Hyppää sisältöön

”Meillä on vaiettu kansanterveydellinen kriisi, johon tulee puuttua nyt.” 

Ensi- ja turvakotien liitto ETKL on julkaissut ja lähettänyt WHO:lle ja Suomen päättäjille The Domestic Violence Syndrome -teoksen, jotta väkivaltainen käyttäytyminen lähisuhteissa kartoitettaisiin systemaattisesti ja tunnistettaisiin paremmin. Kirjan ovat saaneet muiden muassa Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja, pääministeri Petteri Orpo ja useat kansanedustajat:

”Haluamme haastaa päättäjät ratkaisemaan tämän piilossa olevan ongelman ja turvaamaan resurssit ilmiön ratkaisemiseksi. Tiedämme, että Suomi on tilastollisesti ongelman kärjessä, mutta riittävän kokonaisvaltaista tietoa ilmiöstä ei vielä ole”, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Oona Ylönen.

The Domestic Violence Syndome –teoksen tarkoituksena on herättää laajaa asiantuntijavoimin käytävää keskustelua siitä, miten lähisuhdeväkivalta saataisiin kitkettyä. Ensi- ja turvakotien liitto on valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka auttaa turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee lähisuhdeväkivaltaa ehkäisevää työtä. Tärkeässä roolissa lähisuhdeväkivallan lopettamiseksi on tekijöiden auttaminen: 
 
“Lähisuhdeväkivalta siirtyy usein sukupolvilta seuraaville. Ongelma saadaan loppumaan vain, jos tekijät ottavat vastuun ja saavat apua väkivallan lopettamiseksi. Lähisuhteissa väkivaltaisesti käyttäytyville on tarjottava riittävää tukea väkivallattomuuteen, ja heidän tulisi saada tietää, että apua on tarjolla”, sanoo Jaana Autto, väkivaltatyön asiantuntija Ensi- ja turvakotien liitosta.


The Domestic Violence Syndrome – Pitäisikö väkivallankäyttäjille olla oma koodi? 
 

Ensi- ja turvakotien liitto on lähettänyt the Domestic Violence Synrdome -kirjan useille päättäjille niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Kirjan ovat saaneet muiden muassa pääministeri Petteri Orpo, useat kansanedustajat, THL:n asiantuntijat ja WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.  

Kirja on kansia ja aloitetta kuvaavaa saatekirjettä lukuunottamatta tyhjä, mikä symboloi väkivaltaisen käyttäytymisen heikkoa tunnistamista läheisissä ihmissuhteissa sekä lähisuhdeväkivallan ohittamista. Osattaisiinko lähisuhdeväkivaltaa laajana yhteiskunnallisena ongelmana ratkaista paremmin, jos tekijöille olisi kansainvälisessä tautiluokituksessa oma diagnoosinsa? 

Lähisuhdeväkivalta on lisätty kansainväliseen tautiluokitukseen (ICD-11) jo aiemmin uhrin näkökulmasta. The Domestic Violence Syndromekirjalla pyritäänkin aloittamaan sekä julkinen että asiantuntijavetoinen keskustelu siitä, mitä tulisi tehdä, jotta lähisuhdeväkivalta tunnistettaisiin ja tilastoitaisiin kattavammin ja lähisuhdeväkivallan lopettamiseen panostettaisiin enemmän. 

Tutkimusten mukaan kaikista 16–74-vuotiaista suomalaisista 75 prosenttia on kokenut henkistä ja fyysistä väkivaltaa tai seksuaaliväkivaltaa ainakin kerran elämässään. 50 000 naista tai tyttöä joutuu joka vuosi Suomessa seksuaaliväkivallan uhriksi. Jopa puolet naisista on jossain elämänsä vaiheessa kokenut väkivaltaa parisuhteessaan. Naisten kokema fyysinen parisuhdeväkivalta aiheuttaa Suomessa vuosittain 150 miljoonan euron lisäkustannukset terveydenhuollolle. 

Kirjat aloittavat Ensi- ja turvakotien liiton uuden kampanjan, jossa keskiössä on nostaa esiin väkivallan tekijöiden vastuu väkivallasta ja sen lopettamisesta pysyvästi. Kampanja tuo katukuvassa ja medioissa esille myös lähisuhdeväkivallan kulttuurista käsittelyä ja ongelmasta vaikenemista. Näkyvillä on viesti “Niin kohtelias, että väkivalta iskee vain rakkaimpiin”. Kampanja on osa Ensi- ja turvakotien liiton laajempaa työtä lähisuhdeväkivallan lopettamiseksi.  

Lahjoitukset ovat merkittävässä roolissa Ensi- ja turvakotien liiton työn jatkuvuudelle, kun järjestöjen rahoituksista leikataan. Ensi- ja turvakotien liitto auttaa väkivallan kaikkia osapuolia, väkivaltaa kokeneita ja väkivaltaa käyttäneitä sekä lapsia ja nuoria. Kampanjalla pyritään keräämään varoja sen tekemään työhön väkivallan ehkäisemiseksi. Lisätietoa kampanjasta ja lähisuhdeväkivallasta voit lukea täältä ja lahjoittamaan pääset täältä.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Jaana Autto

lähisuhdeväkivallan tekijöiden kanssa tehtävän työn kehittäminen ja koordinointi, Turvallisille raiteille -lähisuhdeväkivallan katkaisuohjelman koordinointi

Oona Ylönen

Kokonaisvastuu operatiivisesta toiminnasta, hallinnosta, vaikuttamistoiminnasta sekä yhteiskuntasuhteista