Loppu lähisuhdeväkivallalle

Lähisuhdeväkivalta voi käsittelemättömänä johtaa kuolemaan
Niin kohtelias, että väkivalta iskee vain rakkaimpiin
Ammattiapua tarvitsee lähisuhdeväkivallan kokijan lisäksi myös tekijä, vain silloin väkivalta voi loppua pysyvästi. Tue työtä, joka auttaa jokaista turvattomuudessa elävää. Lahjoita loppu lähisuhdeväkivallalle.
Tutkimusten mukaan kaikista 16–74-vuotiaista suomalaisista 75 prosenttia on kokenut henkistä ja fyysistä väkivaltaa tai seksuaaliväkivaltaa ainakin kerran elämässään. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen meistä väistämättä tuntee ihmisiä, jotka ovat kokeneet lähisuhdeväkivaltaa. Suomessa kuolee vuosittain noin 15 naista läheisessä ihmissuhteessa tapahtuneen väkivallan seurauksena. 50 000 naista tai tyttöä joutuu joka vuosi Suomessa seksuaaliväkivallan uhriksi. Jopa puolet naisista on jossain elämänsä vaiheessa kokenut väkivaltaa parisuhteessaan. Ilmiö on laaja, mutta harva tunnistaa sen todeksi lähipiirissään. Kun pahin tapahtuu, tuttavat ja media ihmettelevät “Hän on niin kohtelias, että en olisi koskaan uskonut…”
Tämänkaltainen kommentointi kertoo siitä, että lähisuhteissa tapahtuva väkivalta jää liian usein piiloon. Lähisuhdeväkivaltaa voi olla vaikea tunnistaa, koska se alkaa usein kuin huomaamatta ja muuttuu ajan myötä vakavammaksi. Väkivalta aiheuttaa pelkoa, syyllisyyttä ja häpeää, minkä vuoksi se pyritään usein salaamaan ulkopuolisilta, myös läheisiltä.
Lähisuhdeväkivalta ei lopu, jos sen tekijöitä ei auteta
On tärkeää, että autamme väkivaltaa kokeneita aikuisia ja lapsia, mutta se yksin ei riitä. Väkivalta on aina sitä käyttävän vastuulla, joten myös vastuu sen lopettamisesta on väkivallan tekijällä. Väkivaltaisesta käyttäytymisestä on mahdollista päästä eroon ja väkivallattomia toimintatapoja voi oppia. Yksin tämä voi tuntua haastavalta, joten muutosprosessiin tarvitaan ammattilaisen apua.
Ensimmäinen askel väkivaltaisen käyttäytymisen lopettamisessa on väkivallan tunnistaminen ja myöntäminen sekä itselle että läheisille. On normaalia, että väkivaltainen käyttäytyminen aiheuttaa häpeää ja syyllisyyttä ja väkivallan seuraukset pelottavat. Tästä syystä ammattilaisten on tärkeää kysyä väkivallasta ja ohjata väkivaltaerityisiin palveluihin.
Testaa: Olenko käyttäytynyt väkivaltaisesti? – Nettiturvakoti
Mitä voin tehdä vaikuttaakseni ilmiöön?
Lähisuhdeväkivaltaan puuttuminen on kaikkien asia. Ensimmäinen askel on perehtyä asiaan ja tunnistaa omat asenteet ja uskomukset väkivaltaan liittyen. Jaa tietoa lähisuhdeväkivallasta somessa, jolloin lisäät ymmärrystä ilmiöstä ja avun hakemisesta.
Kasvatuksessa ja opetuksessa tulisi välttää stereotyyppisiä roolimalleja ja kiinnittää huomiota siihen, miksi tyttöjä ja poikia kasvatetaan pienestä eri tavalla, esimerkiksi tyttöjen odotetaan usein olevan vastuullisia ja rauhallisia, pojille aggressiivisempi ja aktiivisempi käytös on sallitumpaa.
Ryhdy vapaaehtoiseksi väkivaltaa vastaan. Vapaaehtoisena toimit mukana jäsenyhdistystemme arjessa ja olet arvokkaana tukena ja apuna erilaisten perheiden tukena.
