Hyppää sisältöön
Tuetaan vanhempia

Vauvojen täytyy saada apua

Kun apua tarvitaan, sitä pitää saada ajoissa ja riittävän pitkään. Vauvaperheiden palvelut tulee erityisesti turvata. Ilman järjestöjen erityisosaamista se ei onnistu.

Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat korvaamaton apu hyvinvointialueilla ja kunnissa. Järjestöillä on useiden vuosikymmenien aikana kertynyttä erityisosaamista.

Apua hakevan kannalta tärkeintä on, että apu vastaa tarvetta, sitä saa ajoissa ja riittävän pitkään.

Tavoitamme suuren joukon ihmisiä, jotka muuten jäisivät ilman apua. Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykset tarjoavat apua vauvaperheet arjen ja jaksamisen haasteisiin, päihde- ja mielenterveysongelmiin sekä auttaa lähisuhdeväkivallan kaikkia osapuolia. Apua saavat myös erotilanteessa elävät aikuiset ja lapset.

Sote-järjestöt tuottavat viidenneksen kaikista sosiaalipalveluista.  Lasten ja perheiden palveluista jopa yli 80 prosenttia on meidän ja muiden järjestöjen ja yritysten vastuulla.

Vaadimme

  1. Vauvojen ja vauvan vanhempien täytyy saada apua heti ja riittävän pitkään.
  2. Järjestöjen korvaamaton osaaminen tulee huomioida osana auttamisen palveluita.
Vauvat ovat tärkeintä mitä meillä on.
Oona Ylönen, pääsihteeri

Mitä päättäjien pitäisi tehdä?

Vauvat ja vauvaperheet on asetettava etusijalle palveluissa, sillä vauvat eivät voi odottaa parempia taloudellisia aikoja.

Jokainen päätös kunnassa vaikuttaa lapsiin ja perheisiin. Inhimillistä ja taloudellista on ehkäistä ongelmat ennakkoon. 

Valtakunnan tasolla
  • Turvataan neuvoloiden ja varhaiskasvatuksen toimivuus.
  • Mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivien odottavien vauva- ja lapsiperheiden sekä lasten ja nuorten oikeus palveluihin turvataan ja palvelujen saatavuutta parannetaan.
  • Lasten ja perheiden palveluiden laadulle ja kilpailutuksille tulee laatia valtakunnalliset, yhtenäiset ja sitovat kriteerit, joissa suositaan innovatiivisia hankintoja.
  • Ehkäisevää toimintaa ja matalan kynnyksen auttamisen muotoja tulee kehittää.
  • Jokaisen päätöksen vaikutuksia lapsiin tulee arvioida.
  • Eri järjestöryhmien yhdenvertainen kohtelu valtionavustuksen saajina tulee varmistaa.
  • Sote-järjestöjen riittävä rahoitus tulee turvata.
Hyvinvointialueilla
  • Sosiaali- ja terveysjärjestöjen erityisosaamista tulee hyödyntää palvelukokonaisuuksissa.
  • Kilpailutusten perusteena käytetään palvelun vaikuttavuutta, järjestöyhteistyössä hyödynnetään hankintalain mahdollistamia kumppanuusmalleja ja hankintoja ositetaan.
  • Järjestöyhteistyöllä tulee olla selkeät rakenteet ja järjestöillä mahdollisuus vaikuttaa päätöksiin.
  • Järjestöjen toiminta-avustustukset eivät saa laskea.
Kunnissa
  • Järjestöjen toimintaan tulee olla on käytettävissä ilmaisia tai edullisia toimintatiloja.
  • Sosiaali- ja terveysjärjestöjen kunta-avustuksiin tulee varata rahaa.
  • Järjestöt ovat mukana kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvotteluissa.

Tiesitkö tämän?

Vauvoille apua viipymättä

Neuvoloissa tavataan lasten koko ikäluokka. Ne ovat riskien tunnistamisen ja varhaisen tuen kannalta palvelujen kivijalka. Neuvoloiden toiminta on saatava kuntoon. Se on välttämätöntä myös perheiden palveluja yhteen kokoavien perhekeskusten kannalta. Hyvin toimiva varhaiskasvatus on myös tärkeä lasten hyvän kehityksen edellytysten turvaamisen ja riskien tunnistamisen paikka.

Sikiöajasta alkaen tuhat enimmäistä päivää ovat erittäin tärkeitä lapsen koko elämälle ja kehitykselle. Vanhemmuus on ensimmäisinä elinvuosina lapsen tärkein kehitysympäristö. Jos vanhemmilla on vaikeuksia, voimia ei riitä vauvasta ja hänen tarpeistaan huolehtimiseen. Vauvaperheet ja vauvojen kehitys hyötyvät avusta jo odotusaikana.

