Olen toisen vuoden sosionomiopiskelija SeAMKissa ja onnekseni pääsin suorittamaan ”psykososiaaliset ja toiminnalliset sosiaalityön menetelmät” -työharjoittelun turvakodille. Työharjoitteluni kesti 10 viikkoa, joten pääsin paneutumaan turvakotiin sekä väkivalta- ja kriisityöhön hyvin. Olen nauttinut ajastani turvakodilla ja olen oppinut todella paljon uutta, sekä saanut mainiot eväät tulevaisuuden opinnoille sekä suunnitelmilleni.

Turvakoti oli ennen työharjoitteluani minulle hieman vieras käsite, joten tässä blogissa ajattelin listata muutamia asioita, jotka turvakodilla yllättivät!

1. Turvakodilla kaikki ei ole synkkää ja harmaata

Ennen työharjoittelun alkua pyrin asennoitumaan siihen, että turvakodilla on todella synkkää, ihmiset ovat turvakodilla todella alakuloisia ja kaikki ympärillä on niin sanotusti ”harmaata”. Tietenkin ihmiset ovat turvakodilla kriisin keskellä, mutta olettamukseni olivat niin väärässä kuin olla ja voi.

Heti saapuessani minut otettiin työntekijöiden puolesta todella hyvin ja iloisesti vastaan. Asiakkaat hymyilivät ja olivat todella puheliaita, eivätkä vierastaneet minua laisinkaan. Tuntui mukavalta, kun minua kohdeltiin niin kuin olisin aina ollut turvakodilla. Asiakkaiden kanssa juttelu ja ihan vain oleminen oli todella mukavaa sekä hauskaa.

Työharjoittelun aikana oli mahtavinta nähdä, kuinka asiakkaat voimaantuvat ja kuinka he keskenäänin tukevat toisiaan. Yhteisöllisyys on turvakodilla yksi parhaimmista asioista.

2. Turvakodilla ei ole aikataulutettua rytmiä

Minulla on sosiaalialan töistä kokemusta sellaisista paikoista, joissa arki on

hyvin aikataulutettua ja aikatauluja on noudatettava tarkkaan. Yllätyin kun kysyttäessäni minulle vastattiin, ettei turvakodilla noudateta tarkkaan mitään sen kummempia aikatauluja. Sinänsä se on periaatteessa itsestäänselvyys, kun turvakoti on kodinomainen paikka!


3. Läsnäolon merkitys

Läsnäolon merkitys todella korostui turvakodilla. Aina ei tarvitse olla oikeita sanoja sekä ratkaisuja tilanteisiin, sillä pelkkä läsnäolo on välillä todellakin tarpeeksi. Se, että asiakas tulee kuulluksi sekä nähdyksi, on tärkeintä. Se, että hengailee olohuoneessa ja katselee yhdessä esimerkiksi telkkaria voi tuntua pieniltä asioilta, mutta todellisuudessa niillä on suuri merkitys!

4. Työporukka

En tokikaan turvakodille saapuessani olettanut työporukan sekä työyhteisön olevan mitenkään huono, mutta en osannut kuvitellakaan, että näin mahtavaa työporukkaa voi olla. Se, miten turvakodilla työntekijät tukevat sekä tsemppaavat toisiaan oli suoraa sanoen upeaa.

Turvakodilla ei todellakaan kenenkään tarvitse tietää kaikkea sekä pärjätä yksin, sillä työkaverit auttavat aina. Minulle tuli opiskelijana todella turvallinen olo, kun kaikki työntekijät ottivat minut niin hyvin vastaan. Vastuuta opiskelijasta ei sysätty pelkästään omaohjaajille, vaan kaikki ottivat minut huomioon ja opettivat asioita väkivalta- ja kriisityöstä.

Missään kohtaan ei tarvinnut jännittää, että ketähän onkaan työvuorossa. Turvakodille oli aina mukava tulla työvuoroon <3

Turvakoti oli mielestäni ihan nappivalinta tälle työharjoittelulle. En voi kuin suositella turvakotia, jos pohtii työharjoittelupaikkaa!