Ota kielteinen kanta väkivaltaan omassa lähipiirissäsi ja auta väkivaltaa kokenutta tai käyttänyttä läheistäsi. Jos epäilet väkivaltaa läheistesi suhteissa, ota puheeksi huolesi väkivallasta ja kannusta hakemaan ammattiapua tilanteeseen.
Voit myös tehdä lahjoituksen tai ryhtyä kuukausilahjoittajaksi Ensi- ja turvakotien liitolle. Lahjoituksilla on merkittävä rooli toimintojemme varmistamisessa. Ensi- ja turvakotien liitto auttaa lähisuhdeväkivallan kaikkia osapuolia, jotta väkivaltaa kokeneet pääsevät turvaan ja väkivallan tekijät eivät käyttäisi väkivaltaa enää koskaan.
Usein kysytyt kysymykset lähisuhdeväkivallasta
Miksi lähisuhdeväkivalta jää usein huomaamatta?
Väkivallan tunnistaminen voi olla haastavaa väkivallan kokijalle ja väkivallan tekijälle sekä läheisille. Tiedon saaminen väkivallan eri muodoista ja dynamiikasta auttaa tunnistamaan väkivallan ja puuttumaan siihen. Väkivalta alkaa yleensä pikkuhiljaa ja pahenee ajan myötä, mikä vaikuttaa siihen, tilanteeseen tottuu ja rajaa väkivaltaiseen käyttäytymiseen voi olla vaikea tunnistaa. Väkivalta vaikuttaa negatiivisesti väkivallan kohteen toimijuuteen ja itsetuntoon.
Väkivalta aiheuttaa voimakasta häpeää ja syyllisyyden tunteita sekä väkivallan kokijassa että tekijässä. Väkivallan tekijä ei yleensä halua tuoda esiin omaa väkivaltaista käyttäytymistään, koska pelko kasvojen menettämisestä on niin suuri tai oikeutus omalle väkivaltaiselle käyttäytymiselle on niin vahva. Väkivaltainen osapuoli voi manipuloida kokijaa sekä kieltää väkivallasta kertomisen ja uhkailla seurauksilla. Väkivallan kokija voi pelätä, että väkivalta raaistuu, jos väkivalta tulee ilmi ja joissain tilanteissa se voi olla jopa hengenvaarallista. Väkivallan kokija voi myös syyllistää itseään tilanteesta ja ajatella, ettei häntä uskota.
Läheiset saattavat ohittaa merkit väkivallasta, koska kokevat, ettei toisten intiimeihin suhteisiin tule puuttua. Heidän voi olla myös vaikea uskoa läheistensä kokevan tai käyttävän väkivaltaa. Väkivallan tullessa lähelle itseä se voi myös horjuttaa omaa turvallisuuden tunnetta, ja tällöin kieltäminen tai ohittaminen on turvallisempaa.
Myös ammattilaisille väkivallan puheeksi ottaminen ja kohtaaminen voi tuntua vaikealta. Omat väkivaltakokemukset ja tunteet sekä ajatus siitä, ettei tiedä miten toimia, voivat vaikuttaa väkivallan tunnistamiseen. Väkivallan tekijä voi myös saada ammattilaisen uskomaan, että toiminta on ollut oikeutettua tai väkivaltaa ei olisi tapahtunut.
On tärkeää, että lähisuhdeväkivaltaan uskalletaan puuttua mahdollisimman varhain. Kierteen katkaiseminen vaatii rohkeutta niin väkivallan kokijalta kuin väkivallan tekijältäkin. Väkivaltakokemuksista voi olla vaikea kertoa lähimmäiselle tai ottaa asia puheeksi auttamistahojen kanssa. Siksi on ensisijaisen tärkeää, että jos epäilet jonkun kokevan tai käyttävän lähisuhdeväkivaltaa, kysy häneltä tilanteesta. Jos joku kertoo sinulle kokemastaan tai käyttämästään väkivallasta, kuuntele häntä myötätuntoisesti ja usko hänen kertomaansa. Ota kielteinen kanta väkivaltaan, mutta älä syyllistä tai tuomitse. Kehu rohkeudesta ottaa väkivalta puheeksi ja kannusta häntä väkivaltatyön palveluihin käsittelemään tilannetta.
