanteissa
Ero lapsiperheessä työ, Ensi- ja turvakotien liitto (kokoustila 3.krs)
Ilona Mäki Väkivallattomuuden tukijat- hankkeen projektipäällikkö, Ensi- ja turvakotien liitto ja Niina Neuvonen erotyöntekijä Ero lapsiperheessätyöstä, Lahden Ensi- ja turvakoti ry 

13-13.15 Tauko ja siirtyminen alaseminaareihin 
13.15 Alaseminaarit jatkuvat 
Osallistujilla on mahdollisuus osallistua kahteen eri alaseminaariin. 
1. Erilaiset sovittelumallit erotilanteessa(Forum tila)
2. Perheasioiden sovittelu – mitä, kenelle ja miksi?(auditorio) Striimataan
3. Sovinnollisuuden edistäminen asiakastyössä (kokoustila 3.krs)
4. Lapsen oikeus saada apua erotilanteissa (kokoustila 3.krs)
14.15-14.45 Kahvi ja näyttelyalueeseen tutustuminen 
14.45 ”Miksi ero tekee niin kipeää? – Psykologinen näkökulma ihmissuhteisiin” 
Tony Dunderfelt, psykologi ja tietokirjailija 
15.45 Päätössanat Erotiimi, Ensi- ja turvakotien liitto 
16.00 Hyvää kotimatkaa! 
Voit vierittää taulukkoa

Alaseminaarit

1. Erilaiset sovittelumallit Erotilanteissa

Puhujina:

Kristian Rintala: Kristian Rintala on toiminut vuodesta 2017 alkaen sovittelijana. Hänellä on kokemusta mm. rajat ylittävien perheasioiden ja kansainvälisten lapsikaappausten sovittelusta. Näissä sovitteluissa hän yrittää auttaa eroon päätyneitä vanhempia ratkaisuhakuisen ja toisia kunnioittavan dialogin käymiseen, sekä tuoda lapsen näkökulman ja edun mukaan keskusteluun. Hän tekee yhteistyötä Kaapatut Lapset ry:n ja saksalaisen MiKK:n (https://mikk-ev.org) kanssa.

Rintala toimii sovittelijana myös naapuruussuhteisiin ja asuinyhteisöihin liittyvissä konfliktitilanteissa (Naapuruussovittelun keskus), projektiluontoisesti työyhteisösovittelijana eri yhteisöille ja yrityksille (oman yrityksensä kautta), sekä vapaaehtoisena rikos- ja riita-asioiden sovittelijana (Vantaan sovittelutoimisto).  

Majid Allahyari: Kunniaan liittyvän väkivallan vastaisen työn asiantuntija, Loisto setlementti:

Loisto setlementin Sopu-työn kohderyhmänä ovat henkilöt, joiden perheessä, suvussa tai parisuhteessa on ristiriitoja, jotka rajoittavat ja haavoittavat yksilöiden oikeuksia ja turvallisuutta sekä koskemattomuutta. Nämä ristiriidat voivat liittyä perheen, suvun tai yhteisön sosiaalisiin ja moraalisiin normeihin ja odotettuihin käyttäytymismalleihin. 

Alustuksessani esittelen Sopu-työn havainnot erityisesti miesten käyttäytymisestä vaikeassa erotilanteessa, jotka voisivat auttaa ammattilaisia kohtaamaan ja ymmärtämään asiakkaita paremmin. 

Vesa Knutti: Vesa toimii Helsingin perheneuvolan sosiaalityöntekijänä ja perheasioiden sovittelijana

Perheasioiden sovittelun tavoitteena on turvata lasten etu antamalla vanhemmille mahdollisuus luottamuksellisessa ja turvallisessa ilmapiirissä sopia lapseen tai lapsiin liittyviä asioita, joiden suuruusluokat voivat tilannekohtaisesti vaihdella. Sovittelija auttaa vanhempia ymmärtämään lastensa tarpeet. Alustuksessaan Vesa esittelee perheasioiden sovittelun lyhyen oppimäärän: 

  1. Lain määritelmä perheasioiden sovittelusta
  2. Milloin perheasioiden sovittelu on käytettävissä
  3. Mitä itse sovittelijana otan huomioon työskentelyssä

Alustusten jälkeen käydään paneelikeskustelu.

2. Perheasioiden sovittelu: mitä, kenelle ja miksi?

Alaseminaarin vetää Vaula Haavisto

Vaulan on FT (filosofian tohtori), erikoistutkija ja sovittelukouluttaja. 

Alaseminaarissa lähestytään erotilanteen riitoja ja hankaluuksia konfliktin näkökulmasta: miksi lapsen asioista sopiminen erotilanteessa voi olla vaikeaa ja miten konflikti kärjistyy.

Perheasioiden sovittelua tarkastellaan prosessina, joka pyrkii rakentamaan vanhempien keskinäisille neuvotteluille ”konfliktivapaan vyöhykkeen”.

Alaseminaarissa esitellään myös sovittelupalvelun organisointia hyvinvointialueilla. 

3. Sovinnollisuuden edistäminen asiakastyössä

Alaseminaarissa  käsitellään vanhempien yksilö- ja paritaaamistyössä tapahtuvaa eroa pohtivien ja eronneiden vanhempien auttamista kohti sovinnollisuutta ja lapsen huomioimista.

Millaisia sovinnollisuuden mahdollistumisen tunnusmerkkjä vanhempien kanssa työskentelyssä on havaittavissa? Milloin sovinnolisuuden edistäminen ei ole mahdollista? Miten kehollisuutta ja tunnetyöskentelyä käytetään osana sovinnollista työskentelyä?

Alaseminaarissa esitellään lyhyesti myös Vanhempana eron jälkeen-verkkokurssin tuloksia ja miten verkkokurssi voi edistää sovinnollisuutta ja lapsen huomioimista eron jälkeen.

Alaseminaari sisältää toiminnallisuutta.

Alaseminaarin puhujina Sirpa Huotari, Ero lapsiperheessä työn ohjaaja, Oulun ensi- ja turvakoti ry  sekä Riitta Alatalo, kehittämispäällikkö , Vanhempien Akatemia, Nuorten Ystävät ry Oulun kanssa.

4. Lapsen oikeus saada apua erontilanteessa

Alaseminaarissa esitellään Lapsen oikeus apuun-kyselyn tuloksia ja nuorten kokemuksia liittyen avun hakemiseen ero- ja väkivaltatilanteissa. Millaisia kokemuksia nuorilla on avun hakemisesta ja  vanhempien roolista avun haun mahdollistajina. Vastauksissa käy ilmi myös nuorten perusteluilla oikeudesta saada apua, vaikka vanhemmat kieltäisivät avun vastaanottamisen.

Alaseminaarissa esitellään myös Ensi- ja turvakotien liiton onks.ok.fi sivusto sekä tuloksia Lasten ja nuorten chatin keskusteluista. Mikä nuoria huolettaa ja mihin chatissä haetaan apua.

Osuutta koordinoi Ensi- ja turvakotien liiton Ero lapsiperheessä-työ.

Ota yhteyttä

Sisällöt ja ohjelma:

Jussi Pulli

Ero lapsiperheessätyön kehittämisen johtaminen, Sofia asiakastietojärjestelmävastaava, tietosuojavastaava, luottamushenkilö

Laskutus

Sari Niemi