Jos minulla olisi supervoimia,
tekisin maailmasta turvallisemman

turvapaikanhakijalapsen vastaus, kun häneltä kysyttiin mitä hän tekisi,
jos hänellä olisi supervoimia

Tälläkin hetkellä lapsia piilottelee pommisuojissa, kodeissa, metsissä. Juuri nyt jossain lapsi ei uskalla nukahtaa, pelkää pommin räjähtämistä, ei löydä vanhempaansa. Jossain lapsi pyytää ruokaa nälkäänsä, vaatetta kylmäänsä, lääkettä kipuunsa.

Jokaisella lapsella on oikeus elämään. Valtion on taattava mahdollisimman hyvät edellytykset lapsen henkiinjäämiselle ja kehitykselle.

Liian moni lapsi elää sodan keskellä – tulilinjalla, sodan puhkeamisen pelossa tai paossa sotaa. Kaikki se mitä joskus on ollut; koti, koulu, ystävät, perhe, on voitu menettää, tulevaisuutta ei uskalla edes ajatella. On vain tämä hetki ja siitä selviytyminen. Lapsi ei edes usein ymmärrä ympärillään tapahtuvaa, sitä miksi kaikki on niin pelottavaa ja miksi kaikki ympärillä tuhoutuu, miksi en voi mennä kotiin ja miksi äiti itkee koko ajan.

Lapsella on oikeus lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan.

Ne asiat, joita jokainen lapsi tarvitsee voidakseen hyvin, eivät ole mahdollisia liian monelle maailman lapsista. Sotien keskellä tai sen vuoksi paossa oleva lapsi ei usein voi käydä koulua, ei voi nukkua turvallisesti eikä hänellä ole leluja ja leikkikenttiä missä leikkiä. Suru ja pelko ovat läsnä joka hetki. On lapsia, jotka eivät enää osaa leikkiä ja nauraa, koska ovat aivan liian järkyttyneitä.

Lasta on suojeltava kaikelta väkivallalta, välinpitämättömältä kohtelulta ja hyväksikäytöltä.

Suomi on sitoutunut YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Meillä on velvollisuus kantaa globaalisti vastuuta lasten suojelemisesta ja lapsen oikeuksien toteutumisesta. Suomen on ryhdyttävä kaikkiin mahdollisiin toimiin lasten suojelemiseksi konfliktialueilla.

Ja meistä jokainen voi tehdä jotain, myös sinä; vaikuta päättäjiin allekirjoittamalla vetoomuksia, osallistu mielenosoituksiin, tee lahjoituksia, jaa tietoa somessa. Hiljaisuus ei auta niitä, joilla ei ole ääntä. Hiljaisuus ei auta sotien lapsia.

Kursivoidut lauseet ovat YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksesta, jota 196 maata on sitoutunut noudattamaan. Suomi on yksi näistä maista.

Kuva: unsplash.com

Kirjoittaja: Tiuku Pennola

Tiuku Pennola toimii monikulttuurisuustyön asiantuntijana ja työskentelee Vaativan vauvatyön tiimissä.