Miten tunnistan lähisuhdeväkivallan?
Lähisuhdeväkivaltaa on usein vaikea tunnistaa, sillä sille on ominaista alkaa huomaamatta ja muuttua vähitellen vakavammaksi. Väkivallan osapuolet myös pyrkimään pitämään lähisuhteissa tapahtuvan väkivallan usein piilossa. Tiedon saaminen väkivallan eri muodoista ja dynamiikasta auttaa tunnistamaan väkivallan ja puuttumaan siihen.
Lähisuhdeväkivalta voi olla esimerkiksi henkistä, fyysistä, taloudellista tai digitaalista väkivaltaa. Samassa suhteessa voi olla useita eri väkivallan muotoja samanaikaisesti.
Fyysinen väkivalta, kuten lyöminen ja töniminen, tunnistetaan usein parhaiten. Fyysinen väkivalta sisältää aina myös henkistä väkivaltaa. Jo väkivallan uhan alla eläminen on henkistä väkivaltaa. Pelkoa voidaan pitää yhtenä vakivallan merkkinä väkivallan määrästä ja laadusta riippumatta. Monet väkivaltaa kokeneet kertovatkin, että pelko ja pelossa eläminen sekä väkivallan uhka on läheisen tekemässä väkivallassa pahinta. Voi myös olla, että väkivaltaa kokenut ei tunnista tai koe pelkoa, koska väkivalta on jatkunut niin pitkään ja muuttunut osaksi arkea tai turvattomuus tuntuu normaalilta.
Lue tarkemmin väkivallan eri muodoista tarkemmin Nettiturvakodista.
Mitä voin tehdä, jos kohtaan itse väkivaltaa läheisessä ihmissuhteessani?
Jokaisella on oikeus elää turvassa läheisissä ihmissuhteissa. Väkivaltainen käyttäytyminen on aina väkivallan tekijän vastuulla, eikä ikinä väkivaltaa kokeneen syytä. Tutustu väkivallan eri muotoihin ja dynamiikkaan ja pohdi, oletko kohdannut väkivaltaa. Tieto auttaa myös tunnistamaan lähisuhdeväkivaltaa, jos joskus joudut väkivallan kohteeksi. Voit myös tehdä Nettiturvakodin Onko suhteessani väkivaltaa -testin.
Väkivaltaa kokeneet tarvitsevat usein ammattilaisen apua väkivallasta selviytymiseen. Apua voit hakea Ensi- ja turvakotien liiton lähisuhdeväkivaltatyön avopalveluista ja turvakodeista. Voit myös tulla juttelemaan Nettiturvakodin Apua väkivaltaan -chattiin ammattilaisen kanssa. Jos läheisessä suhteessasi on väkivaltaa, on hyvä tehdä myös turvasuunnitelma uhkaavien tilanteiden varalle. Ohjeet turvasuunnitelman tekemiseen löydät Nettiturvakodista.
Voit myös pohtia, olisiko sinulla joku läheinen, jolle koet turvalliseksi kertoa kokemastasi väkivallasta tai sen uhasta.
Mitä voin tehdä, jos olen käyttänyt tai pelkään käyttäväni väkivaltaa läheisiini?
Ensimmäinen tärkeä askel väkivaltaisen käyttäytymisen lopettamisessa on väkivallan tunnistaminen ja myöntäminen sekä itselle että läheisille. Jos tunnistaa riskin käyttäytyä väkivaltaisesti, on siihen jo tärkeä pysähtyä ja miettiä omaa tilannetta. Omaa tilannetta on hyvä kartoittaa rohkeasti ja usein tieto lähisuhdeväkivaltailmiöstä ja väkivallan muodoista auttaa tunnistamaan omaa väkivaltaista käyttäytymistä.