Noin 20–25 prosenttia lapsista elää perheessä, jossa ainakin toisella vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia. Vauvaperheessä se on vakava riski vauvan turvallisuudelle ja terveelle kehitykselle. Ensikodeissa tarjolla olevalla ympärivuorokautisella tuella ehkäistään huostaanottojen tarvetta ja mahdollistetaan hyvä alku elämälle.

3 400–6 000 vauvaa on elinikäisen vaurioitumisen riskissä äidin vakavien päihdeongelmien vuoksi. Raskaus- ja vauva-aika on hyvä mahdollisuus irtautua päihteistä. Ensi- ja turvakotien liiton Pidä kiinni – hoitojärjestelmällä on tärkeä rooli päihderiippuvaisten vauvaperheiden tuloksekkaassa kuntoutuksessa. Vanhemmista kaksi kolmasosaa kuntoutuu riittävän pitkällä kuntoutuksella vauvansa huoltajaksi.

Järjestöt ovat korvaamattomia

Sosiaali ja terveysjärjetöt ovat kiinteä osa hyvinvointijärjestelmäämme. Kaksi kolmesta suomalaisesta pitää niiden tarjoamaa tukea itselleen tärkeänä (Soste 2022). Ihmiset ja hyvinvointialueet eivät pärjää ilman kumppanuutta sosiaali- ja terveysjärjestöjen kanssa. Kolmannes sote-järjestöistä on lapsi- ja perhejärjestöjä, ja järjestöjen tarjoama tuki on siten erityisen tärkeää juuri lapsille ja lapsiperheille.

Sote-järjestöt tekevät hyvinvointia ja terveyttä edistävää työtä, tarjoavat matalan kynnyksen tukea ja ehkäisevää toimintaa ja tuottavat viidenneksen kaikista sosiaalipalveluista. Osassa lasten ja perheiden palveluista osuus on jopa yli 80 prosenttia. Sote-järjestöissä työskentelee yli 50 000 alan ammattilaista, puoli miljoonaa vapaaehtoista ja 260 000 vertaistoimijaa. Vapaaehtoisten työpanos vastaa 21 000 henkilötyövuotta (Soste 2024), ja vapaaehtoistoiminnan rahallinen arvo on lähes 3,2 miljardia euroa vuodessa (Kansalaisareena 2023).

Sote-järjestöt toimivat hyvin pitkälti STEAn avustuksilla. Myös kuntien toiminta-avustukset ovat hyvin merkityksellisiä sote-järjestöjen toiminnan jatkumiselle.

Päätökset vaikuttavat erityisesti lapsiin

Lasten, nuorten, perheiden ja eri elämäntilanteissa elävien aikuisten pärjäämisestä huolehtiminen ja ongelmien ehkäisy ovat kuntien ja
hyvinvointialueiden yhteinen tehtävä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluu kaikille hallintokunnille, se ei ole vain sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävä. Varhaiskasvatus ja koulut, työllisyys ja kotouttamisasiat ovat kuntien vastuulla ja sosiaali- ja terveyspalvelut hyvinvointialueen vastuulla.

Lasten kannalta tärkeitä eivät ole vain lasten ja perheiden palvelut. On kriittisen tärkeää, että lasten tarpeet otetaan huomioon hyvinvointialueella aikuisten
päihde-, mielenterveys- ja terveyspalveluissa, sillä lasten huostaanottojen pääsyitä ovat vanhempien mielenterveys- ja päihdeongelmat. Kun kunnissa päätetään asumisesta, työllisyysasioista, kaavoituksesta, varhaiskasvatuksesta, kouluista sekä harrastus- ja liikuntamahdollisuuksista,
tehdään isoja ratkaisuja lasten ja nuortenkin kannalta.

Päättäjien tehtävä on huolehtia siitä, että apua tarvitseville lapsille ja nuorille varmistuu saumaton tuki kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyöllä.

Lait velvoittavat kuulemaan asukkaita ja eri-ikäisten lasten näkemyksiä päätöksiä valmisteltaessa. Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa huolehtimaan lapsen edusta kaikissa päätöksissä.

Lue ajankohtaiset

Blogit

Asiantuntijamme kirjoittavat suurella sydämellä ajankohtaisista aiheista. Lue tästä uusimmat vauvaperheiden auttamiseen liittyvät blogit