Vauvoilla on oikeus turvalliseen alkuun – ja me teemme sen eteen töitä

Miltä tuntuu, kun perhe saa tarvitsemansa avun juuri oikeaan aikaan? Kun uupunut vanhempi saa tukea jaksamiseensa tai kun vauva saa paremmat edellytykset kasvaa turvallisessa ympäristössä? ETKL:n vauvatyön tiimissä teemme joka päivä töitä sen eteen, että perheet eivät jäisi yksin.
Vuosi 2024 oli täynnä vaikuttamista, kehittämistä ja sitoutumista vauvaperheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Työmme kantoi hedelmää – ja tässä blogissa kurkistamme, mitä kaikkea saimme aikaan!
Vauvatyön tiimi työskentelee ETKL:ssä sen puolesta, että yhdistysten työ näkyy valtakunnallisella tasolla. Vaikutamme päättäjiin ja osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Työmme ei jäänyt huomaamatta, vaan se näkyi laajasti eri yhteiskunnallisilla foorumeilla. Jäsenyhdistystemme tunnettuus vahvistui eri hyvinvointialueilla, ja yhä useampi perhe sai juuri sitä tukea, jota he tarvitsivat.
Äänemme kuuluu, vaikutuksemme kasvaa
Äänemme oli kuultavissa monilla tärkeillä areenoilla. Olimme vahvasti mukana vauva-ajan verkostoissa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa. Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa tuotti hedelmää. Julkaisimme parikymmentä artikkelia, blogikirjoitusta ja kannanottoa, jotka tavoittivat lähes 1800 lukijaa ja levittivät tietoa vauva-ajan tärkeydestä.
Mediassa jaoimme vauvatyön maailmaa videoiden ja artikkeleiden avulla, ja koordinoimamme tilaisuudet saivat osallistujilta runsaasti kiitosta – ne olivat täynnä arvokasta tietoa ja käytännön työkaluja perheiden tukemiseen.
Osaamisen vahvistaminen
Vuosi 2024 oli myös osaamisen ja yhteiskehittämisen vuosi.
Panostimme vahvasti jäsenyhdistysten työntekijöiden tukemiseen ja vauvatyön kehittämiseen. Työntekijöiltä saamamme palaute oli myönteistä: koulutustilaisuudet olivat käytännönläheisiä, ja osallistujat kokivat saaneensa hyödyllistä tietoa, jota he voivat hyödyntää arjen työssä.
Jäsenyhdistysten tuki- ja vertaistapaamisten määrä kasvoivat merkittävästi – tapasimme reilut 200 vauvatyön työntekijää. ETKL-akatemian kurssien osallistujamäärä (109) pysyi tasaisena. Erityisen arvostettuina pidettiin tapaamisia, jotka keskittyivät vertaistukeen ja osaamisen vahvistamiseen.
Monikulttuurisuustyössä järjestimme 13 yhdistystapaamista, joissa käsiteltiin monikulttuurisuutta ja yhdenvertaisuutta. Käänsimme materiaaleja kahdeksalle kielelle ja järjestimme romaniaiheisia koulutuksia, jotka saivat osallistujilta erinomaisia arvosteluja.
Yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys näkyivät vahvasti toiminnassamme.
Avopalveluiden asiakasmäärässä merkittävä kasvu
Jäsenyhdistysten avopalvelut tavoittivat 2134 henkilöä vuonna 2024 – tämä on merkittävä kasvu edelliseen vuoteen verrattuna!
Lukuun sisältyy 1609 aikuista ja 525 lasta. Asiakkailta saatu palaute oli erinomaista: perheet kokivat saavansa juuri sellaista tukea, mitä he tarvitsivat, ja työntekijöiden arvostava kohtaaminen sai erityistä kiitosta.
Chat-keskustelujen määrä väheni hieman edellisvuodesta, mutta asiakaspalaute käytyjen keskustelujen osalta oli loistavaa. Haasteena oli päivystäjien riittämättömyys, joka vaikutti suoraan chattien aukioloaikoihin.
Haasteet ja huoli ensikotien tulevaisuudesta
Vaikka olemme saavuttaneet paljon, tulevaisuus tuo myös huolia. Erityisesti ensikotien tulevaisuus herättää meissä huolta.
Hyvinvointialueiden taloudellinen tilanne on johtanut palveluiden ostojen vähenemiseen, mikä on hankaloittanut asiakkaille tarjottavan avun saantia. Haasteiden voittaminen vaatii innovatiivisia ratkaisuja ja vaikuttamistyötä.
Vauvoilla on oikeus saada parasta mahdollista tukea – juuri sitä, mitä he tarvitsevat.
Kohti vuotta 2025 – tavoitteet ja unelmat
Vuonna 2025 tavoitteemme on vahvistaa vaativan vauvatyön tunnettuutta entisestään. Haluamme syventää yhteistyötä, kehittää luontolähtöisiä menetelmiä vauvatyöhön ja panostaa vielä enemmän moninaisten perheiden huomioimiseen ja palveluiden saavutettavuuteen.
Kiitämme kaikkia, jotka ovat olleet mukana tekemässä vauvatyöstä entistä vaikuttavampaa ja saavutettavampaa. Yhdessä rakennamme turvallisemman ja tuetumman alun perheille ympäri Suomen!
Kuvaus ETKL:n vaativan vauvatyön asiakkaista:
Vauvaperheohjaus – hyvinvoiva vanhempi luo turvallisen kasvuympäristön vauvalle
ETKL:n vauvaperheohjauksen asiakkaat hakevat tukea vauvan rytmiin, uneen ja omaan jaksamiseensa. Suurin osa on äitejä (82 %), mutta myös isiä on mukana (15 %). Eniten asiakkaita on 30–34-vuotiaiden ryhmässä (20 %)
Yleisimmät syyt ovat vauvan unirytmin haasteet (35 %), vanhemman uupumus (21 %) ja mielenterveysongelmat (4 %). Lähes puolet (49 %) hakeutuu palveluun itse, ja neuvola ohjaa heistä 43 %.
Suurin osa hakee tukea alle vuoden ikäisen vauvan kanssa, mutta apua hakevat myös yli 1-vuotiaan lapsen vanhemmat (18 %). Vain 0,45 % on lastensuojelun asiakkaita, mikä kertoo palvelun ennaltaehkäisevästä luonteesta
Vauvaperheryhmä ja ensikodit – tiivistä tukea vanhemmuuteen
ETKL:n vauvaperheryhmien ja ensikotien asiakkaat ovat pääosin äitejä (67 %), mutta myös isiä on mukana (16 %). Ikäryhmältään he ovat yleisimmin 25–29-vuotiaita (32 %). Perheillä on moninaisia haasteita, kuten mielenterveysongelmia (10 %) tai uupumusta (10 %). Lähisuhde lähisuhdeväkivaltaa on kokenut lähes kolmannes. Asiakkailla on ollut paljon myös päihteiden käyttöä.
Taloudellinen tilanne aiheuttaa huolta: 27 % kokee toimeentulonsa ajoittain vaikeaksi, ja 2,6 % on asunnottomia.
Suurin osa asiakkaista ohjautuu palveluihin lastensuojelun kautta (40 %), mutta 16 % hakeutuu itse. Lähes 70 % on ensikäyttäjiä. Palveluihin hakeutuu 72 % vauvan kanssa ja 18 % odotusaikana.