On normaalia, että oma väkivaltainen käyttäytyminen aiheuttaa häpeää ja syyllisyyttä ja väkivallan seuraukset pelottavat. Vaikeista tunteista huolimatta on tärkeää, ettei väkivaltaisia ajatuksia tai käyttäytymistä ohita tai kiellä, vaan ottaa ne vakavasti ja hakee tukea väkivallattomuuteen.
Väkivaltaisen käyttäytymisen lopettamista tukee se, että omaa käyttäytymistä ja sen aiheuttamia reaktioita ja seurauksia saa käsitellä turvallisessa ympäristössä ammattilaisen kanssa. Yhdessä osaavan ammattilaisen kanssa voi käsitellä oman käyttäytymisen taustalla vaikuttavia asioita sekä pohtia ja suunnitella, miten jatkossa voisi valita toimia väkivallattomasti. Ensi- ja turvakotien liiton lähisuhdeväkivaltatyön avopalvelut tarjoavat keskusteluapua matalalla kynnyksellä ja maksuttomasti. Voit myös tulla keskustelemaan nimettömästi ja luottamuksellisesti Nettiturvakodin Apua väkivaltaan chattiin väkivaltatyön asiantuntijan kanssa.
Miksi läheiseni ei lähde väkivaltaisesta suhteesta?
Väkivaltaisesta suhteesta lähteminen ei ole helppoa. Väkivaltaisesta suhteesta irtautuminen on prosessi, joka voi viedä aikaa. Väkivaltaa kokenut voi tuntea häpeää ja syyllisyyttä tapahtuneesta sekä kokea olevansa epäonnistunut. Väkivaltaisesta suhteesta lähtemiseen liittyy aina myös riskejä ja on tärkeää, että väkivaltaisesta suhteesta irtautuminen tehdään turvallisesti.
Läheisesi voi yhä rakastaa puolisoaan ja toivoa tämän muuttuvan. Moni jää väkivaltaiseen suhteeseen myös lasten takia. Pelko esimerkiksi lasten huoltajuudesta eron jälkeen voi pitää kiinni suhteessa.
Väkivalta murentaa ihmisen itsetuntoa ja toimijuutta, jolloin tilanteesta lähteminen muuttuu entistä vaikeammaksi. Väkivallan tekijä on voinut toiminnallaan erisää läheisistä ihmisistä ja väkivaltaa kokenut voi tästä syystä tuntea olevansa tilanteessa yksin. Kynnys ottaa yhteyttä läheisiin ja pyytää apua voi olla korkea.
Mitä teen jos epäilen väkivaltaa läheiseni suhteessa?
Väkivalta läheisissä suhteissa on asia, josta usein vaietaan. Siitä puhuminen voi tuntua vaikealta. Tästä syystä läheisen merkitys voi olla todella suuri. Läheisenä voit olla ensimmäinen, joka uskaltaa ottaa väkivallan puheeksi. Läheisenä saatat myös olla ensimmäinen, joka huomaa, etteivät asiat ole kohdallaan.
Ota asia rohkeasti puheeksi. Turvallisinta puheeksi otto on kahden kesken jommankumman väkivallan osapuolen kanssa. Kun keskustelet väkivallasta, älä etsi syitä väkivallalle – tue läheistäsi ymmärtäväisesti ja ota kielteinen kanta väkivaltaan. Ottamalla asian puheeksi voit saada läheisesi pohtimaan tilannettaan ja hakemaan apua. Väkivaltaa kokeva tai sitä käyttävä saattaa kiistää asian, mutta anna hänelle viesti, että olet huomannut ja olet kuulolla, jos hän haluaa puhua.
Kannusta läheistäsi hakemaan apua lähisuhdeväkivaltatyön avopalveluista ja ole tarvittaessa yhteydessä viranomaisiin, kuten poliisi tai lastensuojelu.
Ensi- ja turvakotien liitto ETKL on turvallisten ihmissuhteiden asiantuntija, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä perheitä, sekä tekee lähisuhdeväkivaltaa ehkäisevää työtä. Tue työtämme ja lahjoita nyt.